Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι γείτονες.. συνομιλούν με το «Μπαρμπαρός»

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Αντιμέτωπη με μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της ιστορίας της μετά το 1974 βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η Τουρκία προαναγγέλλει ότι θα ακυρώσει στην πράξη την οντότητά της, αμφισβητώντας θεμελιώδη κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ, με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί από τις συνομιλίες η κυπριακή κυβέρνηση.

Με τη NAVTEX 765/14 η Τουρκία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές που δεν είναι καν στην Κυπριακή ΑΟΖ, την οποία ελέγχει παράνομα το ψευδοκράτος, ούτε όμως πρόκειται για περιοχές στις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε η γείτων να εγείρει αξιώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι περιοχές που δεσμεύονται από τη NAVTEX 765/14 εκκινούν από σημεία ανατολικά της Αμμοχώστου, φτάνουν στη Λάρνακα και εκτείνονται μέχρι τη Λεμεσό.

Και το 2011 το «Πίρι Ρέις» είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Κύπρου, αλλά τότε το τουρκικό σκάφος κινήθηκε σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τις ακτές και τελικά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις έρευνες λόγω μηχανικών και τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε. Τώρα όμως, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία τόσο απροκάλυπτα και προκλητικά επιχειρεί να ακυρώσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο παραλογισμός είναι ότι με την κίνησή της αυτή η Άγκυρα δηλώνει ότι θέλει… τα δικά της δικά της και τα δικά μας (των Ελληνοκυπρίων) δικά της! Ενώ υποστηρίζει ότι το ψευδοκράτος έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα (στα κατεχόμενα εδάφη), συγχρόνως διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα των «τουρκοκυπρίων» (και όχι πλέον του ψευδοκράτους) σε όλο το έδαφος του νησιού και, φυσικά, μερίδιο από τον φυσικό πλούτο των ελεύθερων περιοχών που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα επιχειρεί να ανατρέψει τα τετελεσμένα της… εισβολής και κατοχής, να ανατρέψει αυτό το «λάθος» της γεωλογίας και της γεωγραφίας, καθώς με την εισβολή οι Τούρκοι κατέλαβαν το «λάθος» τμήμα του νησιού, μια και το φυσικό αέριο βρίσκεται στο Νότο, ενώ στον κατεχόμενο Βορρά ακόμη και το νερό πρέπει να το εισάγουν με αγωγό από την Ανατολία.

Στην παγίδα του «λιπαντικού υγρού»
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αρχικά προτίμησε να παραβλέψει τα όσα συνέβαιναν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Κύπριος Πρόεδρος θέλησε με δογματικό τρόπο να στηρίξει τις συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι διαπίστωνε ιδίοις όμμασι το αδιέξοδο στο οποίο τις οδηγούσαν Έρογλου και Άγκυρα.
Εντελώς λανθασμένα, η Λευκωσία έδωσε βάση στις διαβεβαιώσεις των αμερικανών και κυρίως του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανεμπόδιστη έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, παρακάμπτοντας το δεύτερο σκέλος των δεσμεύσεων αυτών, όπου τονιζόταν πως η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πρέπει να γίνει προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «λιπαντικό υγρό» (τον όρο αυτό χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν) για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Μόλις την Τρίτη ελήφθη, λοιπόν, η απόφαση να αποσυρθούν από το τραπέζι του διαλόγου.

Έτσι, μάλλον αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός της νέας τουρκικής NAVTEX την περασμένη Παρασκευή, με την οποία η Τουρκία αναγγέλλει ότι το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε μία περιοχή που ξεκινά έξω από την Αμμόχωστο, περνά από τη Λάρνακα και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Λεμεσό, σε απόσταση σχεδόν 25 ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξουν Αθήνα και Λευκωσία εάν η Τουρκία, όπως απείλησε με ανακοίνωση του «υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους που ήρθε να επιβεβαιώσει και το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκτός του ερευνητικού σκάφους αποστείλει και ειδικό πλωτό γεωτρύπανο για την πραγματοποίηση γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, ερχόμενη αντιμέτωπη τα προηγούμενα χρόνια με την απροθυμία ξένων εταιρειών να μισθώσουν σεισμογραφικά σκάφη για τις έρευνες που ήθελε να κάνει αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, αγόρασε το «Μπαρμπαρός», το οποίο πλέον κινείται αυθαίρετα και πειρατικά, όπου αποφασίσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Με δεδομένο ότι καμία εταιρεία του κόσμου δεν ήταν πρόθυμη να μισθώσει πλωτό γεωτρύπανο στην Τουρκία για έρευνες σε «αμφισβητούμενες περιοχές, είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν να δώσει εντολή για αγορά γεωτρύπανου, το οποίο πλέον, με την προστασία των τουρκικών φρεγατών και κανονιοφόρων, θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Λευκωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με θανάσιμο αδιέξοδο, καθώς δεν θα διαθέτει την αποτρεπτική ισχύ για να απωθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο και μόνο αποδεχόμενη τη λύση που θα υπαγορεύει η τουρκική πλευρά θα μπορεί να απεμπλακεί από την επικίνδυνη κλιμάκωση.
Είναι προφανές ότι θα πρόκειται για πραγματική κατάλυση της Δημοκρατίας το φαινόμενο δίπλα ακριβώς στις γεωτρήσεις στον «Ονασαγόρα», που πραγματοποιούνται βάσει των αδειών που έχει παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κυπριακή ΑΟΖ, να συνυπάρχει τουρκικό γεωτρύπανο που θα πραγματοποιεί (παράνομες) έρευνες και θα επιχειρεί εξόρυξη φυσικού αερίου για την Τουρκία, εν ονόματι των «συνδικαιούχων» τουρκοκυπρίων.

Αδιάλλακτοι οι Τούρκοι
Οι εξελίξεις περιλαμβάνουν όλο και πιο πιεστικό χαρακτήρα, καθώς η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ και να προκαλέσει προβλήματα στη συνέχιση των ερευνών στα Κυπριακά οικόπεδα.
Η υπεραισιοδοξία του Νίκου Αναστασιάδη, την οποία μεταφέρει σε κάθε συνομιλητή του και διατυπώνει με κάθε ευκαιρία δημοσίως, δεν φαίνεται να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα του Κυπριακού, αντιθέτως, έρχονται ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα τόσο από την Άγκυρα όσο και από τα Κατεχόμενα.
Όσον αφορά, πάντως, στις υποτιθέμενες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν για παρέμβαση στο Κυπριακό προς την πλευρά της Άγκυρας, μάλλον θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν μετά και την προσωπική ταπείνωσή του από τον Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις δηλώσεις του περί παροχής στήριξης από πλευράς Τουρκίας στο ISIS.

Όσο για τις προειδοποιήσεις της Λευκωσίας, ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις στις συνομιλίες από τυχόν παρενόχληση στην Κυπριακή ΑΟΖ» -πριν λήξει το θέμα με την Κυπριακή απόσυρση από τον διάλογο-, θυμίζουμε απλώς ότι πριν από ένα χρόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί ότι εάν επιχειρηθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ θα διακόψει τις συνομιλίες. Έκτοτε, το «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο πακέτα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τουρκικές φρεγάτες επιμένουν να «αναγνωρίζουν» και να παρακολουθούν τα πλωτά γεωτρύπανα που έστειλαν οι ξένες εταιρείες στα οικόπεδα 12 και 9. Για τις έρευνες που πραγματοποίησε το «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ, υπήρξε, βέβαια, διαμαρτυρία στον ΟΗΕ, όπως και να ΄χει όμως η παρούσα κίνηση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες προκλήσεις και ήταν μονόδρομος για την Κύπρο να «απαντήσει».

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 258


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]