Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόσχα σε Κίεβο: Εξόφληση του χρέους εντός μίας εβδομάδας

«Πρέπει να βρει τρόπο να πληρώσει για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού»

«Η Ουκρανία θα πρέπει να βρει τρόπο να πληρώσει για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου μέσα σε μία εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο πιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου ολοκληρώθηκε αργά χθες Τρίτη στις Βρυξέλλες χωρίς να υπάρξει συμφωνία για την επίλυση της διαμάχης, η οποία ώθησε τη Ρωσία να σταματήσει την εξαγωγή αερίου στη γειτονική της χώρα στα μέσα Ιουνίου.

Όμως αν και ο Νόβακ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τον νέο γύρο συνομιλιών στις 29 Οκτωβρίου, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ επισήμανε ότι αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης προσκόπτουν στην ευρύτερη πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες η Ρωσία αύξησε την πίεση στην Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τη βοήθεια της Δύσης, ζητώντας εγγυήσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο θα βρει χρήματα για να πληρώσει το χρέος του για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ουκρανία από την πλευρά της ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές της.

Ο Νόβακ είπε στους δημοσιογράφους σε μια διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στη Μόσχα ότι οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία, όμως οι διαπραγματεύσεις κόλλησαν «σε ένα άλλο ζήτημα: από πού θα βρει η Ουκρανία τα χρήματα για να πληρώσει προκαταβολικά για τις παραδόσεις αερίου του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου».

«Αν οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα, τότε θα υπογραφούν τα έγγραφα. Αν όχι, θα περιμένουμε», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός.

Ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, επεσήμανε στο Ρόιτερς ότι η παροχή αερίου στην Ουκρανία θα ξεκινήσει μόλις το Κίεβο λάβει οικονομική βοήθεια. «Αν η Ευρώπη τούς δώσει τα χρήματα, τότε το αέριο θα έρθει», σχολίασε.

Στο Κίεβο, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους του για την επανεξαγωγή αερίου στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Είμαι μάλλον επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, όμως θα δούμε τι θα συμβεί στις 29 Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανό πρωθυπουργός.

Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν συμφωνήσει σε μια τιμή για το ρωσικό φυσικό αέριο στα 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά αερίου για τον χειμώνα, όμως οι δύο πλευρές διαφωνούν σε άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένου του αν θα πρέπει να ζητηθεί από την Ουκρανία να πληρώσει προκαταβολικά.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]