Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνοδος NATO: Συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ομπάμα, Κάμερον καλούν την Βορειοατλαντική Συμμαχία να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές
Στο τραπέζι επίσης Ουκρανία, Αφγανιστάν

Αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις για τη δράση της στην Ουκρανία θα πρέπει να βρεθεί η Ρωσία, συμφώνησαν ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο γάλλος πρόεδρος, η γερμανίδα καγκελάριος και ο ιταλός πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, στο περιθώριο των συνομιλιών.

Οι ηγέτες καταδίκασαν εκ νέου τη Ρωσία για τη «συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ρωσία αυξημένες συνέπειες για τις πράξεις της» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι την Παρασκευή η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι όλα «θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες».

«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κυρώσεις και θα τις θέσουμε σε εφαρμογή εάν δεν υπάρχει πρόοδος (για την Ουκρανία), αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες ώρες» είπε ο Ολάντ πριν τη συνάντηση με τον Ποροσένκο. Από τα γεγονότα των επόμενων ωρών θα εξαρτηθεί και η παράδοση δύο ελικοπτροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Οι ηγέτες των χωρών της Δύσης άσκησαν κριτική στη Ρωσία για την πολιτική «αποσταθεροποίησης» στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, στη διάρκεια της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Τόνισαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία, εάν αυτή δεν αλλάξει πορεία. Η Μόσχα αρνείται ότι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν με αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζουμε ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια» είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έναρξη της Συνόδου. «Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είπε ο Ράσμουσεν.

Η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου που πραγματοποιείται στο Νιούπορτ.

Η δήλωση του Ράσμουσεν έθεσε τον τόνο που αναμένεται να επικρατήσει στη Σύνοδο. Περισσότεροι από 60 ηγέτες συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η Μόσχα έχει στείλει «αρκετές χιλιάδες» στρατιώτες και εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, περισσότερα από όσα εκτιμούσε αρχικά η Συμμαχία.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και τόνισε ότι οι πιέσεις στη Μόσχα θα αυξηθούν εάν η Ρωσία δεν περιορίσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Ρωσία είναι ότι εάν συνεχίσει αυτή την προσέγγιση στην Ουκρανία, η πίεση θα αυξηθεί» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο BBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως η κρίση στην Ουκρανία οδεύει προς αποκλιμάκωση.

«Θα ήταν καλό και χρειάζεται κατεπειγόντως να σημειωθεί πρόοδος στις άμεσες συνομιλίες εδώ», είπε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό του για το θέμα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Λοράν Φαμπιούς «εξέφρασαν την ελπίδα» για εκεχειρία, ενώ Λαβρόφ και Στάινμαγερ υπογράμμισαν «τη σημασία του να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη θα υπονόμευε την θετική αυτή τάση».

ΗΠΑ και Βρετανία καλούν το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν το ΝΑΤΟ να απορρίψει την παρόρμηση για απομόνωση και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία «δεν θα φοβηθούν από βάρβαρους δολοφόνους».

Σε κείμενο γνώμης των δύο ηγετών που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου, αναφέρεται: «Δεν θα αμφιταλαντευτούμε στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε» την οργάνωση που είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος.

«Εάν οι τρομοκράτες θεωρούν ότι θα γίνουμε πιο αδύναμοι μπροστά στις απειλές τους, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο λάθος» ανέφεραν οι δύο ηγέτες που επιθυμούν -τουλάχιστον στο περιθώριο της Συνόδου- να πείσουν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στρέψουν τη δράση τους κατά των τζιχαντιστών.

«Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει την υποχρέωση να σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος από το να προχωρήσει περαιτέρω» δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα από το Ιράκ για βοήθεια στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Στο τραπέζι της Συνόδου και το Αφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε τους αντιπάλους για την προεδρία να υπογράψουν το ταχύτερο τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με τις ΗΠΑ και με το NATO, μια συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την παρουσία ενός μέρους των ξένων δυνάμεων το 2015.
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε: ο χρόνος είναι μετρημένος», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο Νιούπορτ, όπου θα διεξαχθούν συναντήσεις περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για δύο ημέρες.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν οι αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υπογραφούν από την (επόμενη) αφγανική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά το 2014» υπενθύμισε ο γγ του NATO.

Η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν από το 2001 υπήρξε η πιο μακρόχρονη και σημαντική που έχει διεξαγάγει ποτέ η Συμμαχία.

«Έχω ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν ταχέως τις διευθετήσεις ασφαλείας αμέσως αφού αναλάβουν τα καθήκοντά τους... Αλλά φθάνουμε στην ημερομηνία που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί η απόφαση» τόνισε ο Ράσμουσεν.

Πηγή "Το Βήμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]