Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεταξύ του ελεγχόμενου ρίσκου και αμυντικογενών τακτικών

Του Κώστα Βενιζέλου

ΕΑΝ οι τουρκικές μεθοδεύσεις δεν αποτραπούν, φυσικό αέριο δεν θα δούμε μπροστά μας. Εάν η Άγκυρα κερδίσει, τότε θα επιβάλει νέα τετελεσμένα, θα προχωρήσει σε μια τρίτη φάση της εισβολής, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή. Θα είμαστε ένα κράτος κλοτσοσκούφι, που δεν θα έχει λόγο κανένας να επενδύει σε μια συνεργασία μαζί μας.

Το ζητούμενο είναι σήμερα τι τρόπους αποτροπής υπάρχουν στις τουρκικές επιδιώξεις. Οι επιλογές δεν είναι απεριόριστες. Μπορούν, όμως, να κωδικοποιηθούν, φτάνει να τεθούν οι στόχοι και να έχουν ένα χαρακτηριστικό: Η εφαρμογή τους να προκαλεί πραγματικό κόστος στην Τουρκία. Οι τρόποι αντίδρασης δεν διαμορφώνονται όταν επικρατούν λογικές πισωγυρίσματος και προσεγγίσεις που υποτάσσουν εξαρχής τη διαχείριση σε αμυντικογενείς τακτικές. Τούτη η λογική, απόρροια του συνδρόμου της ήττας που συνοδεύει τη διαχείριση του Κυπριακού από το 1974 και εντεύθεν, μπορεί να ξεπερασθεί μόνο με μια νέα προσέγγιση στα θέματα της στρατηγικής. Η Τουρκία έχει ήδη στρατικοποιήσει την κρίση και επενδύει στην απουσία στρατιωτικής ισχύος από την Κύπρο.

Η διαμόρφωση μιας επιθετικής πολιτικής δεν σημαίνει στρατιωτική σύγκρουση. Η υιοθέτηση μιας τακτικής ελεγχόμενου ρίσκου, μπορεί να φέρει ανατροπές, φτάνει να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα. Στην πολιτική, μεταξύ της ακινησίας, της παράδοσης και της ανάληψης των μεγάλων ρίσκων υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος. Η πολιτική του ελεγχόμενου ρίσκου. Μια τακτική μικρών και μεγάλων βημάτων, με σαλαμοποίηση των κινήσεων, μέσα από την οποία το κάθετι αξιολογείται, ελέγχεται για να προχωρούν οι σχεδιασμοί. Η αναστολή της συμμετοχής του Προέδρου στις συνομιλίες αποτελεί μια κίνηση, σωστή και επιβαλλόμενη από τις εξελίξεις. Μια απόφαση που προδήλως υπονομεύεται από όσους επιχειρούν, όχι από την κυβέρνηση, να στείλουν το μήνυμα πως η απόφαση μπορεί να αλλάξει, να διαφοροποιηθεί ή ακόμη ότι μπορεί να τύχει πολλών αναγνώσεων. Μέτρα αντίδρασης με το ζόρι δεν μπορεί να υιοθετούνται.

Οι «στρατηγικοί μας εταίροι», δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με την κρίση που προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο εάν το «Μπαρμπαρός» κάνει έρευνες και η Λευκωσία, απλά φωνάζει, διαμαρτύρεται, μουρμουρά. Προ εβδομάδος είχα γράψει πως θα μπορούσε η ελληνική φρεγάτα που συμμετέχει στην UNFIL να κινείται αυτή την περίοδο πιο κοντά στην Κύπρο. Όχι για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, όπως θα σπεύσουν να αναφέρουν κάποιοι, αλλά για να αναγκάσει τους λεγόμενους συμμάχους, να παρέμβουν για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της κρίσης. Την ίδια ώρα, θα πρέπει η εξαγγελία για πάγωμα των ενταξιακών της Τουρκίας να περάσει ως έγγραφη θέση της Λευκωσίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Κόστος θα πρέπει να έχει και το κατοχικό καθεστώς. Επ΄αυτού υπάρχουν μέτρα τα οποία θα αισθανθούν στα κατεχόμενα.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κ. Βενιζελο ,
    συμφωνω στο γενικο πλαισιο που τοποθετειτε τον προβληματισμο σας .
    Επιτρεψτε μου να διαφωνησω στο πεδιο αναφορας ,καθως αυτο δεν μπορει να ειναι η χωρα μας.Μια σοβαρη χωρα με διπλωματικα αντανακλαστικα δεκαετιων και ενιαια γραμμη στους βασικους πυλωνες της εξωτερικη πολιτικης,σαφεστατα ναι.Μια χωρα που ειτε δημιουργει συσχετισμους συμφεροντων ,ειτε συμμετεχει ενεργα σε αυτους με αλλους μαζι με διακριτους ρολους ,δεσμευσεις
    και ωφελειες και προφανη ρισκα , σαφεστατα ναι .
    Μια χωρα ομως που για την διεθνη ''πιατσα" ειναι συνωνυμο του καραγκιοζ μπερντε,του αγαθου καρπαζοεισπρακτορα -διεθνιστη ,του κρατους μειωμενης εθνικης κυριαρχιας,του κρατους που επιζειτει εναγωνιως πατρωνες -προστατες για να θαψει κατω απο το χαλι αυτο που στο μελλον θα γεννησει θυελλες,μια τετοια χωρα δεν μπορει και ουδεποτε θα μπορεσει να οργανωσει και να υλοποιησει σχεδια αποτροπης με τακτικες και στρατηγικες κινησεις .
    Αν το γιατι δεν θα μπορεσει, δεν σας ειναι αυτονοητο,παραθετω το εξης παραδειγμα :
    .Δεν μπορει ενα συνεργειο της γειτονιας,οπου ο καθε κυρ Μητσος,κανει service και μη εξουσιοδοτημενες μετατροπες με την νοοτροπια του 70-80 ,να λειτουργησει ξαφνικα με την σοβαροτητα ,μεθοδικοτητα, οργανωση,και τεχνολογικο feedback ομαδας που τρεχει στην F1. !
    Το συνεργειο η ΕΛΛΑΣ που κανει ασκησεις με Μ113 ,αποβασεις με ακατους της Ιβοτζιμα ,μεταφορα προσωπικου με αρχαια UΗ-1 , που εκπαδευει στο προκεχωρημενο σταδιο ΙΚΑΡΟΥΣ με Τ-2 Ε ,και εχει επιπεδα επιτηρησης/προστασιας στρατοπεδων αναλογα των ελληνοπερσικων πολεμων,δεν μπορει να να ανταποκριθει στις προκλησεις μιας περιοχης και εποχης που πρεπει να προετοιμαζεσαι για αγωνα της F1 .
    Mετα απο τοσες χιλιαδες αρθρα του εν ελλαδι αμυντικου τυπου ,και χιλιαδες ποσταρισματα /emails σε blogs ειμαι πια πεπεισμενος οτι την λυση θα την δωσει και παλι η μητερα φυση ...
    Οταν δηλαδη θα φυγουν για την τελευταια τους βολτα στο βαρκακι του ψυχοπομπου ΕΡΜΗ ,ολες αυτες οι γεννιες που πληγωσαν και ρημαξαν τον τοπο μας με τροπους που θα ζηλευε και ο πολυμηχανος πορθητης της Τροιας...
    Ειναι απλα θεμα χρονου να γινει αυτο...

    Ευχαριστω για την φιλοξενια
    Αριστοδημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]