Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

CNN: Πεσμένο το ηθικό των κυβερνητικών Ουκρανών στρατιωτών

Μιλάνε για εφιαλτικές ώρες που έζησαν στο πεδίο της μάχης

Λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Σταρομπέσεβο στην ανατολική Ουκρανία, μια ομάδα από ένστολους άνδρες ξαποσταίνει κάτω από ένα δέντρο. Είναι απογοητευμένοι και εξαντλημένοι, με μάτια κόκκινα από την κούραση.
Δεν θέλουν να τους βιντεοσκοπήσει το συνεργείο του CNN, αλλά μιλάνε για τις τρομακτικές ώρες που πέρασαν την προηγούμενη ημέρα. Η μονάδα τους μετέφερε τα πτώματα περίπου 70 κυβερνητικών στρατιωτών, και πολλών τραυματιών μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.

Οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και πιο βίαιες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε το Σάββατο ότι η κρίση με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες, και βρίσκεται κοντά σε έναν πόλεμο «πλήρους κλίμακας».

Ταξιδεύοντας βόρεια από το λιμάνι της Μαριούπολης, το συνεργείο του CNN είδε πολλά σημεία ελέγχου να έχουν μείνει έρημα, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ρωσία. Τίποτα δεν πρόδιδε την παρουσία του ουκρανικού κυβερνητικού στρατού εκεί.

Οι βάσεις της συνοριοφυλακής ήταν άδειες, τα σημεία ελέγχου είχαν εγκαταλειφθεί, και μόνο σακιά ήταν σκορπισμένα κατά μήκος των αγροτικών δρόμων. «Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει χάσει τον έλεγχο σε περίπου 300 χιλιόμετρα των ανατολικών συνόρων της», γράφει το CNN.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες προελαύνουν χάρη στο ρωσικό πυροβολικό που χτυπάει αλύπητα από την άλλη πλευρά των συνόρων και ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πολεμάνε μαζί με τους αυτονομιστές. Η Μόσχα τα διαψεύδει και τα δύο.

Αλλά είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών, που έχουν τώρα ενωθεί υπό την σημαία της Νοβοροσίγια, δηλαδή της Νέας Ρωσίας, είναι καλύτερα οπλισμένες και οργανωμένες από ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες. Έχουν τουλάχιστον μερικά τανκς Τ-72 και πολλοί αντάρτες διαθέτουν νέα και σύγχρονα όπλα. Και αφού πέρασαν μήνες αμυνόμενοι, παρουσιάζουν ξαφνικά μια έντονη επιθετικότητα.

Αντίθετα, «ένα μικρό απόσπασμα του ουκρανικού στρατού που συναντήσαμε στο δρόμο προς τα βόρεια είχε πεσμένο ηθικό. Ένας στρατιώτης μας ρώτησε πότε θα φτάσει ο βρετανικός στρατός για να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτές τις ώρες της απελπιστικής ανάγκης. Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης προέβλεψε ζοφερά ότι οι αντάρτες θα έκαναν νέα επίθεση από στιγμή σε στιγμή», καταλήγει το ρεπορτάζ του CNN.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]