Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Deutche Welle: Οι Σλάβοι των Σκοπίων σε μία νύχτα γίνονται... Βούλγαροι!

Το γερμανικό ραδιόφωνο στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα αναφέρει ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες των Σκοπίων λαμβάνουν βουλγαρικά διαβατήρια, αρκεί να αποδείξουν τη βουλγαρική καταγωγή τους.

Λίγο περίπλοκο το ζήτημα είναι για τους Αλβανούς των Σκοπίων, που ακολουθείται άλλη διαδικασία, όπως γράφει το δημοσίευμα του Μπρίφ.

«Έβγαλα βουλγαρικό διαβατήριο καθαρά για πρακτικούς λόγους» θα πει ο Ρίστο ( που δεν θέλει να φανερώσει το όνομά του). Έχω συγγενείς στη Γερμανία. Εκεί ζει ο γιος μου.

Υπάρχει πρόβλημα όταν πηγαίνω για να τον δω. Ξέρεις, πόσο καιρό θα μείνεις, γιατί ήρθες, που θα μείνεις, μην πας εκεί κλπ. Δηλαδή, είναι εξευτελιστικό. Ενώ με το βουλγαρικό διαβατήριο όλα είναι πιο εύκολα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι Βούλγαρος. Ο αδελφός μου ζει στην Αυστραλία, αλλά δεν είναι Αυστραλός, ούτε η αδελφή μου που ζει στη Γερμανία. Όλοι έχουμε καταγωγή από εδώ, τα Σκόπια», θα πει ο Ρίστο.

Ο Ρίστο δεν αποτελεί εξαίρεση στο σημερινό κράτος της πΓΔΜ, τονίζει ο συντάκτης. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 120 χιλιάδες Σλάβοι των Σκοπίων έχουν λάβει βουλγαρικό διαβατήριο, γιατί αυτό εγγυάται την ελεύθερη είσοδο στην ΕΕ.

Το να λάβει κάποιος βουλγαρικό διαβατήριο χρειάζεται μόνο να αποδείξει ότι έχει βουλγαρικές ρίζες και ακολουθείται μια απλή διαδικασία. Αρκεί, δηλαδή, να δηλώσουν, ότι οι γονείς, οι γιαγιάδες ή οι παππούδες τους ήταν Βούλγαροι.

Κατά κανόνα, η ακρίβεια των δηλώσεων αυτών δεν ελέγχεται.

Για παράδειγμα το 2012 κατατέθηκαν 18 χιλιάδες αιτήσεις για βουλγαρικά διαβατήρια και μόνο 1.600 απορρίφθηκαν, πιθανόν Αλβανοί των Σκοπίων.

Ένας 39χρονος από τα Σκόπια, - που θέλει την ανωνυμία -δήλωσε στην Ντόιτσε Βέλε: έχω βουλγαρικό διαβατήριο εδώ και 12-13 χρόνια, αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύω, όπου θέλω χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Δεν είμαι Βούλγαρος, είμαι σλαβικής καταγωγής από το Σκόπια. Το βουλγαρικό διαβατήριο μου δίνει ελευθερία»...

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, δεν μπορούν να αποδείξουν τη βουλγαρική καταγωγή τους, αλλά για αυτούς υπάρχει άλλη λύση: το άνοιγμα μια επιχείρησης στη Βουλγαρία. Μετά από δύο χρόνια έχει τη δυνατότητα να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο. Δηλαδή, γίνονται «επαγγελματίες Βούλγαροι». Για τη διευκόλυνση αυτή οι μεσίτες ζητούν συνήθως 3.000 ευρώ...

Πηγή The Hellenic Information Team

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]