Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει όταν ο Πούτιν λέει «Noworossija - Νέα Ρωσία»

Ο Ρώσος ηγέτης καλεί τα μέρη της Ανατολικής Ουκρανίας ως «Νέα Ρωσία», και τον ίδιο ως προστάτης τους. Αυτό που ακούγεται σαν προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης, ακολουθεί αιώνιους στόχους - ρωσικού ιμπεριαλισμού. Δύο σύντομες φράσεις που διατυπώθηκε πριν 250 περίπου χρόνια, φέρνουν την εξωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο σημείο. Η πρώτη φράση έχει ως εξής: «Η Ρωσία είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη». Η δεύτερη: «Η Ρωσία χρειάζεται τον παράδεισο».

Το πρώτo θρήσκευμα διαμόρφωσε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' (1729-1796), η οποία ονομάστηκε από τους υπηκόους της «Μεγάλη». Το δεύτερο είναι από τα αγαπημένα του στρατάρχη της και κυβερνήτη Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Ποτέμκιν (1739-1791). Η πρώτη σημαίνει τη συνείδηση, τις παραδόσεις, τον εκσυγχρονισμό και τη δύναμη στην Ευρώπη. Το δεύτερο σημαίνει την Κριμαία, και μαζί με αυτή ολόκληρες τις μεγάλες πεδιάδες της βόρειας πλευράς του Εύξεινου Πόντου.
«Πιστέψτε με», η έκκληση του Ποτέμκιν στην αυτοκρατορική ερωμένη του, «με αυτή την πράξη θα κερδίσετε μεγαλύτερη, αθάνατη φήμη από οποινοδήποτε άλλο Ρώσο μονάρχη». Έτσι και πραγματικότητα: Όταν η Αικατερίνη με ένα πραξικόπημα εκθρόνισε το 1762 το συζύγό της, η Ρωσία ήταν από μια ευρωπαϊκή προοπτική, μια μακρινή χώρα της Ανατολής. Όταν πέθανε το 1796, ήταν μια μεγάλη δύναμη, η οποία ετοιμάζεται να αναδιοργανώσει την ήπειρο ανάλογα με τις επιθυμίες της. Η κατοχή της «Νέας Ρωσίας» της έδωσε τα μέσα για να το κάνει αυτό.

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλεί σήμερα για τη «Νέα Ρωσία», προβάλλοντας τον εαυτό του ως προστάτη των ανθρώπων της, ο πρώην αξιωματικός της KGB ακολουθεί το μονοπάτι που χάραξε η Γερμανίδα πριγκίπισσα του Ανχαλτ-Τσέρμπστ, η οποία ηγήθηκε της Τσαρικής Αυτοκρατορίας ως ευρωπαϊκή δύναμη στον 18ο αιώνα. Οι πόροι και ο χώρος, η φήμη και η ιεραρχία, συνδέθηκαν με μια άνευ προηγουμένου επέκταση επί των μακραιώνιων πολιτικών συστημάτων του Χανάτου των Τατάρων της Κριμαίας, των Κοζάκων της Ζαποροζίας και του Βασιλείου της Πολωνίας.

Θερμά Νερά
Αν ο Πούτιν δέχεται την κριτική των Δυτικών για την πομπώδη ρητορική της «Noworossija - Νέα Ρωσία» - η οποία σχηματίζεται από τις αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατίες της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, αποκρύπτοντας τη σοβινιστική μεγαλομανία του, αυτό είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η «Νέα Ρωσία» ακολουθεί ένα συγκεκριμένο όραμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η οποία είχε γίνει πραγματικότητα πριν από 250 χρόνια και η Τσαρική Αυτοκρατορία κέρδισε τελικά τη φήμη που φιλοδοξούσε από την εποχή του Ιβάν του Τρομερού (1530-1584).

Αυτός ο τσάρος, με τον οποία αρχίζει η ρωσική σύγχρονη περίοδο, είχε δείξει το δρόμο στο νότο, όταν ενσωμάτωσε τα μουσουλμανικά Χανάτα του Καζάν και του Αστραχάν στο βασίλειό του. Στη συνέχεια εδραίωσε τις στρατιές του στις χώρες της Βαλτικής. Ακόμα και ο Πέτρος ο Μεγάλος (1672-1725), ο εκσυγχρονιστής στον τσαρικό θρόνο, ονειρευόταν ένα βασίλειο στο νότο όπου ο στόλος του δεν θα είναι πλέον αιχμάλωτος του χειμώνα. Όμως, παρ 'όλες τις προσπάθειες δεν πήγε ποτέ πέρα από την Αζοφική Θάλασσα. Μετά από όλα, νοτιοανατολικά του Κιέβου πέτυχε στην Πολτάβα το 1709 την αποφασιστική νίκη επί του Σουηδού ανταγωνιστή Κάρολου ΙΒ', αλλά περιέργως η ρωσική υπεροχή δεν επεκτάθηκε στο νότο αλλά στη Βαλτική Θάλασσα.

Μετά ήρθε η κοσμική Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη - και ο Ποτέμκιν. Ακόμα και όταν είχε προ πολλού νεότερους άνδρες στο κρεβάτι της, άφησε τον πρίγκιπα της Ταυρίδας να την πλησιάσει. Μαζί δημιούργησαν κυριολεκτικά τη «Νέα Ρωσία». Αυτή που επικοινωνούσε με τον Βολταίρο, αναμόρφωσε την κυβέρνηση και την διοίκηση της χώρας, κατά την έννοια του Διαφωτισμού. Αυτός κατέκτησε το νότο. Μετά από ατελείωτες μάχες και πολέμους ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία είδε τον εαυτό της ως προστάτιδα των μουσουλμάνων ηγεμόνων της στέπας, η Αικατερίνη δήλωσε στον «αγαπητό άρχοντα» το 1782 «τη θέλησή μας για την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύνδεσή της με τη Ρωσική Αυτοκρατορία». Η Σεβαστούπολη επεκτάθηκε ως θάλασσιο φρούριο της Νότιας Ρωσίας.

Όμως, η σύνδεση ήταν μόνο η τελική πράξη ενός έργου που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με την πρώτη διχοτόμηση της Πολωνίας. Μαζί με την Αυστρία και την Πρωσία, η πρώην μεγάλη δύναμη απώλεσε το ένα τρίτο της επικράτειάς της. Η Ρωσία κέρδισε λέοντος με τη Λευκορωσία και την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου τη μερίδα του λέοντος. Με επικεφαλής τον Κοζάκο Πουγκάγιεφ κατέκτησε ταυτόχρονα μεγάλα τμήματα του Νότου που εξακολουθούσαν να είναι ελεύθερα, με τα οθωμανικά στρατεύματα να είναι εκεί για να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους.

Τα «Χωριά Ποτέμκιν»
Ο πρίγκιπας ήταν σχεδόν η προσωποποίηση μιας νέας επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Εξοπλισμένος με εκτεταμένες εξουσίες από την τσαρίνα, κατασκεύασε πόλεις και δρόμους, ναυπήγησε στόλους, και στην πρωτεύουσα της στέπας Γιεκατερινοσλάβ δημιούργησε μια ακαδημία και έναν τεράστιο καθεδρικό ναό. Στην πραγματικότητα, ο πρίγκιπας, με περισσή ενέργεια, εκκεντρικότητα και βιαιότητα, δημιούργησε μέσα σε 15 χρόνια μια ακμάζουσα αποικιακή αυτοκρατορία - ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του - με εποίκους από την Ευρώπη. Όταν η Αικατερίνη προσάρτησε όχι μόνο τα κέρδη από τη δεύτερη και τρίτη μοιρασιά της Πολωνίας, αλλά και την Αντιβασιλεία της Νέας Ρωσίας στην Τσαρική Αυτοκρατορία το 1790, έπρωξε τα ευρωπαϊκά σύνορα της τόσο μπροστά, όσο κανείς Ρώσος κυβερνήτης πριν ή μετά από αυτήν. Έθεσε στη σκιά ακόμη και τον Στάλιν.

Ο σχηματισμός της «Νέας Ρωσίας» ήταν η καταστροφή του κράτους των Κοζάκων της Ζαποροζίας στον κάτω Δνείπερο. Ο Ποτέμκιν εκτέλεσε στο ακέραιο τη νομική γνωμοδότηση από τη λεγόμενη Συνθήκη της Περεγιασλάβ το 1654. Εκείνη την εποχή οι ελεύθεροι αγρότες από τη στέπα είχαν ορκιστεί να πολεμήσουν την πολωνική αριστοκρατία και «αιώνια πίστη» στον τσάρο. Αυτό που εννοήθηκε από τη μία πλευρά ως προσωρινό τέχνασμα, ερμηνεύθηκε από την άλλη ως μόνιμος νομικός τίτλος, με του σοβιετικούς ηγέτες να το γιορτάζουν ως «επανένωση ... του φιλελεύθερου λαού της Ουκρανίας ... με τον ρωσικό λαό σε ένα ενιαία ρωσικό κράτος».

«Ιστορικό λάθος»
 «Νέα Ρωσία» - αυτό που ακούγεται σαν προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης, ακολουθεί αιώνιους στόχους - ρωσικού ιμπεριαλισμού. (Getty Images)Η 300η επέτειος του Όρκου της Περεγιασλάβ γιορτάστηκε το 1954 από το Κρεμλίνο και τον πρώην ηγέτη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, Νικίτα Χρουστσόφ, με μια μεγάλη χειρονομία, στην οποία έκανε την Κριμαία μέρος της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας. Στν περίφημη ρωσική «Ώρα των Ερωτήσεων» - η απευθείας γραμμή επικοινωνίας του ρωσικού λαού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Απρίλιο του 2014, αυτό ονομάστηκε ως «ιστορικό λάθος», το οποίο κατά τα φαινόμενα διορθώνει τώρα. Το επόμενο θύμα αυτής της ιστορικής αναθεώρησης θα μπορούσε να είναι η Μολδαβία. Ως μέρος της Βεσσαραβίας, η γη προσαρτήθηκε το 1812 από τον μεθεπόμενο διάδοχο της Αικατερίνης.

Προς το παρόν σειρά έχει ακόμη η «Νέα Ρωσία». Είναι πολύ πιθανό ότι ο Πούτιν τα βλέπει όλα αυτά όχι μόνο ως ένας κυνικός ρεαλιστής πολιτικός, αλλά ως διάδοχος του Ποτέμκιν. Εάν η σημερινή Ανατολική Ουκρανία έχει κοινά με το κρατικό μοντέλο του πρίγκηπα που έφερε στη χώρα νέες ιδέες και εποίκους από τη Δύση, είναι ένα άλλο θέμα. Ο παράδεισος του Πούτιν ακολουθεί προς το παρόν άγνωστες τιμές - ίσως και απειλητικές.

Πηγή Fox2Magazine

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]