Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Σουηδοί βράβευσαν τον Σνόουντεν και τον αρχισυντάκτη της Guardian

Στον φυγόδικο πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν και στον Αλαν Ρασμπρίτζερ, αρχισυντάκτη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, απονεμήθηκε από σουηδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων το τιμητικό βραβείο Right Livelihood 2014 για τις «πράξεις πολιτικής ανυπακοής» τους, όπως χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις τους για το εύρος των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζει σήμερα στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο, καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων τον κατηγορεί για κατασκοπεία διότι εξέθεσε τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών όπως και της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο από μέρους της NSA.

Το Right Livelihood Award Foundation, το ίδρυμα που απονέμει το βραβείο, ανέφερε ότι ο Σνόουντεν τιμήθηκε για «το θάρρος του και την ικανότητά του στην αποκάλυψη του δίχως προηγούμενο εύρους των παρακολουθήσεων από μέρους ενός Κράτους».

Ο Αμερικανός πληροφορικός, 31 ετών, «αποκάλυψε παράνομες πρακτικές και αμφισβήτησε τις παρανομίες της κυβέρνησης, όπως και πολλά από τα πρόσωπα που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν», σχολίασε ο διευθυντής του ιδρύματος Όλε φον Έξκουλ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαρροές στις οποίες προχώρησε ο Σνόουντεν μπορούν να θεωρηθούν πράξεις πολιτικής ανυπακοής, αν και οι νομικές συνέπειες που θα έχουν αυτές δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο Σνόουντεν μοιράζεται το βραβείο —το οποίο συχνά αποκαλείται το «εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ» με τον Άλαν Ρασμπρίτζερ, 60 ετών, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δημοσίευση του υλικού το οποίο διέρρευσε ο Αμερικανός στην εφημερίδα Γκάρντιαν.

Ο Ρασμπρίτζερ, ο οποίος σύμφωνα με την επιτροπή η οποία απονέμει το βραβείο «οικοδομεί έναν παγκόσμιο ειδησεογραφικό οργανισμό αφοσιωμένο στην υπεύθυνη δημοσιογραφία για το κοινό καλό», δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι βραβεύθηκαν ταυτόχρονα ο ίδιος και ο Σνόουντεν.

«Νομίζω ότι [ο Έντουαρντ Σνόουντεν] είναι ένας καταμηνυτής ατασθαλιών ο οποίος ανέλαβε σημαντικούς κινδύνους για την ίδια την ατομική του ελευθερία προκειμένου να ενημερώσει την κοινωνία σχετικά με πράγματα που ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει», εξήγησε ο Ρασμπρίτζερ.

«Κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε εάν δεν υπήρχε ο άλλος», σημείωσε ο φον Έξκουλ.

Το βραβείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 για να τιμώνται εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν «τις προκλήσεις για τον άνθρωπο στον σημερινό κόσμο» θα δοθεί στους νικητές του την 1η Δεκεμβρίου σε μια ειδική τελετή στη Βουλή της Σουηδίας στη Στοκχόλμη.

Ο Σνόουντεν είναι «πολύ χαρούμενος» για τη βράβευσή του και εξέφρασε την πρόθεση να παραστεί στην τελετή, είπε ο φον Έξκουλ.

Το ίδρυμα σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα της ασφαλούς συμμετοχής του Σνόουντεν στην τελετή «εν ευθέτω χρόνω» όταν αναλάβει τα καθήκοντά της η επόμενη κυβέρνηση. Τις καθημερινές υποθέσεις διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Σουηδία.

Το ίδρυμα ανέφερε εξάλλου ότι προτίθεται να καλύψει ένα μέρος των δικαστικών εξόδων του Σνόουντεν. Το γεγονός πως το ίδρυμα απένειμε «επίτιμα» το βραβείο στους Σνόουντεν και Ρασμπρίτζερ σημαίνει ότι δεν θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει.

Τα τρία πρόσωπα στα οποία απονεμήθηκε τυπικά το βραβείο νωρίτερα σήμερα θα λάβουν 500.000 κορόνες (λίγα περισσότερα από 54.000 ευρώ) προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο τους για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για την δικηγόρο Άσμα Τζαχανγκίρ, η οποία τιμήθηκε για τις προσπάθειές της να προασπίσει ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα της, παρά τον «μεγάλο κίνδυνο» που αντιμετώπισε. Η Τζαχανγκίρ είχε εγκαθιδρύσει ένα κέντρο νομικής βοήθειας το 1986, ενώ υπήρξε επίσης ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, αυθαίρετες και συνοπτικές εκτελέσεις, για την ανεξιθρησκία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης.

Ο Μπασίλ Φερνάντο, γεννημένος στη Σρι Λάνκα, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ασίας, τιμήθηκε για το «ακούραστο και εξαίρετο έργο του» όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή αυτή.

Ο Αμερικανός ακτιβιστής Μπιλ Μακίμπεν τιμήθηκε διότι ενημέρωσε τον κόσμο για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής με τα βιβλία του και με την διεθνή εκστρατεία 350.org.

Συνολικά φέτος εξετάστηκαν 120 υποψηφιότητες από 53 χώρες.

Η ανακοίνωση των νικητών για το 2014 επρόκειτο να γίνει κανονικά αύριο, αλλά επισπεύσθηκε λόγω της διαρροής της απόφασης στη σουηδική τηλεόραση. Επίσης ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι οργανωτές πληροφορήθηκαν την τελευταία στιγμή πως δεν θα τους δινόταν η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών για να κάνουν τις ανακοινώσεις τους.

Ο φον Έξκουλ εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση οφείλεται στο γεγονός πως ένα από τα πρόσωπα που βραβεύονται είναι ο Σνόουντεν. Όμως ένας εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου περιορίζουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι υποδομές του ΥΠΕΞ από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πέρυσι το βραβείο είχαν μοιραστεί ο Αμερικανός Πολ Ουόκερ για το έργο του με στόχο την κατάργηση των χημικών όπλων· ο Ντένις Μουκουένγκε, ένας γιατρός από τη ΛΔ Κονγκό, ο οποίος βοήθησε δεκάδες χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών· ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Ράτζι Σουρανί, ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων· και ο Ελβετός αγρονόμος Χανς Ρ. Χέρεν, ο οποίος συνέβαλε στην προστασία των καλλιεργειών από ζιζάνια στην Αφρική.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]