Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα και τα μαύρα σύννεφα

Πολλά μέτωπα για τη χώρα, τα οποία δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως

Γράφει ο Βασίλης Τσαλαμάγκας

Τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σχέση μόνο με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η οικονομία είναι μεν κομβική αιτία γύρω από την οποία τρέχουν οι εξελίξεις. Όμως, από την πλευρά τους τα εθνικά θέματα αποτελούν ανοικτή πληγή κα αναμφίβολα σχετίζονται με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα ζει με την τουρκική προκλητικότητα δεκαετίες. Τις τελευταίες ημέρες ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα όρια. Χρησιμοποιώντας το ψευδοκράτος, συνάπτει συμφωνία και προσπαθεί να μπει από το παράθυρο στις έρευνες για το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η επιχειρηματολογία του Νταβούτογλου μπορεί να είναι προκλητική, αλλά σε δεκάδες φιλικές χώρες με την Τουρκία βρίσκει ευήκοα ώτα.

Μιλώντας σε παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο πριν από δύο ημέρες, ο τούρκος πρωθυπουργός ανέτρεξε στην Ιστορία. Είπε ότι την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960, δεν την κατέλυσαν η Τουρκία και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής χούντας στο νησί. Η Τουρκία, είπε, προστατεύει τους τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν δικαιώματα όπως οι Ελληνοκύπριοι τόσο στην υφαλοκρηπίδα όσο και στην ΑΟΖ.

Η Ελλάδα ιστορικά έχει πληγεί από τον τουρκικό επεκτατισμό. Τα τελευταία χρόνια με την παρελκυστική πολιτική του Ερντογάν κυρίως στα θέματα της Συρίας και των τζιχαντιστών, τους κατάλαβαν ακόμα και οι Αμερικανοί, ο πιο πιστός σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή για δεκαετίες.

Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου; Απολύτως τίποτα. Ή για άλλους πιο αιχμηρούς, μπορεί να κάνει μία τρύπα στο νερό.
Και προς τι ο θόρυβος των τελευταίων ημερών; Η Τουρκία υλοποιεί το γνωστό σχέδιό της εδώ και δεκαετίες. Αυτό του κακομαθημένου σκυλιού που μονίμως γαυγίζει.

Εκτιμώντας τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή, θεωρείται απίθανο η Τουρκία να προκαλέσει στρατιωτικό επεισόδιο στις πλατφόρμες φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου. Μόνο ένας παράφρων θα επιχειρούσε να προκαλέσει στρατιωτική εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή, καθώς και της πολεμικής μηχανής του κράτους του Ισραήλ. Στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο, οι πάντες ερμηνεύουν τα γεγονότα έτσι.

Που μπορεί να ξεσπάσει, όμως, η τουρκική επιθετικότητα;
Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία, η Τουρκία κινείται στα σίγουρα. Εκτιμά τα αδύνατο σημείο του αντιπάλου και παρεμβαίνει. Κινείται ύπουλα σαν το φίδι.
Η Ελλάδα των δεκάδων οικονομικών προβλημάτων, τα οποία έχουν πλήξει επιχειρησιακά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να κοιμάται… ανήσυχη. Η κοινή γραμμή με τους συμμάχους (ΗΠΑ αλλά και Ισραήλ) τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, είναι για την Ελλάδα μονόδρομος.

Πηγή εφημ. «Αξία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]