Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Κομπάνι αντιστέκεται - Οι Κούρδοι δεν το εγκαταλείπουν

  • Υποχώρησαν οι τζιχαντιστές μετά τους βομβαρδισμούς της δυτικής συμμαχίας
  • Έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την στάση της Τουρκίας του Ερντογάν
  • Δηλώσεις του ΡΚΚ που στέλνουν μήνυμα γενικής εξέγερσης των Κούρδων
Ενώ τα κόμματα και διάφοροι φορείς κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου επί 23 μέρες που πολιορκείται η Κόμπανι από τους εγκάθετους τρομοκράτες της Άκγκυρας, ως νέο Μεσσολόγγι, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού εξωτερικών του καντονιού της Κόμπανι, οι ισλαμιστές τρομοκράτες υποχώρησαν από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένεται η πλήρης αποχώρησή τους από την περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός του καντονίου δήλωσε στο Ρόιτερς τα εξής:
"Ο από αέρος βομβαρδισμός έφερε αποτέλεσμα και το Ι.Κ. απωθήθηκε από αρκετές θέσεις που κατείχε. Η υποχώρησή τους αυτή είναι η μεγαλύτερη από τότε που μπήκαν στις εισόδους της πόλης. Μπορούμε να πούμε ότι η υποχώρηση αυτή είναι ο προάγγελος της ολοκληρωτικής αποχώρησής τους από την περιοχή".
Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Τύπου του Στρατού Λαϊκής Άμυνας (YPG), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζονται για 23η ημέρα οι συγκρούσεις, με τις απώλειες των ισλαμιστών το τελευταίο 24ωρό να ανέρχονται σε 89 νεκρούς.
Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του YPG ανθίστανται σταθερά εναντίον των δυνάμεων του Ι.Κ. που ενισχύονται συνεχώς με δυνάμεις, όπλα και υλικό που έρχονται από το Ιράκ και τη Συρία.
Η ανακοίνωση συνεχίζει:
"Το τελευταίο 24ωρο οι μάχες γίνονται στην κυριολεξία σώμα με σώμα. Σπίτι, σπίτι, με χρήση χειροβομβίδων, οι δυνάμεις μας μάχονται γενναία και δεν επέτρεψαν τις δυνάμεις των επιτιθεμένων να προχωρήσουν σε κανένα μέτωπο. Οι συμμορίτες συνέχισαν όλο αυτό το διάστημα τον βομβαρδισμό της πόλης, με άρματα και πυροβόλα που εγκατέστησαν στους γύρω λόφους".
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι δυνάμεις του YPG αμύνονται με γενναιότητα και πατριωτισμό, για να απωθήσουν τους συμμορίτες έξω από την ηρωική Κόμπανι.

Έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την τουρκική αδράνεια στο Κομπάνι
Καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σφυροκοπούν το Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου να αντιμετωπίσει το ISIS χωρίς να εμπλακεί περαιτέρω στον Συριακό εμφύλιο φαίνεται ότι καταρρέει. Ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί τη μάχη πίσω απο συρματοπλέγματα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει ότι η πόλη είναι έτοιμη να πέσει στα χέρια του ΙΚ και οι Κούρδοι μαχητές προειδοποιούν για λουτρό αίματος αν δεν ενισχυθούν.
Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί στη σύγκρουση με το ΙΚ αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν ενεργά τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε την ένταση με τις ΗΠΑ, καθώς ο Προέδρος Ομπάμα ναι μεν επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του ΙΚ, αλλά θα προτιμούσε να αποφύγει κάθε σύγκρουση με τον Ασαντ.
Ο κ. Ερντογάν αρνείται επίσης να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων πέρα απο τα σύνορα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα κρατούσε μακριά τη Συριακή αεροπορία.

Κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ενέτεινε την Τρίτη τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές, εμφανίζεται οργισμένη με τις δικαιολογίες της Τουρκίας γύρω από την στρατιωτική της αδράνεια. Αξιωματούχοι επισημαίνουν για παράδειγμα ότι ο διεθνής συνασπισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί, έχει επιβάλει στην ουσία μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία. Συνεπώς, ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν για τις ζώνες αυτού του είδους δεν ευσταθεί.

«Υπάρχει εντεινόμενη αγωνία για το γεγονός ότι η Τουρκία, “σέρνει τα πόδια της” σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να εμποδίσει τη σφαγή που εκτυλίσσεται σε απόσταση μικρότερη του 1,6 χιλιομέτρων από τα σύνορά της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Επειτα από όλη αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, επινοούν λόγους να μη δράσουν, ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη καταστροφή».
«Μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κόλαση σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σύνορά της», κατέληξε ο αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες και σήμερα έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Κομπάνι.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CentCom) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένα πυροβόλο του ΙΚ.
Οι βομβαρδισμοί στη Συρία συνολικά τις τελευταίες δύο ημέρες έφθασαν τις 9 και διεξήχθησαν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη χρήση βομβαρδιστικών, μαχητικών και τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλα τα αεροσκάφη εξήλθαν από τις περιοχές όπου προσέβαλαν τους στόχους με ασφάλεια», προστίθεται.

YPG: Στην Κομπάνι παραμένουν χιλιάδες άμαχοι – Η πόλη δεν εκκενώνεται!
Με ανακοίνωσή του προς τον Τύπο και την Κοινή γνώμη ο Γενικός Διοικητής της πολιορκημένης Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει:
«Ορισμένα Μέσα υποστήριξαν ότι το YPG κήρυξε την Κομπάνι στρατιωτική ζώνη και σύμφωνα με αυτή την απόφαση κηρύχθηκε η εκκένωση της περιοχής από τους αμάχους. Εμείς, το YPG, υπογραμμίζουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος και ψεύτικη προπαγάνδα.

Παρά τις βαρβαρικές επιθέσεις που δεχόμαστε από τους μισθοφόρους του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα παραμένουν χιλιάδες πολίτες στην Κομπάνι. Όπως έχουμε δηλώσει, εμείς το YPG, θα υπερασπιστούμε την πόλη θα υπερασπιστούμε τους αμάχους με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε κόστος».
Η ανακοίνωση αυτή έχει τεράστια σημασία διότι, πολλοί έσπευσαν να μεταδώσουν ότι η Κομπάνι εκκενώθηκε από τους πολίτες, οπότε σε περίπτωση άλωσής της το Ισλαμικό Κράτος θα είχε να λογαριαστεί μόνο με τους μαχητές του YPG. Το YPG με αυτή την ανακοίνωση κάνει ξεκάθαρο, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πιθανή πτώση της Κομπάνι θα σημάνει πραγματική σφαγή χιλιάδων αμάχων.

Καραγιλάν: Η αντίσταση στο Κομπάνι θα συνεχιστεί!
Ο Μουράτ Καραγιλάν-μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΚΚ εστιάζοντας στο ότι το ΑΚΡ όπως έκανε και το 2011 πήρε μια απόφαση πολέμου δίνει το μήνυμα πως ¨Η αντίσταση στο Κομπάνι θα συνεχιστεί. Έστω και δρόμο, δρόμο η σύγκρουση θα συνεχιστεί¨. Ο Καραγιλάν προσθέτει πως το τουρκικό κράτος δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει για διάνοιξη διαδρόμου ασφαλείας μεταξύ Κομπάνι και Σερεκανίγιε.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Καραγιλάν στο πρακτορείο Φιράτ, αναφέρει τα εξής:

Ο κουρδικός λαός μπορεί να στηριχθεί και να εμπιστευτεί μόνο τον εαυτό του, είναι η εθνική δημοκρατική ενότητα.
Το Τουρκικό Τμήμα Ειδικού Πολέμου παίρνει μέρος ενεργά σε αυτό τον σχεδιασμό. Όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν.
Το τουρκικό κράτος είχε δώσει υποσχέσεις στον ηγέτη του PYD Σαλίχ Μουσλίμ, αλλά ούτε εκείνες οι υποσχέσεις τηρήθηκαν. Όταν 15 μέρες τώρα δεν τηρείται η υπόσχεση για διάνοιξη διαδρόμου ασφαλείας για το Κομπάνι, αυτό ουσιαστικά αποτελεί στάση εμπάργκο και αποκλεισμού.
Γίνεται αντιληπτό πως ο Ερντογάν με την επέμβαση της τελευταίας στιγμής στοχεύει στην πτώση του Κομπάνι και ότι όπως και το 2011 έχει πάρει μια απόφαση πολέμου κατά του κουρδικού λαού.
Η αλήθεια είναι πως το σενάριο της ένταξης της Τουρκίας στον συνασπισμό κατά της ISIS είναι ένα παιχνίδι. Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία προστατεύει την ISIS
Η πολιτική που ασκεί το ΑΚΡ αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ επικίνδυνη πολιτική.
Όλη η διεθνής κοινή γνώμη και οι σχετιζόμενες δυνάμεις να ξέρουν πως σε αυτό θέμα υπάρχει ένα σφάλμα. Πρέπει να γίνει γνωστό πως η εναέρια επέμβαση του συνασπισμού που έχει ηγέτη τις ΗΠΑ, δεν είναι αποτελεσματική.
Όταν η ISIS βάδισε και κατέλαβε την Μοσούλη μετείχαν 7 χιλιάδες μαχητές. Τώρα εάν μετά από 20 μέρες καταλάβουν το Κομπάνι, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 10 χιλιάδες. Υπάρχει ένα άλμα στην ανάπτυξη της ISIS.
Είναι ακατανόητο θέμα για ποιο λόγο δεν παρεμποδίζεται η ISIS από τις ΗΠΑ. Ενδεχομένως να επιθυμούνε την συντριβή της αντίστασης του κουρδικού λαού, αλλά αυτό θα επιφέρει και την ανάπτυξη της ISIS.
Οι διεθνείς δυνάμεις με την παρούσα τους στάση, γίνονται μέτοχοι της σφαγής που θα γίνει στο Κομπάνι.
Είναι ανάγκη πλέον κάθε μέρος να γίνει σαν το Κομπάνι. Οι μέρες είναι μέρες αντίστασης και ανθρωπιάς.
Είναι πολύ σημαντικό η νεολαία και από το Κομπάνι και από τα βόρεια, να περάσουν τα σύνορα και να ενταχθούνε στην αντίσταση.
Η αντίσταση στο Κομπάνι θα συνεχιστεί. Έστω και δρόμο, δρόμο η σύγκρουση θα συνεχιστεί.
Η αντίσταση κατά της ISIS μέχρι τώρα υπήρξε πετυχημένη. Έγινε αυτό που πρέπει να γίνει. Χαλάστηκε το παιχνίδι των αποικιοκρατών. Χαλάστηκε το παιχνίδι της ISIS...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]