Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιματηρές ακροβασίες στο Κομπάνι

Οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της και μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ι.Κ. θα μπορούσε να εκτροχιάσει εντυπωσιακά τη συσσωρευμένη ένταση

Υστερα από πολλές μέρες πολιορκίας και σκληρές μάχες στην περιοχή του Κομπάνι, μεταξύ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων που έχουν αναλάβει την προάσπιση της πόλης αυτής στη συροτουρκική μεθόριο, η κατάσταση που πιθανότατα έχει διαμορφωθεί μοιάζει αμφίρροπη, με προσωρινά οφέλη και διαδοχικά αναιρούμενες ισορροπίες.

Η μακρά αυτή αναμέτρηση όμως άφησε να διαφανούν κάποια στοιχεία που δεν ήταν από την αρχή ορατά ή που οι αλήθειες πίσω απ' αυτά είχαν εσκεμμένα καλλιεργηθεί στη λάθος κατεύθυνση.

1 Το Κομπάνι δεν έχει στρατηγική σημασία
Τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια του όρου. Αυτό σημαίνει πως η τύχη του συριακού εμφυλίου δεν θα κριθεί από την πτώση ή όχι της πόλης αυτής, ούτε καν το πώς θα εξελιχθεί η υπό το Πεντάγωνο ελεγχόμενη εκστρατεία εναντίον του Ι.Κ.
Η σπουδαιότητα του Κομπάνι, μιας πόλης που έχει κυρίως κουρδικό πληθυσμό στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, έγκειται στη μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι πολυήμερες συγκρούσεις και ο εκτοπισμός τουλάχιστον 250 χιλιάδων ανθρώπων. Το στοιχείο αυτό είναι άλλωστε που έχει επηρεάσει και τις σχέσεις με την Τουρκία, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους.
Αλλωστε οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της και μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ι.Κ. θα μπορούσε να εκτροχιάσει εντυπωσιακά τη συσσωρευμένη ένταση.

2 Τόσο το Ι.Κ. όσο και το Πεντάγωνο επέλεξαν για λόγους προπαγάνδας να αναμετρηθούν εδώ
Στις προτεραιότητες της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας, η Συρία έρχεται αυτή τη στιγμή δεύτερη. Ο ίδιος ο στρατηγός Τζον Αλεν, εκ των διοικητών της εκστρατείας, δήλωσε την περασμένη εδομάδα ότι «η κατάσταση στο Ιράκ είναι αυτή που μας απασχολεί περισσότερο».
Αν όμως αυτό αληθεύει, πώς δικαιολογείται η τόσο μεγάλη κινητικότητα και η ένταση των αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή του Κομπάνι;
Αναλυτές επισημαίνουν πως το Ι.Κ. αξιοποίησε από την πρώτη στιγμή την ευκαιρία της πολιορκίας του Κομπάνι για να απογειώσει την προπαγάνδα του κι ως εκ τούτου ο συνασπισμός ακολούθησε, προωθώντας τη δική του, στη λογική του να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να πανηγυρίσουν μια νίκη που τόσο επεδίωκαν.
Είτε τελικά το Κομπάνι αντέξει τη στενή πολιορκία είτε όχι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκμεταλλεύθηκαν με τη σειρά τους την ευκαιρία να δείξουν αλληλεγγύη στους Κούρδους και να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα στον κοινό εχθρό. Βεβαίως, η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία αρνείται το πλεονέκτημα της αντίστοιχης προπαγάνδας.

3 Η γεωγραφική θέση της περιοχής έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον
Η θέση της πόλης στα σύνορα με την Τουρκία είναι αυτή που στην πραγματικότητα απέτρεψε το ενδεχόμενο μιας πολιορκίας με την πραγματική έννοια του όρου. Επίσης, εξαιτίας ακριβώς της θέσης του Κομπάνι, ήταν εύκολο να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, καθώς δημοσιογράφοι μπορούσαν να παρακολουθούν τις μάχες από τους γειτονικούς λόφους, από την πλευρά της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, μαχητές είχαν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται και να εξασφαλίζουν έστω κι έναν μερικό ανεφοδιασμό. Θεωρητικά ακόμη και η απομάκρυνση των υποστηρικτών της πόλης θα ήταν δυνατή.
Οχι τυχαία, οι Κούρδοι κατήγγειλαν επανειλημμένως τις τουρκικές αρχές ότι εμπόδιζαν τον ανεφοδιασμό και αφόπλιζαν τους μαχητές που επιχειρούσαν από τη μεθόριο να εγκαταλείψουν τη Συρία. Υπάρχει έτσι κι αλλιώς μεγάλο ποσοστό αλήθειας στην εκτίμηση ότι οι Κούρδοι που μάχονται στην περιοχή συνεργάζονται με το ΡΚΚ, το μεγάλο εχθρό της Τουρκίας. Η Αγκυρα στη συνέχεια συμφώνησε να επιτρέψει σε μαχητές Πεσμεργκά να διέλθουν από τη μεθόριό της, κίνηση που επιδοκιμάστηκε έντονα.
Παρατηρητές επισημαίνουν εξάλλου πως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μη γινόταν και μέχρι τώρα ανεφοδιασμός, όποια κι αν είναι η γενική εντύπωση.

4 Η συγκέντρωση των τζιχαντιστών σε μια περιοχή δίνει στους αντιπάλους τους συγκριτικό πλεονέκτημα
Το Πεντάγωνο ανακοινώνει την εξόντωση εκατοντάδων μαχητών στο Κομπάνι. Ακόμη κι αν σ' αυτά τα στοιχεία κρύβεται κάποια υπερβολή, όλοι συμφωνούν πως βασικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση του Ι.Κ. είναι και η μεγάλη διασπορά των μαχητών του και μάλιστα σε κατοικημένες περιοχές. Αντικειμενικά λοιπόν η συγκέντρωση των μαχητών προκειμένου να εξαπολύσουν κάποια έφοδο, δημιουργεί ευκαιρίες για τις δυνάμεις που επιχειρούν να τους πλήξουν.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην ανοιχτή περιοχή γύρω από το φράγμα της Μοσούλης στην αρχή της εκστρατείας εναντίον του Ι.Κ.

5 Η απομάκρυνση του Ι.Κ. από το δυτικό Ιράκ είναι προς το συμφέρον του συνασπισμού
Οι πρόσφατες επιτυχίες των τζιχαντιστών στην επαρχία Ανμπάρ είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Πεντάγωνο, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του ιρακινού στρατού και εκθέτοντας τους εναπομείναντες σουνίτες συμμάχους της κυβέρνησης της Βαγδάτης στον κίνδυνο μιας σφαγής.
Υπ' αυτή την έννοια, οι Αμερικανοί εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι, κάπως μακριά από εκεί που είναι πιο απαραίτητες, επειδή δεν θα μπορούσαν με την ίδια ευκολία να πλήξουν θέσεις του Ι.Κ. στην Ανμπάρ.
Από την πλευρά τους, οι τζιχαντιστές έχουν αναπτύξει βαρύ οπλισμό στο Κομπάνι, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να χρησιμοποιήσουν καλύτερα αλλού.

Ομως, κάθε πλευρά έχει τους δικούς της λόγους να συνεχίσει τη μάχη στη συριακή πόλη. Αν στο ανάγλυφο αυτό μωσαϊκό των μηνυμάτων από το σκηνικό στο Κομπάνι προσθέσουμε και τους λόγους για τους οποίους η Αγκυρα «προτιμά» τους Κούρδους του Ιράκ, η αλήθεια για τις εξελίξεις στην περιοχή παίρνει ένα πιο συγκεκριμένο σχήμα. Μέχρι να αναθεωρηθεί ξανά από τις νέες εξελίξεις...

Πηγή Έθνος BBC


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]