Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πύραυλοι «Pantsir» για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό

Η Ρωσία πρόκειται να αναβαθμίσει την προστατευτική ασπίδα του Στόλου της. Θα εντάξει σε υπηρεσία στο ΠΝ, με ορίζοντα το 2016, το εξελιγμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα «Pantsir-Μ».

Γράφει η Τατιάνα Ρουσάκοβα

Το «Pantsir-Μ» είναι ελαφρύτερο, πιο συμπαγές και πιο αποτελεσματικό από το σύστημα τερματικής άμυνας «Kortik», με το οποίο είναι σήμερα εξοπλισμένα τα πλοία. Για τη τοποθέτηση του νέου οπλικού συστήματος θα χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού των σκαφών. Οι εξαγωγικές προοπτικές του νέου πυραυλικού συγκροτήματος παραμένουν ακόμα απροσδιόριστες.

Οι δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραυλικού συγκροτήματος «Pantsir», σχεδιασμένου ειδικά για τις ναυτικές δυνάμεις, έχουν ολοκληρωθεί. Μετά από δύο χρόνια, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα παραλάβει το εξελιγμένο Α/Α πυραυλικό συγκρότημα, το οποίο θα αντικαταστήσει τα παρωχημένα τεχνολογικά συστήματα τερματικής άμυνας (close-in weapon systems - CIWS) «Kortik» (εξαγωγική ονομασία: «Kashtan»). Το συμβόλαιο για την προμήθεια της «ναυτικής» έκδοσης των «Pantsir», υπογράφηκε με το υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η κρατική αμυντική εταιρεία «Rostec».

Καταστροφέας πυραύλων Κρουζ

Το Σχεδιαστικό Γραφείο Οργάνων «KBP» στην πόλη Τούλα, που κατασκευάζει αμυντικό εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας, αναπτύσσει εδώ και αρκετό καιρό ένα Α/Α πυραυλικό συγκρότημα (σύστημα τερματικής άμυνας) για πλοία, με βάση τη «χερσαία» έκδοση του «Pantsir-S1». Αυτά τα συγκροτήματα είναι σχεδιασμένα για να καταστρέφουν πυραύλους Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αεροσκάφη και επίγειους στόχους σε ακτίνα 20 km και σε ύψος 15 km, ενώ η ταχύτητα του πυραύλου αγγίζει τα 1.300 m/s. Η «ναυτική» διάταξη των «Πάντσερ» με την ονομασία «Pantsir-ME» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2011.

Η σειρά «Pantsir-M», που πρόκειται να αντικαταστήσει τους πυραύλους «Kortik», «είναι ένα συγκρότημα ελαφρύτερο, πιο συμπαγές και πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι ο προκάτοχός του», δήλωσε στη RBTH o ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, ειδικός σε συστήματα αεράμυνας, Σαΐντ Αμίνοφ. Το πλεονέκτημα αυτών των Α/Α συγκροτημάτων για τα πολεμικά πλοία, είναι ο προηγμένος σχεδιασμός τους. Το πυραυλικό σύστημα «Pantsir-M», είναι συνδυασμός δύο τύπων όπλων, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και εξασφαλίζουν την αναχαίτιση και την καταστροφή εναέριων στόχων σε όλες τις ζώνες αεράμυνας του πλοίου.

Για τα πολεμικά σκάφη, ο πιο επικίνδυνος εχθρικός στόχος είναι ο πύραυλος Κρουζ, που πετάει με πολύ υψηλή ταχύτητα. Το αντιαεροπορικό βλήμα εδάφους – αέρος (SAM) δεν μπορεί πάντα να χτυπήσει την «αεροπορική τορπίλη» έτσι ώστε αυτή είτε να πέσει στη θάλασσα, είτε να εκραγεί. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα όμως, με την εκπληκτική ταχυβολία τους, μπορούν να καταστρέψουν τον πύραυλο, που πετάει αδρανειακά, ακόμη και στα ακραία όρια δράσης τους», είπε.

Ισχυρό όπλο, αλλά όχι το μοναδικό

Μετά την αντικατάσταση του συστήματος «Kortik», το «Pantsir-Μ», το ρωσικό ΠΝ θα αποκτήσει ένα καινούργιο τεχνολογικά αμυντικό σύστημα, που δεν θα είναι όμως το μοναδικό. Στην παρούσα χρονική περίοδο, δοκιμάζεται το σύστημα τερματικής άμυνας (CIWS) «Palash», (εξαγωγική ονομασία «Palma»), το οποίο θα πρέπει σύντομα να ενισχύσει το Α/Α οπλοστάσιο του ρωσικού Στόλου. Οι πύραυλοι «Palash», θα διασφαλίσουν την προστασία των νέων ρωσικών φρεγατών του έργου 22350 (που θα περιπολούν στις εξωτερικές θαλάσσιες ζώνες) και άλλων πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το σύστημα «Pantsir-M» είναι πιο ισχυρό όπλο από το CIWS «Palash», το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι ήδη τοποθετημένο πάνω στις φρεγάτες της κλάσης «Gepard» (έργο 11661) του ΠΝ του Βιετνάμ. Το «Pantsir-M» είναι ανώτερο από το «Palash» στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βλήματος που διαθέτει. Το βεληνεκές του συστήματος «Pantsir-M» θα είναι μέχρι 20 km, ενώ ο SAM «Sosna-R» από το «Palash» καταρρίπτει στόχους σε μια απόσταση 6-8 km. Τα Α/Α πυροβόλα και στα δύο συστήματα είναι τα ίδια, εξάκαννα πολυβόλα των 30 mm, όπως και στο προηγούμενο σύστημα «Kashtan/Kortik», είπε στη RBTH o Σαΐντ Αμίνοφ.

Το κύριο μειονέκτημα του «Kortik», ήταν η αδυναμία του συστήματος να «παρακολουθεί» και να καταρρίπτει πολλαπλούς στόχους. Το «Pantsir-M» θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το «έλλειμμα» και να βελτιώσει την ισχύ και την αποτελεσματικότητα πυρός των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

«Θολές» εξαγωγικές προοπτικές

Όπως ανακοίνωσε η «Rostec» στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη δηλώσεις του εκτελεστικού Διευθυντή του «KBP» Ντμίτρι Κονοπλιόφ, παράλληλα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της «ναυτικής» έκδοσης των «Πάντσερ», θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν μια σειρά από αντιτορπιλικά και άλλα μεγάλα πλοία. Τέτοια έργα είναι ήδη σε εξέλιξη.

Το «Pantsir-M» έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε όλα τα μεγάλα πλοία: Σε καταδρομικά, αντιτορπιλικά και σε φρεγάτες, είπε ο Σαΐντ Αμίνοφ. «Στη θέση των «Kortik» μπορούμε να τοποθετήσουμε τα «Pantsir-M», αλλά θα πρέπει να γίνουν και συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν στις βάσεις των συγκροτημάτων στα πλοία και στη δημιουργία νέων συστημάτων επικοινωνιών. Δεν υπάρχουν επίσημες φωτογραφίες ή εικόνες του συγκροτήματος «Pantsir-M», προκειμένου να καταλάβουμε τον όγκο των απαιτούμενων εργασιών διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων του Α/Α συστήματος. Όμως, για τα νεόχτιστα μεγάλα πολεμικά πλοία, προφανώς, οι βάσεις των Α/Α/ θα έχουν σχεδιαστεί προσανατολισμένες στο νέο πυραυλικό συγκρότημα αεράμυνας», υπέθεσε ο εμπειρογνώμονας.

Εάν η παράδοση του «Pantsir-M» στο ρωσικό ΠΝ είναι ένα ζήτημα που έχει ήδη αποφασιστεί, οι εξαγωγικές προοπτικές των «ναυτικών Πάντσερ» είναι ακόμα αβέβαιες. Όπως δήλωσαν στη RBTH από την κρατική εταιρεία «Rosoboronexport», τώρα, το συγκρότημα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών. Έτσι, είναι ακόμα νωρίς να εξεταστεί το θέμα της εξαγώγιμης έκδοσης των ναυτικών «Pantsir-M».

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]