Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα… εγκαλεί την Ουάσιγκτον για τους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών!

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος εναντιώθηκε στους βομβαρδισμούς των αμερικανικών μαχητικών εναντίον των θέσεων των τζιχαντιστών.

Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «οι ΗΠΑ ρίχνουν βόμβες εκατομμυρίων δολαρίων, όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής»!

Άμεση ήταν η απάντηση της Ουάσιγκτον μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, η οποία τόνισε πως «ο στόχος μας είναι το Ισλαμικό Κράτος, αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη του συνασπισμού».

Και ο Νταβούτογλου στο «πνεύμα» Ερντογάν
«Απαγορευτικό» σε όσους Κούρδους τουρκικής καταγωγής επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών που πολιορκούν την συριακή πόλη Κομπάνι, εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Λυπάμαι για τους Κούρδους που σκοτώνονται από τον ISIS. Αλλά δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πολεμήσουν στη Συρία και προσπαθούμε να σταματήσουμε όσους διασχίζουν παράνομα τη μεθόριο. Αν κάποιοι Σύριοι πολίτες θέλουν να πάνε να πολεμήσουν, για αυτούς τα σύνορα είναι ανοικτά. Ομως ακόμα κι αυτοί δεν θέλουν να πάνε. Περίπου 300 μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (σσ: PYD - πολιτικός φορέας Κούρδων της Συρίας) άφησαν τα όπλα και αναζήτησαν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος. Τί να κάνουμε ; Να τους αναγκάσουμε να γυρίσουν πίσω ; » είπε ο Νταβούτογλου.

Αρίντς: «Θα γκρεμίσουμε τον κόσμο γύρω τους!»
Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται λίγο μετά τις - ακόμη πιο απροκάλυπτα αντικουρδικές - δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, εκ των παλαιότερων και στενότερων συνεργατών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι Κούρδοι χρησιμοποιούν το Κομπάνι ως πρόσχημα για να πυροδοτήσουν μία εξέγερση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα. Θα γκρεμίσουμε τον κόσμο γύρω τους!» είπε ο Αρίντς.

Κούρδος ηγέτης: Στείλατε όπλα με ΤΙR στους τζιχαντιστές
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς δήλωσε ¨Εάν την ώρα που ο αδερφός μου είναι υπό την απειλή των βαρβάρων εσύ δηλώνεις ¨δεν είναι δουλειά μας¨, τότε και εσύ δεν είσαι κυβέρνηση μας¨ και ρώτησε ¨Τα TIR με τα όπλα σε ποιόν τα στείλατε;¨.
Ο Ντεμιρτάς μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, εν περιλήψει είπε τα εξής:
¨Στην Συρία εσείς ασκήσατε σεχταριστική πολιτική. Στείλατε από εδώ εκεί TIR γεμάτα με όπλα. Σας το είπαμε πως τα όπλα που στέλνατε περνάνε στα χέρια της Ελ Νούσρα και υπάρχουν έγγραφα για αυτό. Εσείς δεν σταματήσατε, αλλά ζητούσατε δύο πράματα από τις συμμορίες που ταΐσατε. Το ένα ήταν να πολεμήσουν κατά του Άσαντ και το άλλο να μην επιτρέψουν στους Κούρδους να αποκτήσουν κάποιο στάτους..."

Διεθνής τηλεδιάσκεψη
Διεθνή τηλεδιάσκεψη για το θέμα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών και την ουκρανική κρίση κάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στην τηλεδιάσκεψη κλήθηκαν να μετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας κα της Ιταλίας κύριοι Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον των Κούρδων, παρά εναντίον των τζιχαντιστών», δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ, ζητώντας να ασκηθούν νέες πιέσεις στην Άγκυρα.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο «σουλτάνος» Ερντογάν αποκαλύπτει όχι μόνο πόσο αναξιόπιστος είναι αλλά και –κυρίως- επικίνδυνο ρόλο παίζει στην ωρολογιακή βόμβα που λέγεται Μέση Ανατολή.
Ποιος, από τους «συμμάχους» μπορεί να εγγυηθεί πως αυτή η επικινδυνότητα του τούρκου προέδρου δεν πρόκειται να στραφεί και προς άλλα γειτονικά με την Τουρκία κράτη, όπως, για παράδειγμα η Ελλάδα;
Μήπως οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται καλά, πως η Τουρκία λειτουργεί λίαν επικίνδυνα και πως πρέπει να ληφθούν μέτρα (και όχι μόνο πιέσεις) εναντίον της;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]