Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαθρεμπόριο καυσίμων του ισλαμικού στρατού (ISIS) στην Τουρκία αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ενώ ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη, καλούσε την χώρα να συμμετάσχει στον «πυρήνα των χωρών του συνασπισμού ενάντια στον ISIS», την ίδια στιγμή το παράνομο ενεργειακό εμπόριο του ισλαμικού στρατού επί τουρκικού εδάφους «οργίαζε».

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία αποτελεί έναν από τους κύριους συμμάχους του ισλαμικού στρατού (ISIS), αλλά και τον κύριο οικονομικό εταίρο του χαλιφάτου. Η τουρκική αγορά αποτελεί στην ουσία την βάση της οικονομικής ευημερίας, του «νεοσύστατου» ισλαμικού κράτους.

Αυτό αποδεικνύεται, και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον ίδιο τον τουρκικό στρατό. Στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι κατά την περίοδο από 22 Αυγ έως 4 Σεπ 2014, κατασχεθήκαν στα σύνορα 15 τόνοι λαθραίων καυσίμων, και ανευρέθηκαν παράνομοι αγωγοί 2,8 χιλιομέτρων!

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι αυτό είναι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, από την τεράστια ποσότητα καυσίμων που διακινείται παράνομα από το ισλαμικό στρατό, προς την τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Τανάλ, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, αλλά και του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι εξαγωγές του ISIS προς την Τουρκία αφορούν τουλάχιστον 4.000 τόνους καυσίμων το μήνα, με κέρδος 15 εκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για την μεταφορά πετρελαίου από την συριακή πόλη Raqqa.

Από την πόλη αυτή, φάλαγγες καυσίμων μετακινούνται στην περιοχή των συνόρων, και από εκεί, είτε μέσω παράνομων αγωγών, είτε μέσω πετρελαιοφόρων οχημάτων, εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος.

Ο Chelavattin Yavuz, αναλυτής και καθηγητής στην Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Daily Beast» ότι, « οι αγωγοί στήνονται και λειτουργούν την νύχτα. Με το πρώτο φώς της ημέρας εάν η τουρκική αστυνομία προσπαθήσει να διερευνήσει το τι συμβαίνει, οι αγρότες των χωριών στα σύνορα, απλά μπλοκάρουν τους δρόμους με τα τρακτέρ. Ο ισλαμικός στρατός (ISIS), ελέγχει το παράνομο αυτό εμπόριο όχι άμεσα, αλλά έμμεσα μέσω ενός τεράστιου δικτύου μεσαζόντων και επαγγελματιών λαθρεμπόρων».

Σύμφωνα με τον Yavuz, το λαθραίο πετρέλαιο του ISIS στην Τουρκία γίνεται με 0,7 δολάρια ανά λίτρο, με την επίσημη τιμή όμως να βρίσκεται στα 1,85 δολάρια.

Το κέρδος λοιπόν όπως γίνεται αντιληπτό είναι τεράστιο. Καθώς επίσης το παράνομο πετρέλαιο υπάρχει περίπτωση να διέρχεται και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο!

Ο ίδιος ο τούρκος πολιτικός τόνισε ότι: «αυτό αποτελεί μια πραγματική συνεργασία. Αν όχι, πώς μπορεί τότε να κάνουν τα στραβά μάτια ( οι τουρκικές αρχές) για το εμπόριο αυτού του μεγέθους;»

Η απάντηση όμως στο ζήτημα αυτό «έρχεται» από τον ίδιο τον Πλάτωνα αιώνες πριν, «δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]