Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιστροφή του ακραίου εθνικισμού στη γειτονιά μας


Της Αλίκης Κοτζιά

Τα επικίνδυνα παιχνίδια στα οποία επιδίδονται ομάδες υπερεθνικιστών με την ανοχή της πολιτικής ελίτ στη γείτονα χώρα αποδεικνύουν πως η Αλβανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ως το κατώφλι των Βρυξελλών, μέχρι να πάψει να οραματίζεται προσαρτήσεις από την Ελλάδα, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν προ ημερών στο γήπεδο «Παρτιζάν» του Βελιγραδίου στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας επανέφεραν στο προσκήνιο τα άλυτα ζητήματα και τον αναλλοίωτο στον χρόνο μεγαλοϊδεατισμό των Αλβανών. Η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» που ανέμιζε με ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι στο γήπεδο, δεν ήταν ανόητη φάρσα ούτε «πατριωτική» ακρότητα μεμονωμένων οπαδών, αλλά οργανωμένο σχέδιο πολιτικών «κύκλων», που, όπως φαίνεται, καλλιεργούν τον εθνικισμό, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.
Τα ειρωνικά σχόλια του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τους Σέρβους –«εξευτελίστηκαν διεθνώς ε την εμφάνισή τους»- ήτα σαφής ένδειξη της υποδαύλισης του υπερεθνικισμού της νέας γενιάς Αλβανών, πράγμα που φάνηκε, βέβαια, και με τους προπηλακισμούς και τις προκλητικές ενέργειες που σημειώθηκαν την επομένη στα μειονοτικά χωριά της Βόρειας Ηπείρου, καθώς και με τις κραυγές αλυτρωτισμού σε Κόσοβο και Τέτοβο αλλά και την επανάληψη «πατριωτικών» σκηνών σε γήπεδο στα Σκόπια από αλβανόφωνους οπαδούς της σκοπιανής ποδοσφαιρικής ομάδας Σκεντίγια, που ανάρτησαν πανό με κατάρες εναντίον των Σέρβων: «Οι Σέρβοι είναι ο καρκίνος της Ευρώπης».

Ο Έντι Ράμα, που επρόκειτο να επισκεφθεί επισήμως το Βελιγράδι αυτές τις ημέρες –η πρώτη επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στη Σερβία έπειτα από εβδομήντα χρόνια- ανέβαλε το ταξίδι, αναλογιζόμενος το κλίμα που θα συναντούσε στην σερβική πρωτεύουσα.
Το γεγονός ότι στο επεισόδιο με την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» είχε εμπλακεί και ο αδελφός του, Όλσι Ράμα, με γνωστό νεαρό υπερεθνικιστή, αποδεικνύει πως η ηγεσία των Τιράνων, παρόλο που στην «κύρια είσοδο» δέχεται τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, παρουσιάζονται δείγματα συμφιλίωσης με τους γείτονες και προόδου στην κοινωνικο-οικονομική ζωή, στο παρασκήνιο υποθάλπει το μίσος.

Παρατηρητής η Αθήνα
Η ελληνική διπλωματία σίγουρα δεν καταλήφθηκε εξ απήνης με τα επεισόδια στη Δερβιτσάνη, στο Αργυρόκαστρο. Είναι, ωστόσο, αμήχανη με την επιθετικότητα των Αλβανών και την αναβίωση του εθνικισμού τους. ΟΙ εμπνευστές της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας» δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα «σύνορά» τους σχεδόν τη μισή Ελλάδα! Στον χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» περιλαμβάνεται η Κέρκυρα, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία αλλά και εδάφη της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Με τις φιγούρες του Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912, και του μαχητή Ίσα Μπολετίνι να πλαισιώνουν τον χάρτη, οι Αλβανοί προκαλούν όχι μόνο τους γείτονές τους, αλλά και ΕΕ και ΗΠΑ, που ωθούν την ένταξή τους στις ευρωπαϊκές δομές.
Ενόψει των εκδηλώσεων στα στρατιωτικά νεκροταφεία για την 28η Οκτωβρίου, που, όπως σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, κ. Ροκανάς, «αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εθνικιστές», οι Βορειο-ηπειρώτες είναι σε επιφυλακή, φοβούμενοι νέες προκλήσεις των Αλβανών.

Σε άμυνα το Βελιγράδι
Η σερβική κυβέρνηση, από την πλευρά της, κάνει λόγο για προσχεδιασμένο επεισόδιο. Με ανοιχτή την πληγή του Κοσυφοπεδίου, οι Αλβανοί… πάτησαν τον κάλο των Σέρβων, που, με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άφησαν πίσω τα όνειρά τους για παλαιά εδάφη.
«Η Αλβανία θα χρειαστεί δεκαετίες, αν όχι αιώνες, για να γίνει φυσιολογική χώρα, χωρίς μίσος προς τους Σέρβους», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, Τάμισλαβ Νίκολιτς, υπογράμμισε ότι αν Σέρβος ανέμιζε σημαία με τη «Μεγάλη Σερβία» στα Τίρανα ή στην Πρίστινα το γεγονός θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών…

Η ΕΕ προωθεί στην περιοχή μία πολιτική με πολλά λόγια και υποσχέσεις, γραφειοκρατικές οδηγίες τύπου Μνημονίου εν πολλοίς ξεχνώντας τα ανοιχτά ιστορικά ζητήματα. Η Αλβανία απέχει πολύ από το να είναι δυτική χώρα – πρότυπο. Ο μεγαλοϊδεατισμός είναι η μόδα της εποχής τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις αλβανόφωνες κοινότητες των γύρω περιοχών. Την κατάσταση υποδαυλίζουν, μάλιστα, Αλβανοί διανοούμενοι. Πρόσφατη ήταν, άλλωστε, η πρόταση Αλβανού ιστορικού για εξέταση της δυνατότητας ενοποίησης των Σκοπίων με την Κοιλάδα του Πρέσεβο. Όπως γράφτηκε σε αλβανική εφημερίδα που παρουσίασε τις σκέψεις του ιστορικού Σκεντέρ Χασάνι, Σκόπια και Σερβία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν εδάφη «για να αποκατασταθούν οι ιστορικές αδικίες, αφού το Πρέσεβο πάντοτε ανήκε στο Βασίλειο της Δαρδανίας».

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 260


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]