Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν ανάμεσα σε δύο φωτιές

Οι τζιχαντιστές, οι Kούρδοι και τα ρίσκα του τούρκου προσέδρου

Γράφει η Μαρία Αδαμίδου

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται επί θύραις, η κουρδική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί και οι ΗΠΑ πιέζουν την Αγκυρα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διαχειριστεί τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, όμως ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να προωθήσει τη δική του ατζέντα: την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία και τη διευθέτηση του Κουρδικού ζητήματος με τους δικούς του όρους.

Ισως πιο κρίσιμη, όμως, είναι η εγκαθίδρυση αστυνομοκρατούμενου κράτους στο εσωτερικό της χώρας, αθόρυβα, όσο οι προβολείς είναι στραμμένοι στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Η στάση του Ερντογάν έναντι των πιέσεων της Ουάσιγκτον είναι ενδεικτική των προθέσεών του. «Πιστεύετε ότι αυτοί που ρίχνουν βόμβες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με τα αεροπλάνα και τους πυραύλους τους, το κάνουν για την ειρήνη;», έλεγε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα αφήνοντας σαφέστατες αιχμές εναντίον των «παραδοσιακών» συμμάχων της Αγκυρας. «Οχι, έχουν έρθει για να καταλάβουν πετρελαιοπηγές, για το δικό τους όφελος».

Αραβες
Ακόμη, έκανε αναφορά στις αραβικές επαναστάσεις εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν από έναν αιώνα, που «πρόδωσαν τις γεωγραφικές τους ρίζες με αντάλλαγμα το χρυσάφι». Το προφίλ που προσπαθεί να χτίσει, είναι σαφές, όπως επίσης ότι οι τζιχαντιστές δεν είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του.

Απαίτηση του Τούρκου προέδρου για να δεχτεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS είναι η απομάκρυνση του Ασαντ, με τον οποίο έχει προσωπικές διαφορές από το παρελθόν, όταν ο Σύρος ηγέτης αρνήθηκε να «υπακούσει» στα κελεύσματα της Αγκυρας για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο καθεστώς, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Ερντογάν, που επιχειρούσε να εμφανιστεί ως μεσολαβητής στην κρίση.

Στόχος του Ερντογάν είναι να πιέσει τους Αμερικανούς να εμπλακούν σε μεγαλύτερη κλίμακα εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να υπάρχουν αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, το ρίσκο που παίρνει ο Ερντογάν κωλυσιεργώντας είναι διπλό. Αφενός η παθητική του στάση σε όσα συμβαίνουν στο Κομπάνι έχει εξαγριώσει τους Κούρδους, οι οποίοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.

Αφετέρου, οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει οι ίδιοι τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι τους δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα οι βομβαρδισμοί να είναι πολύ πιο επιτυχημένοι και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες τις τελευταίες ημέρες. Μόλις προχθές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επισήμως ότι υπήρξαν απευθείας επαφές με μια ομάδα Κούρδων της Συρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον συνεχίζονται, με τον Ερντογάν να θέτει ως προϋπόθεση τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας και βοήθεια για τον επαναπατρισμό του 1,6 εκατομμυρίου ανθρώπων που κατέφυγαν στη χώρα από τη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε χωρίς περιστροφές το δίλημμα της Αγκυρας: «Εάν δημιουργηθούν αυτές οι ζώνες προστασίας κοντά στα τουρκικά σύνορα με τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ, η Τουρκία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Εάν δεν υπάρχουν, όμως, αυτές οι ζώνες, το να ζητά κανείς από την Τουρκία να παρέμβει μόνη της είναι σαν να ζητά να επωμιστεί μόνη της όλο το ρίσκο που συνεπάγεται μια τέτοια επιχείρηση».

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
Αστυνομικό κράτος και περιορισμός διαδηλώσεων


Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι ο κατάλληλος «αντιπερισπασμός» για να προωθήσει τις αλλαγές που θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό, όπου ουσιαστικά εγκαθιδρύει αστυνομικό κράτος.

Εκμεταλλεύτηκε τον αναβρασμό των Κούρδων για να βομβαρδίσει θέσεις του ΡΚΚ και ταυτόχρονα για να περάσει τη νομοθεσία περί περιορισμού των διαδηλώσεων. Δεν σταματά εκεί και προχωρά με αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που θα επιφέρουν την αυστηροποίησή του. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ποινικοποίηση της κουκούλας σε διαδηλώσεις και επιτρέπει με ελάχιστους περιορισμούς τις κατ' οίκον έρευνες, ενώ προβλέπει μέχρι και κατάσχεση περιουσιών όσων καταδικάζονται.

Twitter
Είναι ενδεικτικό ότι οποιαδήποτε προσβολή προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου μέσω Twitter, για παράδειγμα, θα τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση. Σταδιακά ο Ερντογάν περιορίζει κάθε φωνή αντίδρασης. Ηδη έχει εγκριθεί ο νόμος που επιτρέπει τις παρεμβάσεις χωρίς δικαστική εντολή στο Διαδίκτυο και πρόσβαση στο ιστορικό των χρηστών. Ακόμη, η υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών θα μπορεί να «μπλοκάρει» ιστοσελίδες όταν κρίνεται ότι τίθεται εθνικής ασφάλειας.

Ο Ερντογάν συμπεριέλαβε στο «κόκκινο βιβλίο» των εθνικών κινδύνων τους οπαδούς του μεγάλου του αντιπάλου, του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, και καταπνίγει τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων για την αυταρχική του πολιτική. Αλωσε ακόμη και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών, το οποίο ήταν το τελευταίο ανάχωμα στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις που επέβαλε αλλάζοντας τη νομοθεσία: την περασμένη εβδομάδα στις εκλογές για το προεδρείο του σώματος η πλειοψηφία πέρασε στους ανθρώπους του Ερντογάν.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]