Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απειλή από την Αλβανία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι (Τρίτη 14/10/2014) δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για προσχεδιασμένη πρόκληση από την κυβέρνηση των Τιράνων, με στόχο να διαφημίσει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και να προειδοποιήσει Ελλάδα και Σερβία.

Θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια του αγώνος υπερίπτατο τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, το οποίο έφερε το λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή έναν χάρτη ο οποίος, πλην της σημερινής Αλβανίας, περιελάμβανε το Κοσσυφοπέδιο - Κόσοβο, τμήμα του Μαυροβουνίου και τα ελληνικά εδάφη της Κέρκυρας, της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οταν Σέρβος ποδοσφαιριστής επιχείρησε να το κατεβάσει, οι Αλβανοί παίκτες τού επιτέθηκαν και η σύρραξη κλιμακώθηκε. Ο αγώνας διεκόπη. Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός πώς θα ανακοπεί με τρόπο ειρηνικό και αποτελεσματικό;

Το ενδιαφέρον είναι ότι συνελήφθη ως συντονιστής των προκλητικών ενεργειών ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στο γήπεδο του Βελιγραδίου με Αλβανούς φιλάθλους, παρά τη σχετική απαγόρευση η οποία είχε εκδοθεί για την αποφυγή επεισοδίων. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο -το ονομάζουν Κόσοβο- Μετόχια, ως το λίκνο της ορθόδοξης χριστιανικής παραδόσεώς τους και δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Οι Αλβανοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η ανεξαρτησία των ομοεθνών τους στο Κόσοβο, η οποία επετεύχθη με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων, ανοίγει τον δρόμο για τη «Φυσική Αλβανία», όπως ονομάζεται πιο διπλωματικά το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

Είναι προφανές ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός του πρωθυπουργού Εντι Ράμα συνεχίζει και επαυξάνει τον εθνικισμό του δεξιού Σάλι Μπερίσα. Οι Αλβανοί είναι ενωμένοι ως προς τις διεκδικήσεις τους: απόσχιση εδαφών από τα δυτικά της ΠΓΔΜ, αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, επιστροφή των Τσάμηδων -απογόνων των συνεργατών των ναζί- στη Θεσπρωτία και, σε επόμενο βήμα, διεκδίκηση εδαφών από την Ελλάδα και τη Σερβία (νοτιοδυτικές επαρχίες). Η μέχρι σήμερα ανοχή της Δύσης εξέθρεψε ένα τέρας. Τώρα, πρέπει η Ελλάς, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να θέσει αυστηρούς όρους για την προσέγγιση Αλβανίας και Ευρώπης.

Η καλύτερη απάντηση στον αλβανικό αλυτρωτισμό είναι η ανακίνηση του αιτήματος για αυτονομία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου εντός των αλβανικών συνόρων, βάσει του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914.

Πηγή "Κυριακάτικη Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]