Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Taraf: Ο ισλαμικός στρατός χρησιμοποίει πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIL) που πολεμάει το τελευταίο διάστημα ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, χρησιμοποίει πυρομαχικά προερχόμενα από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, γράφει η τουρκική εφημερίδα Taraf.

Η εφημερίδα δημοσίευσε την Τρίτη ότι, τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά περισυλλέγησαν μετά τις πρόσφατες μάχες, μεταξύ των μαχητών του ISIL και των κουρδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν τα πυρομαχικά ανακάλυψαν με έκπληξη το σήμα MKE (Turkish Mechanical and Chemical Industry Corporation). Μετά από αυτήν την ανακάλυψη αυτή, οι ίδιοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει ενδελεχείς έρευνες, για πώς τα πυρομαχικά αυτά, κατέληξαν στα χέρια των μαχητών του ISIL.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίστηκε επίσης ότι η σήμανση αυτή των πυρομαχικών έχει προκαλέσει προβλήματα και στην ίδια την Τουρκία, διεθνώς, αλλά και κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ουαλία, όπου η χώρα αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις δραστηριότητές της.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, ότι οι πολιτικές της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή θα πρέπει να «ευθυγραμμίζονται με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», κατά την διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα ο Ομπάμα φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι, «Θα θέλαμε να σας δούμε στην ίδια πορεία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Καθ 'όλη την συνάντηση Ερντογάν-Ομπάμα, η τουρκική αντιπροσωπεία προσπάθησε απεγνωσμένα να υπερασπιστεί τη θέση της Τουρκίας, αλλά στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προσχώρησε απρόθυμα στον συνασπισμό εναντίον του ISIL, κατέληξε η Taraf.

Την ίδια στιγμή, σε πολλές βομβιστικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στο Ερμπίλ από τους αντάρτες του ISIL, οι αμερικανοί εμπειρογνώμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν είχαν επίσης την σήμανση MKE. Επιπλέον, ορισμένα από τα μέλη ISIL που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις, και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις κουρδικές δυνάμεις, βρέθηκαν να μεταφέρουν πυρομαχικά με την ίδια σήμανση.

Σύμφωνα με την Taraf, δεν είναι σαφές το πώς τα πυρομαχικά κατέληξαν στα χέρια των μαχητών του ISIL.

Η τουρκική εφημερίδα κάνει εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κλοπής ή λαθρεμπορίου, ή ότι τα όπλα αυτά μεταφερθήκαν από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας ( προμηθεύτηκαν τουρκικά πυρομαχικά), και κατά κάποιον τρόπο «βρήκαν» τον δρόμο τους προς το ISIL.

Επιπλέον, πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αρχίσει να εκφράζουν πολλές ανησυχίες, σχετικά με την «στήριξη» της Τουρκίας στις οργανώσεις του ISIL και της al-Nusra Front. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η Τουρκία φέρεται να έστειλε φάλαγγες από φορτηγά, που μετέφεραν ενισχύσεις, και ενδεχομένως στρατιωτικό εξοπλισμό προς τις ισλαμικές ριζοσπαστικές ομάδες.

Επίσης ο δυτικός τύπος αναφέρει πολλές ιστορίες που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία, «έχει κάνει τα στραβά μάτια» στους ξένους μαχητές, που διασχίζουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, για να ενταχθούν στον ISIL. Η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς, καταλήγει το δημοσίευμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]