Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

Τουρκία και Δύση: Ένοχοι θεατές της ανθρωποσφαγής των Κούρδων του Κομπάνι
Τα τρία τέταρτα της πόλης Κομπάνι κατέχουν οι τζιχαντιστές 

Μία μάχη για την επόμενη ημέρα δίνουν οι Κούρδοι του Κομπάνι, της πόλης που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο επί των συροτουρκικών συνόρων και που έχει στοχοποιηθεί από τους τζιχαντιστές που επιτίθενται από τρεις πλευρές, ενώ έχει εγκαταλειφθεί από τους δυτικούς που δεν παρέχουν καμία βοήθεια (μέσω βομβαρδισμών των τζιχαντιστών). Το τραγικό, για τους Κούρδους του Κομπάνι είναι πως γίνονται αντικείμενο στυγνού εκβιασμού από την πλευρά του Ερντογάν προς τους Κούρδους τόσο της Συρίας, του Ιράκ αλλά και της Τουρκίας, από τους οποίους ο "σουλτάνος" απαιτεί υποταγή αλλά και συστράτευση κατά της Συρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να τους βοηθήσει.
Δυστυχώς, ενώ γινόμαστε μάρτυρες ενός δράματος ανθρωποσφαγής (αφού ο εξοπλισμός των Κούρδων του Κομπάνι είναι ξεπερασμένος απέναντι στον προηγμένο αλλά και βαρύ εξοπλισμό των τζιχαντιστών) των Κούρδων, οι οποίοι θυσιάζονται από τη Δύση για να ικανοποιηθεί ο τούρκος Πρόεδρος (σημειώνουμε πως η Τουρκία απέτρεψε βίαια Κούρδους της Τουρκίας που ήθελαν να μπούνε στη Συρία για να πολεμήσουν στο Κομπάνι).

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους κατείχαν τη Δευτέρα το βράδυ τα τρία τέταρτα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία όπου εκατοντάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν υπό το φόβο των φρικαλεοτήτων από τα μέλη της υπέρ-ριζοσπαστικής οργάνωσης.

«Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν «αντάρτικο πόλεων».

Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημο δικτύου Free Media Union. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού μάχονται πόρτα-πόρτα για να αποκρούσουν την προώθηση των τζιχαντιστών οι οποίοι με μεγαλύτερη δύναμη πυρός, καθώς διαθέτουν τανκ και αυτοκίνητα βόμβες, έσπασαν την άμυνα στα ανατολικά της πόλης.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011 «Αν είναι απαραίτητο, όλοι οι μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του»,αναφέρει σχετική ανακοίνωση των κούρδων μαχητών.

Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία. Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Αν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και στις δύο πλευρές από τις 16 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε και οδήγησε σε μαζική έξοδο από την πόλη περίπου 300.000 κατοίκους, εκ των οποίων 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Επεισόδια έγιναν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς Κούρδοι διαδηλώνουν σε ένδειξη συμπαράστασης για τους υπερασπιστές της πόλης Κομπάνι που πολιορκείται και καταλαμβάνεται σταδιακά από τους τζιχαντιστές. Πορείες συμπαράστασης λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις, με τα social media να έχουν κατακλυστεί από αναφορές για συγκεντρώσεις Κούρδων σε Ολλανδία, Αυστρία, Σμύρνη, Βερολίνο και αλλού.

Στην Κωνσταντινούπολη νεαροί Κούρδοι ήρθαν σε σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή Gazi, μπλοκάροντας κεντρική λεωφόρο της πόλης. Η αντίσταση συνεχίστηκε και μετά την επίθεση της αστυνομίας κατά των ακτιβιστών που διαδήλωναν, με τους Κούρδους να δηλώνουν οργισμένοι για την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην κατάσταση στο Κομπάνι.

Εκτός τουρκικών συνόρων, δεκάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής εισέβαλαν τη Δευτέρα το βράδυ στο κτίριο όπου στεγάζεται το ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της κουρδικής ένωσης. Η εισβολή των κούρδων διαδηλωτών έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που επιτίθενται και κατέχουν μεγάλα τμήματα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

«Η κατάσταση στην πόλη Κομπάνι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στην πόλη και πολλοί άμαχοι σκοτώνονται. Θέλουμε η Δύση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει αυτή την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τούρκικα άρματα μάχης, παρατεταγμένα σε έναν λόφο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, έχουν στραμμένα τα πυροβόλα τους προς την πόλη Κομπάνι, αλλά ο τουρκικός στρατός παραμένει ακόμη θεατής στην μάχη που μαίνεται στην πόλη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά.

Από μακριά, χιλιάδες Τούρκοι Κούρδοι που ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας για να εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στους κατοίκους του Κομπάνι, μαζί με Κούρδους της Συρίας, κοιτούν τους βομβαρδισμούς της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που συνεχίζουν να πολιορκούν έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις τριών εβδομάδων τις κουρδικές δυνάμεις της επαρχίας.

Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζουν από προχθές την πρόσβαση στα σύνορα και στους δημοσιογράφους και προσπαθώντας να αδειάσουν από πολίτες την περιοχή στα Τουρκοσυριακά σύνορα ρίχνουν δακρυγόνα στο σκόρπιο πλήθος. Κάθε φορά που ακουγόταν η σειρήνα της αστυνομίας που πλησίαζε στο μέρος που κόσμος ήταν συγκεντρωμένος, οι πιο νέοι μάζευαν πέτρες για να ρίξουν στο όχημα της τουρκικής αστυνομίας που εκτόξευε δακρυγόνα...

Από μακριά αχνοφαίνεται σε ένα λόφο η μαύρη σημαία της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας μιας νεαρής κοπέλας στην πόλη Κομπάνι εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Κάθε φορά που ο κρότος από κάποια οβίδα ή έκρηξη στην πόλη Κομπάνι φτάνει στα αυτιά του πλήθους, ο θυμός και η απόγνωση ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]