Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Siberian Force» και ρωσικό imperium

«Αν θέλω, παίρνω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες» φέρεται να απάντησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, όταν σε τηλεφωνική επικοινωνία του ετέθη το ζήτημα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση των ηγετών της ΕΕ που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της υιοθέτησης και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όμως η Ευρώπη, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία πυροβολεί και τα δικά της πόδια, αφού η εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει το 40%. Βεβαίως, όσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, άλλο τόσο εξαρτημένη είναι η ρωσική οικονομία από τα Ευρώ που αποφέρουν οι εξαγωγές αερίου.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει επί του παρόντος, αλλά ο Βλανβτιμίρ Πούτιν κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην ισχύει μετά το 2018. Κατάφερε μετά από 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων να υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια αερίου μέσω αγωγού και τώρα «κουνάει» επιδεικτικά τη συμφωνία αυτή στους Ευρωπαίου που τον απειλούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες παρέστη σε ειδική τελετή για την έναρξη κατασκευής του αγωγού «Siberian Force», στη Γιακουτία της Ανατολικής Σιβηρίας. «Ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό δεν είναι τα ρεκόρ, αλλά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».  Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 4.000 χιλιόμετρα και χωρητικότητα 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Σιβηρίας με το ήδη υπάρχον δίκτυο και θα το επεκτείνει προς την Άπω Ανατολή έως το Χαμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ. Το κόστος της κατασκευής του, όπως και των άλλων υποδομών που συνδέονται με τον αγωγό, εκτιμάται σε 41,8 δισεκ. ευρώ και το συμβόλαιο με την Κίνα εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη Ρωσία περίπου 300 δισεκ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο «Siberian Force» λοιπόν, είναι μια ακόμη απόδειξη του ρωσικού Imperium, που ο Πούτιν επιδεικνύει απειλητικά στους Ευρωπαίους.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]