Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτογκόλ των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης

Τα τελευταία γεγονότα, που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία και στο Ιράκ, μας προκαλούν θλίψη οργή και ερωτηματικά στο αν οι ΗΠΑ, η παγκόσμια υπερδύναμη, που επιδιώκει έναν μονοπωλιακό κόσμο, στον οποίο θα ηγείται, αν είναι ικανή για τον σκοπό αυτόν ή ανίκανη να προβλέψει, να σχεδιάσει, να επιβλέψει και να εκτελέσει έναν γεωστρατηγικό οραματισμό, εκτιμώντας τις επιπτώσεις σε λαούς και χώρες.

Τα αποτελέσματα της ολέθριας τελικά αμερικανικής πολιτικής στον χώρο της Μέσης Ανατολής, είναι απολύτως ορατά σήμερα, με αυτά που διαδραματίζονται στο κουρδικό Κομπάνι και στα περίχωρα της Βαγδάτης. Το ISIS ή Ισλαμικό Κράτος, που αρχικός σκοπός του ήταν η ανατροπή του προέδρου της Συρίας Άσαντ, ξέφυγε των αρχικών σχεδιασμών και επιδιώξεων, αυτονομήθηκε και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Μέση Ανατολή σήμερα, αλλά και για την Ευρώπη αύριο. Δημιουργεί ένα αναχρονιστικό και ακραίο θρησκευτικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου η ισλαμική θρησκεία στην ακραία ερμηνευτική της αντίληψη αποτελεί τη βάση και τον ακρογωνιαίο λίθο για κάθε μορφή πολιτιστικής διαβίωσης και πολιτικής διακυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές του ISIS σήμερα επιτίθενται σε δύο μέτωπα. Στο βόρειο μέτωπο πολιορκούν με πρωτοφανή αγριότητα την κουρδική πόλη Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου οι ηρωικοί Κούρδοι αγωνιστές (άντρες και γυναίκες) δημιουργούν το σύγχρονο Μεσολόγγι, στον δε νοτιοανατολικό τομέα, εντός του Ιράκ έχουν φθάσει στις παρυφές της πρωτεύουσάς του, στο προάστιο του Αμπού Γκράιμπ και πιέζουν όλο και πιο πολύ να φθάσουν στην περίφημη «πράσινη ζώνη», μία περιοχή υψίστης ασφάλειας όπου ευρίσκονται όλες οι ιρακινές κρατικές υπηρεσίες και εντός αυτής η αμερικανική πρεσβεία, υπό μορφή ανεξάρτητου κρατιδίου.

Να αναφέρουμε μερικά ενδιαφέροντα και σημαντικά στοιχεία για τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για το Ιράκ:

- Δαπάνη 3-5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων(!) συνολικά, για να νικήσουν και να εξαλείψουν έναν «τύραννο» δικτάτορα στο Ιράκ, ο οποίος όμως είχε υπό τον έλεγχό του και ανενεργούς εξτρεμιστές ισλαμιστές, όπως το ISIS
- Έναν πόλεμο που προκάλεσε τον θάνατο σε περίπου 500.000 αθώα νεκρά παιδιά(!), ενώ σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet οι συνολικοί νεκροί ανέρχονται στους 1.366.350 (στοιχεία του 2009)
- Έναν πόλεμο, όπου πάνω από 3 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις εστίες τους
- Έναν πόλεμο με 60 δισεκατομμύρια δολάρια έξοδα των ΗΠΑ από λάθος σχεδιασμό και για εξαγορά φυλάρχων
- Έναν πόλεμο με 4.479 νεκρούς και 30.182 τραυματίες αμερικανούς στρατιώτες.

Και μετά από όλα αυτά τι έχουμε;
Ένα ρημαγμένο Ιράκ, που στην κυριολεξία έχει τριχοτομηθεί, το Ισλαμικό Κράτος να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην περιοχή, αυτό που σύρει τον χορό των εξελίξεων και τις ΗΠΑ να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν τουλάχιστον με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Το ISIS χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως «περισσότερο διαβολικό, ακόμη και από τον ίδιο τον διάβολο».

Όλη αυτή η κατάσταση μας θυμίζει πλέον ποδοσφαιρικό αγώνα, όπου ο καλύτερος παίκτης της ομάδας βάζει ένα γελοίο αυτογκόλ και η ομάδα χάνει τον αγώνα και η προσπάθειά του μηδενίζεται. Μόνο που εδώ η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και τρομερά επικίνδυνη. Γιατί το αυτογκόλ δεν μπαίνει σε ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, με καταστροφικά αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή και με μελλοντικές επιπτώσεις και στην Ευρώπη.

Πηγή εφημ. «Το Παρασκήνιο»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]