Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συγκυβέρνηση για πάντα ή χάος…

Υπερπροσπάθεια καταβάλλει τις τελευταίες μέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο για να μαζέψει το «μαγαζί», να τιθασεύσει την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση, αλλά και για να ανακάμψει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ.

Όσο περνούν οι μέρες, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση αποτελεί ένα «δώρο» του Σαμαρά στον εταίρο του.

Άλλωστε η κατάσταση έβαινε τόσο οριακή στο ΠΑΣΟΚ, που ένας σοβαρός κλυδωνισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του θα οδηγούσε και τον Αντώνη Σαμαρά στην κατάρρευση.
Παρά λοιπόν τη δυσθυμία πολλών βουλευτών της Ν.Δ. (όπως του Ανδρέα Ψυχάρη, της Ντόρας Μπακογιάννη κ.ά.) για μια συζήτηση που θα επαναληφθεί σε έναν μήνα με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2015, ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι είναι απαραίτητο να στηριχτεί ο Βενιζέλος.
Στη χτεσινή ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν φρόντισε μόνο να δώσει γραμμή για τη συζήτηση στη Βουλή, εξαπέλυσε ταυτόχρονα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και έμμεσα και τη Ν.Δ.
Μάλιστα, σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι ορθό το αίτημα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα, είπε χαρακτηριστικά ότι το Σύνταγμα το επιτρέπει, αλλά δεν το επιτρέπει «η συγκυρία της διαπραγμάτευσης για τη μετατροπή ενός σχεδίου οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, σε συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα».
Μάλιστα εκτόξευσε άμεση απειλή, δίνοντας και το στίγμα των διλημμάτων με τα οποία θα επιχειρήσει η συγκυβέρνηση να αποπροσανατολίσει την κοινωνία. Είπε ότι η χώρα χρειάζεται εθνικό χρόνο για να βγει από την κρίση, εννοώντας ότι η πολιτική επιλογή είναι «συγκυβέρνηση ή χάος».
«Γιατί πρέπει να ξέρουν όλοι εκείνοι που νομίζουν αφελώς, με μια στείρα κομματική αντίληψη, με αλαζονεία, ότι όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όποιος παίξει με τους θεσμούς και εκβιάσει σε σχέση με την προεδρική εκλογή, ας μη νομίζει ότι θα βγει εκλογικά ωφελημένος. Θα κληθεί να απολογηθεί γι’ αυτό που κάνει και έχει μεγάλες επιπτώσεις σε αυτό που κάνει στην οικονομία, στην πορεία του τόπου, στα εισοδήματα και την απασχόληση των Ελλήνων, στην ασφαλή ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Βενιζέλος παλεύει την αναστροφή του κακού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ με την επίκληση 7 σημείων του κυβερνητικού σχεδίου για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά και με την επιχείρηση συσπείρωσης των βουλευτών με βασικό μοτίβο το αμφίβολο εφεύρημα της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια.
Μακριά από το συχνά θυμωμένο, ειρωνικό και δηκτικό στυλ του, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους βουλευτές: «Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω από καρδιάς εσάς και τους δικούς σας ανθρώπους, γιατί με τις παρεμβάσεις, τις βελτιώσεις, την κριτική, τις πρωτοβουλίες, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ελέγχει, προτρέπει, αποτρέπει και εντέλει διασφαλίζει τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας με κοινωνική ευαισθησία».
Κατά τα λοιπά, ο Βενιζέλος βιάζεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, παρ’ ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε τελικά θα διεξαχθεί.
Στη παρατήρηση του Νίκου Μπίστη, κατά τη διάρκεια του προχτεσινού «προσκλητηρίου» ενδιαφερομένων σε κεντρικό ξενοδοχείο, ότι το συνέδριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ο Βενιζέλος αρνήθηκε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας ότι θα πάει ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.
Προς το παρόν, επιχειρεί να έχει τουλάχιστον μια επιτυχία, πείθοντας τον Σπύρο Λυκούδη να «συντονιστεί» με το επιχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, θεωρώντας ότι οι κοινωνικές δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς θα εγκαταλείψουν μαζικά τον Φώτη Κουβέλη και τον περίγυρό του στην πορεία τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι, αν οι «μεταρρυθμιστές» που έφυγαν από τη ΔΗΜΑΡ συναινέσουν στο να μπουν στη διαδικασία, το γεγονός αυτό θα δώσει δυναμική στο εγχείρημα.
Έτσι κι αλλιώς η μεγάλη αγωνία του Βενιζέλου είναι το εγχείρημα να είναι κάτι καλύτερο από την «καρικατούρα» της Ελιάς και όχι μια ζοφερή επανάληψή της.
Πάντως αυτές τις μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, η οποία θα αποτελείται από 400 (!) μέλη, νυν και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής πολιτικών κινήσεων, συνδικαλιστές, ξεχασμένους και αποστασιοποιημένους από τον χώρο και διάφορους… ξέμπαρκους. Τον συντονισμό αυτής της ομάδας, που συστήνεται για τα «μάτια του κόσμου», θα αναλάβει μια 30μελής επιτροπή.
Και προκειμένου να μετριάσει το ύφος της κριτικής του, ο Βενιζέλος ανέθεσε στον Κώστα Σκανδαλίδη τη σύνταξη του ιδεολογικού προγράμματος της Δημοκρατικής Παράταξης, παρ’ ότι ο ίδιος μέχρι προχτές φώναζε ότι πρέπει πρώτα το ΠΑΣΟΚ να καταλήξει στη δική του ιδεολογική και πολιτική γραμμή και μετά να «σώσει» τη Δημοκρατική Παράταξη.
Αίνιγμα αποτελεί και η στάση των υπόλοιπων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αν δηλαδή θα απόσχουν από τις διαδικασίες, όπως έκαναν μαζικά στην περίπτωση της Ελιάς ή αν θα ενταχθούν στο εγχείρημα.
Πάντως μια πρώτη γεύση για το αν έπιασαν οι προσπάθειες συσπείρωσης του κόμματος θα δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Πηγή το Ποντίκι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]