Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η CIA δεν πιστεύει τη στρατηγική Ομπάμα για το Ισλαμικό Κράτος!

Σοβαρές ενστάσεις για την ορθότητα των επιλογών του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, CIA (Central Intelligence Agency), κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μελών του Κογκρέσου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη νέα κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Την αποκάλυψη έκανε ο γνωστός ιστοχώρος «The Huffington Post» (που ετοιμάζεται να «ανοιχτεί» και στην Ελλάδα), υποστηρίζοντας ότι στους παριστάμενους δεν έμεινε καμία αμφιβολία σχετικά με τις θέσεις της CIA, που κυμαίνονται από απλή διατύπωση αμφιβολιών μέχρι ξεκάθαρη εναντίωση, παρά τις «διπλωματικές» διατυπώσεις που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο σκεπτικισμός της CIA θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τις τελικές επιλογές της κυβέρνησης και φροντίζει να πάρει εγκαίρως αποστάσεις, διαχωρίζοντας τη θέση της, ασχέτως εάν θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στηρίζει, όπως άλλωστε οφείλει, τις προεδρικές επιλογές στην εκτέλεσή τους. Εκτός κι αν πρόκειται για σκόπιμη καλλιέργεια της εντύπωσης ότι υπάρχει διχασμός, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το παιχνίδι λεπτών ισορροπιών που απαιτείται στην περιοχή, ώστε να είναι σχετικά ικανοποιημένοι για παράδειγμα, τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι Ιρανοί και οι Ρώσοι

Η CIA φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών ανταρτών, εκτελώντας τις οδηγίες του Λευκού Οίκου, όμως έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια δύναμη αφενός χωρίς οργάνωση και πειθαρχία και αφετέρου ιδιαίτερα ριζοσπαστικοποιημένη.


Αυτή η έκφραση υπονοεί μικρές διαφορές από αυτούς που υποτίθεται πάνε οι ΗΠΑ να καταπολεμήσουν, τους εγκληματίες του Ισλαμικού Κράτους… Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι τα όπλα που δίνουν οι ΗΠΑ στους αντάρτες μπορούν εύκολα να καταλήξουν σε λάθος χέρια, για να μην πούμε ότι ήδη βρίσκονται σε τέτοια.

Σε ένα πιο «ιδιοτελές» κίνητρο εναντίωσης στη στρατηγική, είναι η εμπλοκή του Πενταγώνου στην εκπαίδευση των ανταρτών, ενώ οι επαφές με τους αντικαθεστωτικούς αποτελούσε μέχρι πρόσφατα αποκλειστικό «προνόμιο» της CIA.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν, ότι το κεντρικό νόημα όσων ανέφεραν οι υπεύθυνοι της CIA που έκαναν την ενημέρωση, ήταν πως η στρατηγική του Λευκού Οίκου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού είναι εκτός πραγματικότητας και ουτοπική η προσδοκία να εκπαιδεύσεις «φιλοδυτικούς Σύρους υπηκόους» και να νικήσεις οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Νούσρα και τις καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ, ασχέτως της αεροπορικής υποστήριξης που θα τους παρέχεις.

Η εναλλακτική στρατηγική που προκρίνει την έμμεση έστω συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ, ως το «μικρότερο κακό» στις τρέχουσες συνθήκες θα ενίσχυε τη θέση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, το δεδομένο ότι το καθεστώς Άσαντ είναι «πελάτης» και των Ρώσων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη ευελιξία από ρωσικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία…



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]