Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικό ραντάρ που «τυφλώνει» τα AWACS

Το νέο κινητό συγκρότημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) «Krasukha-2» παρουσιάστηκε επίσημα. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών AWACS και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον χωρών με τεχνολογικά προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών προμηθειών της εταιρείας ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας «Concern Radio-Electronic Technologies» («KRET»), που συμμετέχει στον κρατικό τεχνολογικό κολοσσό «Rostec», Βλαντίμιρ Μιχέγιεφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Ηχώ της Μόσχας», ότι τα ρωσικά συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου παραδοσιακά χαίρουν υψηλής εκτίμησης και ζήτησης σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

«Στη Ρωσία, έχουμε πετύχει πολύ μεγάλα επιτεύγματα σε προηγμένα ραδιο-ηλεκτρονικά συστήματα (για αμυντικούς σκοπούς) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν μαζί μας», είπε ο Μιχέγιεφ. Ο εκπρόσωπος της «KRET» τόνισε ότι τα ρωσικά συγκροτήματα ΗΠ χρησιμοποιούνται, ανάμεσα στους άλλους, και από το κινεζικό Στρατό. «Οι Κινέζοι πάντα επιδείκνυαν ενδιαφέρον στην ανάπτυξη όλων των συστημάτων ΗΠ και διαθέτουν ένα ευρύ οπλοστάσιο εγχώριων, ρωσικών και άλλων ξένων συστημάτων», σημείωσε. Ωστόσο, ο Μιχέγιεφ δεν ανέφερε ποιά ακριβώς ρωσικά συστήματα ενδιαφέρουν τις ευρωπαϊκές χώρες και την Κίνα.

«Jamming» στα AWACS
Κατά πάσα πιθανότητα, οι συζητήσεις αφορούν στο πιο μυστικό σχέδιο της ρωσικής βιομηχανίας ραδιοηλεκτρονικών συστημάτων, το εξελιγμένο συγκρότημα ΗΠ, «Krasukha-2». Το ντεμπούτο του νέου όπλου στην αγορά έγινε στα τέλη του καλοκαιριού στο διεθνές φόρουμ «Engineering Technologies 2014». Στο περίπτερο - ανοικτή έκθεση των προϊόντων της «KRET», οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μοναδικό κινητό σταθμό ΗΠ που μπορεί να μπλοκάρει τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), κυρίως τα αμερικανικά ιπτάμενα ραντάρ, Ε-2 Hawkeye, και τα E-3 Sentry, που είναι γνωστότερα ως AWACS.

Το «Krasukha-2» παραμένει ακόμα ένα από τα πιο απόρρητα συστήματα του οπλοστασίου μέσων ηλεκτρονικού πολέμου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για τα πραγματικά τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Είναι όμως γνωστό ότι το σύστημα έχει ήδη εγκριθεί και ότι τα νέα συγκροτήματα ΗΠ παραδίνονται στις ΕΔ. Παρ’ όλα αυτά, ακριβή στοιχεία για τις ποσότητες, τα σημεία στάθμευσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του όπλου δεν υπάρχουν, είπε στη RBTH ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αρχισυντάκτης του διαδικτυακού project «MilitaryRussia», Ντμίτρι Κόρνιεφ.

Συνέχεια στη σοβιετική παράδοση
Η ασυνήθιστη μορφή του σταθμού με τη μεγάλη παραβολική κεραία, που ταιριάζει περισσότερο σε δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών, τοποθετημένη σε τετραξονικό όχημα «Boschina» (κατασκευαστής το εργοστάσιο αυτοκινήτων του Μπριάνσκ «BAZ»), εκτέθηκε στο περίπτερο της «KRET» με την επεξηγηματική πινακίδα: «Σταθμός Ηλεκτρονικού Πολέμου Πολλαπλών Λειτουργιών».

Το σύστημα «Krasukha-2», είναι η συνέχεια της σειράς σοβιετικών σταθμών παρεμβολών ηλεκτρονικών συστημάτων «Pelena-1», που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν ισχυρές στοχευμένες παρενοχλήσεις σε αεροσκάφη AWACS εφοδιασμένα με ραντάρ AN/APY-2 S-band, σε αποστάσεις από 100 έως 250 km. Με τα συστήματα «Pelena» ήταν εξοπλισμένες οι μονάδες, καθώς και το μοναδικό σύνταγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου, των Δυνάμεων Αντιαεροπορικής Άμυνας της ΕΣΣΔ, σημειώνει ο Ντμίτρι Κόρνιεφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι δυνατότητες του «Krasukha-2» θα είναι περισσότερες και ποιοτικά καλύτερες από το προηγούμενο σύστημα, κυρίως, λόγω των προηγμένων στοιχείων κατασκευής και της εξελιγμένης μαθηματικής βάσης των υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Το «Krasukha-2», είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να περιστρέφεται σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ το «Pelena» χρειάζεται αρκετές ώρες για την ίδια διαδικασία. Λέγεται, ότι και το προσωπικό που θα λειτουργεί το νέο σταθμό, θα ελαχιστοποιηθεί. Εκτός από τον οδηγό, θα αποτελείται από ένα ή δύο άτομα, ενώ ο χειρισμός του συγκροτήματος μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα φορητό υπολογιστή tablet, συνόψισε ο Κόρνιεφ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας που γνωρίζει αρκετά καλά την κατάσταση, εξήγησε ότι οι δυνατότητες του παλιού συστήματος «Pelena» λειτουργούσαν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αεροσκαφών AWACS του εχθρού. Ο ίδιος όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα, επικαλούμενος το στρατιωτικό απόρρητο.

Πανάκριβο «παιχνίδι»
Το συγκρότημα ηλεκτρονικών αντίμετρων-παρεμβολών, «Krasukha-2», θα προκαλέσει ενδεχομένως το ενδιαφέρον κρατών με στρατιωτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο συγκρότημα, αν και πολύ αποτελεσματικό, είναι ένα πανάκριβο παιχνίδι που δεν το αντέχουν τα πορτοφόλια της πλειονότητας των κρατών του πλανήτη. Διότι, δεν αρκεί απλά να μπορείς να «τυφλώσεις» τα AWACS. Πρέπει να είσαι σε θέση να επωφεληθείς επιχειρησιακά από το τακτικό πλεονέκτημα, δήλωσε στη RBTH ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Αντόν Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ένας από τους πιθανούς αγοραστές του «Krasukha-2», μπορεί να είναι η Κίνα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους Στρατούς στον κόσμο. Επιπλέον, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας βασίζεται στην εισαγωγή σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας στη χώρα. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι η Κίνα βρίσκεται σε διένεξη με την Ταϊβάν και ότι σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα συμμετοχής αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων», λέει ο Λαβρόφ. «Όμως, στην παρούσα φάση -συνεχίζει– ελάχιστα είναι γνωστά για τις συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας πάνω σε αυτό το «ευαίσθητο» θέμα προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού.

Πηγή RBTH


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Είναι σίγουροι οι Ρώσοι ότι όλη αυτή η τεχνογνωσία που παραδίδουν στους Κινέζους, δεν μπορεί κάποια στιγμή να γυρίσει εναντίον τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]