Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γεωπολιτική ρευστότητα και η Ελλάδα

Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και για αντιμετώπιση των ισλαμιστών

Γράφει ο Θόδωρος Μπατρακούλης
Δρ. Γεωπολιτικής

Στη Μέση Ανατολή οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πολεμούσαν για την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου σε ευρεία έκταση (Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Λίβανο). Η κατάσταση αυτή στη Μεσοποταμία ήταν εξαιρετική κρίσιμη.
Οι ανελέητες, συνεχείς, με υπερσύγχρονα όπλα επιθέσεις των τζιχαντιστών ισλαμοφασιστών εναντίον περιοχών του νοτίου (Β. Ιράκ) και Δυτικού Κουρδιστάν (Συρία), αλλά και η εξόντωση χριστιανών της Μεσοποταμίας, έδειχνε τους στόχους τους: υποταγή των κουρδικών περιοχών –επιδίωξη της Τουρκίας των Ερντογάν και Νταβούτογλου- και εξαφάνιση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. Τα αεροπορικά πλήγματα της υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας αραβικών και δυτικών κρατών εναντίον των τζιχαντιστών σηματοδοτούσαν ένα νέο πολεμικό πεδίο.
Μετά από πολυήμερη αβεβαιότητα για το αν η Τουρκία θα συμμετείχε στη συμμαχία αυτή, στις 2 Οκτωβρίου 2014 ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα πολεμούσε εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων «τρομοκρατικών» οργανώσεων στην περιοχή, αλλά ότι θα επέμεινε παράλληλα στην απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Άσαντ. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμμετοχή.
Παράλληλα, ο έγκλειστος Αμπντουλλάχ Οτζαλάν προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους της Τουρκίας θα μπορούσε να καταρρεύσει, εάν οι τζιχαντιστές καταλάμβαναν την στρατηγικής σημασίας πόλη Κομπάνι κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο. Εξάλλου, οι επιθέσεις των τζιχαντιστών μπορούσαν πλέον να εκδηλωθούν οπουδήποτε στον κόσμο.
Πρόβλημα για την Ελλάδα υφίσταται, ούτως ή άλλως, λόγω της παρουσίας ισλαμιστών. Η μαζική παράνομη εισροή μεταναστών τροφοδοτεί το πρόβλημα. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και για αντιμετώπιση των ισλαμιστών.

Στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, η Ελλάδα χρειαζόταν εδώ και χρόνια μία καλά σχεδιασμένη, ιστορική τεκμηριωμένη, ιεραρχημένη, πολυδιάστατη, ευρωπαϊκή εξωτερική και ενεργειακή πολιτική. Αυτή θα έπρεπε να εκφράζεται με εξειδικευμένο τρόπο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Η διαμόρφωση / εφαρμογή μακροπρόθεσμου συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, που διέπεται από ιστορικά διδάγματα και τη γνώση της σύγχρονης γεωπολιτικής, είναι ζωτική ανάγκη.
Η Ελλάδα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της στη βάση της επίτευξης της εθνικής ανεξαρτησίας, η οποία παραμένει ανεκπλήρωτο όραμα. Ο επαναπροσδιορισμός απαιτούνταν να γίνει τόσο σε αποτρεπτική κατεύθυνση έναντι κάθε επιβουλής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, και βεβαίως, σε συντονισμό σχεδιασμού και ενεργειών με την Κύπρο, όσο και στην κατεύθυνση της διασφάλισης του εθνικού ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πόρων της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι υδρογονάνθρακες.

Πέραν των άλλων, θα μπορούσε να επιτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας η προώθηση μίας ειδικής σχέσης συνεργασίας με τη Ρωσία στην Άμυνα, τους εξοπλισμούς, την ενεργειακή πολιτική και τους αγωγούς.
Εφόσον είναι αναγκαία μία τέτοια ειδική σχέση θα έπρεπε να γίνει παρά την απόρριψή της από τις ΗΠΑ.
Τέλος, με την κρίση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τους σιίτες, αλλά και με τμήμα των σουνιτικών δυνάμεων (Αίγυπτος), για την Ελλάδα παρουσιαζόταν στα ανατολικά της δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεών της με τον αραβικό και ιρανικό κόσμο.

Πηγή “KontraNews”
Επικοινωνία με τον συντάκτη
theobatrak@gmail.com



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]