Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος σωπαίνει...!

Ο Ερντογάν απαιτεί συγνώμη από τις ΗΠΑ για τις αλήθειες που ειπώθηκαν για τους τζιχαντιστές

Γράφει ο Λ. Λιγουριώτης

Μεγάλες αλήθειες είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κ. Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία και την βοήθεια που προσέφερε- όπως και αραβικές χώρες - στους ακραίους τζιχαζντιστές για να στραφούν κατά του Άσσαντ, άσχετο αν για διπλωματικούς λόγους, την συγκυρία και την ενίσχυση της προοπτικής του αγώνα κατά του ISIL, έσπευσε να κάνει μια κατευναστική δήλωση για να ηρεμήσει τον ωρυόμενο κ. Ερντογάν

Ολα ξεκίνησαν με την αναφορά του κ. Μπάιντεν στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου -όπως μεταδόθηκε από τους Τούρκους ανταποκριτές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε ευθύνες στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας για την απειλή του ΙSIL και υπερασπιζόμενος την πολιτική Ομπάμα στην Συρία υπογράμμισε πως αν υπήρχε στήριξη στην μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας τότε το ΙSIL δεν θα εμφανιζόταν.
"Οι σύμμαχοί μας στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στην Συρία. Με τους Τούρκους και ιδιαίτερα με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο περάσαμε πολύ χρόνο μαζί έχω εξαιρετικές σχέσεις. Με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κλπ. Τι έκαναν; Ήταν πολύ αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Άσσαντ και για έναν πόλεμο Σουνιτών - Σιιτών. Τι έκαναν; Έστειλαν σε όλους όσοι πολεμούσαν τον Άσσαντ εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλα. Στήριξαν την Αλ Νούσρα, την Αλ Κάιντα. Δέχτηκαν τους τζιχαντιστές που έρχονταν από όλο τον κόσμο",
φέρεται να είπε ο κ. Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι ξαφνικά όλοι ξύπνησαν. Ο κ. Τζον Μπάιντεν αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο είπε:
"Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος είναι παλιός φίλος μου είπε εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στην Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα".
Όπως ήταν αναμενόμενο για τακτικούς λόγους -αλλά και και λόγω χαρακτήρα- ο κ. Ταγίπ Ερντογάν όταν κλήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του κ. Τζο Μπάϊντεν για το θέμα του ISIL αντέδρασε έντονα και με εμμονικό τρόπο:
"Αν ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις γι αυτό το θέμα για μένα είναι ιστορία. Εγώ τέτοιες δηλώσεις δεν έκανα ποτέ. Με λύπη αντίκρισα τις δηλώσεις του. Αν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη. Για μας είναι απαράδεκτο να γυρνάει εδώ και εκεί στους κύκλους και να κάνει τέτοιες δηλώσεις",
είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.Ακόμα επιχείρησε να διαψεύσει τον Τζο Μπάϊντεν λέγοντας ότι
"οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στην Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Ποτέ δεν τους είπα, μα ποτέ `εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο`. Εάν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να απολογηθεί".
Πάντως χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος τηλεφώνησε ο ίδιος στον κ.Τζο Μπάιντεν ωστόσο ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη στην δήλωσή τους δεν αναφέρθηκαν αν συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.Οι Αμερικανοί έχουν στο μυαλό τους ως πρώτη προτεραιότητα την συγκρότηση της συμμαχίας κατά του ISIL και προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία να συμμετάσχει στον συνασπισμό αυτό, τα θεατρινίστικα τσαλιμάκια του Ερντογαν ίσως είναι, μέχρις ενός ορίου, κατανοητά από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε οι ΗΠΑ ξέρουν καλά και τον αλαζονικό χαρακτήρα του Τούρκου Προέδρου που συχνά πυκνά "κολλάει"...

Στο πλαίσιο αυτό και προσπαθώντας να προλάβει την επέκταση της κρίσης που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, θα πρέπει να ερμηνευτεί και η επείγουσα δήλωση της Εκπροσώπου του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ που ακολούθησε. Συγκεκριμένα επείγουσα δήλωση στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" απέστειλε η εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ όπου τονίζει ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος τρέφει θαυμασμό στο πρόσωπο Ερντογάν και πως με τις δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το μόνο που προσπαθούσε ήταν να τονίζει την αβεβαιότητα που υπάρχει στην Συρία. Η ήπια διευκρινιστική δήλωση της εκπροσώπου του Μπάιντεν κ. Κέντρα Μπαρκόφ η οποία στάλθηκε με μέιλ στην εφημερίδα Χουριέτ είναι η εξής:
"Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ και ο Αντιπρόεδρος έχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν για το πρόσωπο που οποίου τρέφει σεβασμό και θαυμασμό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σήμερα τις κοινές προσπάθειές τους για αγώνα εναντίον του ΙSIL και συμφώνησαν να υπάρχει συντονισμός στις ενέργειές που θα ακολουθήσουν από δω και πέρα. Ο Αντιπρόεδρος την Πέμπτη το βράδυ στις δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προσπαθούσε να εξηγήσει ότι κανένας μας δεν γνωρίζει αρκετά για τα διάφορα αντιπολιτευτικά στοιχεία της Συρίας. Ωστόσο τώρα είμαστε απέναντι από την κοινή απειλή του ΙΣΙΛ και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε μαζί με τους συμμάχους μας στην περιοχή για να εξουδετερώσουμε την ανίερη αυτή δύναμη".
Αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι αρχικές δηλώσεις Μπάιντεν αποτυπώνουν καθαρά την άποψη που έχουν οι ΗΠΑ -και ειδικότερα η διακυβέρνηση Ομπάμα- για τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση από πολύ καιρό τώρα και για το θέμα του ISIL και γενικότερα στην Μέση Ανατολή όπου επιχειρεί να εμφανιστεί ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη με ηγεμονικές βλέψεις.
Εκτιμούν επίσης ότι τακτικά ορισμένες από τις θέσεις της Άγκυρας που προβάλει για εθνικούς λόγους όπως π.χ. το θέμα της ουδέτερης ζώνης, εξυπηρετούν την Ουάσιγκτον στον απώτερο στόχο της ανατροπής του Ασσαντ...

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. - Μπάιντεν
    "Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος είναι παλιός φίλος μου είπε εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στην Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα".

    - Ερντογαν
    οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στην Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Ποτέ δεν τους είπα, μα ποτέ `εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο`. Εάν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να απολογηθεί

    - Και ο σχολιαστής παρατηρητής
    Πολλοί άνθρωποι πέρασαν, αλλά ήταν απλοί άνθρωποι, μέλη ισλαμικών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σωστά. Άλλο πολεμιστές, έτερο απλοί άνθρωποι, οι οποίοι, ίσως, βρήκαν τίποτα όπλα στο δρόμο τους. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει, όπως και το αν μέσα σ΄ αυτούς τους απλούς ανθρώπους υπήρχαν αποκεφαλιστές χάριν της (ισλαμικής) ειρήνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]