Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκαλεί η Άγκυρα, αφωνία η Αθήνα…

Νταβούτογλου: Δύο κράτη στην Κύπρο, θα κάνουμε έρευνες στην ΑΟΖ

Γράφει η Νεφέλη Τζανετάκου

Εμμένοντας στην ύπαρξη «δύο ανεξάρτητων κρατών» ως δυνατή διέξοδο στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε προκλητικά χθες πως η Άγκυρα θα ολοκληρώσει τη διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας με τον τρόπο αυτό τις απειλές της Λευκωσίας, η οποία προειδοποίησε πως θα ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Η Αθήνα άφησε αναπάντητη την πρόκληση. Η Τουρκία θέλει να είναι συνιδιοκτήτης στο φυσικό αέριο, σχολίασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο απαράλλακτη τη γνωστή επιχειρηματολογία του και προβάλλοντας τη λύση των «δύο ανεξάρτητων κρατών» ως τη μόνη δυνατή διέξοδο στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας με τον τρόπο αυτό τις απειλές της Λευκωσίας, η οποία προειδοποίησε πως θα ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι το σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπως η Άγκυρα αποκαλεί το ψευδοκράτος.
«Έχουμε το δικαίωμα να τις πραγματοποιούμε στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας αυτό», πρόσθεσε, καθώς «όπως και εάν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φανταστικό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».

«Αφωνία» από την Αθήνα
Στην «αφωνία» πέρασε εν τω μεταξύ για μία ακόμη φορά η Αθήνα, αφήνοντας αναπάντητη τη νέα αυτή πρόκληση, δια στόματος του Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πλευρά της Άγκυρας.

Κυβερνητικές πηγές αρκέστηκαν μονάχα να επισημάνουν ανωνύμως και ανεπισήμως ότι η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά κα προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώθηκε, «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τη νομικά άκυρη «συμφωνία» μεταξύ της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους».

Την «ευχή» και την «προσδοκία» οι ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη «να έχουν θετικό αποτέλεσμα προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί» εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, διατυπώνοντας παράλληλα την ελπίδα «η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Προσβλητικές αιχμές
Σαφείς αιχμές, άκρως προσβλητικές, κατά της Λευκωσίας περιελάμβανε πάντως χθες η ρητορική τόσο του κ. Νταβούτογλου όσο και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου κατηγόρησε εκ νέου την κυπριακή κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μονοπωλήσει το δικαίωμα των τουρκοκυπρίων αναφορικά με τα έσοδα που πρόκειται να προκύψουν από την εμπορική εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων και πως στην ουσία η Λευκωσία με τη στάση της, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις, εκβιάζει την Τουρκία.
«Ζητήσαμε οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη», επανέλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Έρογλου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kibns Postasi», εκτίμησε ότι η «σύμπραξη» της Λευκωσίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία, στα πλαίσια της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο στόχο είχε την πρόκληση έντασης.

Ωστόσο, η Λευκωσία έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι «ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και αναλογικά θα κατανεμηθεί όταν λυθεί το Κυπριακό».

Την αντίδραση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γούνκερ προκάλεσε σε κάθε περίπτωση η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.
Όπως δήλωσε ο ίδιος χθες «πρόκειται να συζητήσω το ζήτημα με τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την κ. Μογκερίνι, όπως και με το νέο επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Χαν, και ύστερα θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Πηγή εφημ. «Ελευθεροτυπία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]