Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν "καρφώνει" τις ΗΠΑ για συνωμοσία στο Κομπάνι

Ερντογάν: Υπάρχει διεθνής συνωμοσία πίσω από το Κομπάνι
Αναλυτές εκτιμούν ότι υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι υπάρχει «συνωμοσία εντός της συνωμοσίας» για την εμπόλεμη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι αυτή η συνωμοσία σχεδιάστηκε πιθανότατα από έναν εγκέφαλο μεγαλύτερο από το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), την κύρια συριακή κουρδική οργάνωση που υπερασπίζεται το Κομπάνι.

Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις δηλώσεις περί «μεγάλου εγκεφάλου» ο Ερντογάν υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι εκπρόσωποι των Κούρδων στο Κομπάνι ήταν απρόθυμοι να δεχθούν βοήθεια τόσο από τον FSA (σσ τον σουνιτικό Ελεύθερο Στρατό της Συρίας που πολεμάει εναντίον του καθεστώτος Ασαντ), όσο και από τους Κούρδους του Ιράκ.

Τόνισε μάλιστα ότι η άφιξη των μαχητών του FSA στο Κομπάνι «θα ματαίωνε την δολοπλοκία των Κούρδων. Και ενώ οι Κούρδοι συμφώνησαν στην αρχή, στην συνέχεια αρνήθηκαν».

«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά αυτό το σημείο: Πιθανόν να υπάρχει ένας άλλος μεγάλος εγκέφαλος πίσω από την δολοπλοκία των Κούρδων και την παγίδα που έχει στηθεί εκεί. Δεν νομίζω ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν την δυνατότητα και την νοοτροπία να κάνουν τέτοιου είδους σχεδιασμούς και δολοπλοκίες», πρόσθεσε ο Ερντογάν «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ.

Όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για ποιά δολοπλοκία μιλάει και από ποιόν στήνεται αυτή η συνωμοσία, ο Ερντογάν αρκέστηκε να πει «Θα το μάθετε. Πιθανώς, υπάρχει μεγαλύτερος εγκέφαλος εδώ».

«Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση για το αν το Κομπάνι είναι κουρδικό ή Αραβικό. Αλλά αν κοιτάξουμε τα γεγονότα της υπόθεσης, το όνομα της πόλης είναι αρκετά αποκαλυπτικό. Λέγεται Αϊν αλ-Αράμπ. Αργότερα έγινε Κομπάνι», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Τώρα, οι εξελίξεις στο Κομπάνι ανησυχούν τις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα... Όταν τους ρωτήσαμε γιατί το Κομπάνι είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, δεν μας απάντησαν τίποτα. Ξέρετε τι μας είπαν αντ' αυτού; Ότι αν νικήσει στο Κομπάνι, το Ισλαμικό Κράτος θα βγει δημοσίως και θα πει ότι νίκησε την συμμαχία της Δύσης. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση. Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ερμπίλ (σσ την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν). Αν πέσει στο Ισλαμικό Κράτος τι θα συμβεί; Γιατί δεν αναρωτιούνται οι ΗΠΑ;» είπε ο Ερντογάν.

Οταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι η μοίρα του Κομπάνι έχει γίνει τόσο σημαντικό θέμα, απάντησε απλώς ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι αυτό. Αλλά το παιχνίδι που παίζεται στα σύνορά μας δεν είναι τόσο απλό».

Ο Ερντογάν κλιμάκωσε τις επικρίσεις κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι ρίχνουν από αέρος όπλα στο PYD «μια οργάνωση που δεν διαφέρει από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)», το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις ΗΠΑ.


everbuying gadgets

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]