Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα αμερικανικά drones από τον Νίγηρα θα μετασταθμεύσουν σε στρατιωτική βάση σε πόλη της Σαχάρα

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν μια πιθανή μετακίνηση του σμήνους των drones, που αυτή την στιγμή έχουν έδρα τον Νίγηρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί μεταστάθμευση σε προκεχωρημένη βάση στη Σαχάρα, ώστε βρίσκονται πιο κοντά στους ισλαμιστές αντάρτες που λυμαίνονται ιδιαίτερα την περιοχή της Λιβύης, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters .

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει εδώ και μεγάλο διάστημα drones επιτήρησης στο Νίγηρα, μετά από μια γαλλική στρατιωτική επιχείρηση το 2012, η οποία κατέστρεψε έναν σημαντικό θύλακα της Αλ Κάιντα στο γειτονικό βόρειο Μάλι. Η αμερικανική βάση υποστηρίζεται από περίπου 120 εξειδικευμένους στρατιωτικούς, και βρίσκεται από την πρωτεύουσα Νιαμέι.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό αξιολόγηση από τον στρατό των ΗΠΑ, η βάση θα μεταφερθεί στην πόλη της Agadez περίπου 750 χιλιόμετρα (460 μίλια) βορειοανατολικά της Νιαμέι.

«Γεωγραφικά και στρατηγικά, το Agadez παρουσιάζει μια ελκυστική επιλογή ... δεδομένης της εγγύτητάς της με τις απειλούσες περιοχές», δήλωσε ο Benjamin Benson, εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Αφρικής, στο Reuters.

Ενισχυμένη με όπλα που λεηλατήθηκαν από οπλοστάσια της Λιβύης, οι ισλαμιστές μαχητές εκμεταλλεύτηκαν μια εξέγερση των Τουαρέγκ και το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι, για να δράσουν ανεξέλεγκτα στην έρημο της χώρας.

Η Αλ Κάιντα συνδέεται με ομάδες που συνεχίζουν να είναι ενεργές σε μια χαλαρή εδαφική περιοχή με «διάτρητα» σύνορα, που περιλαμβάνει τα εδάφη του Νίγηρα, του Μάλι, της Μαυριτανίας, της Αλγερία και της Λιβύης.

Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι στο Νίγηρα δήλωσαν στο πρακτορείο στο Reuters την Τρίτη ότι, η κυβέρνηση είχε ήδη δώσει το πράσινο φως, στο σχέδιο για τη δημιουργία της βάσης στο Αγκαντέζ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αναπτύξει σμήνη drones στο Τσαντ, όπου πρόσφατα απήχθηκαν 200 μαθήτριες από την Νιγηρία, από την ισλαμιστική οργάνωση Boko Haram τον Απρίλιο.

Καθώς διαφαίνεται το Πεντάγωνο έχει θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικό σχέδιο εξουδετέρωσης των ακραίων ισλαμιστών ανταρτών, εκτός από το Ιράκ και στην Λιβύη. Η κίνηση αυτή αυξάνει το πρεστίζ των αμερικανικών ΕΔ σε όλη την περιοχή, εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα τις επικίνδυνες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν ανεξέλεγκτα.


 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]