Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιστολή του Τίμερμαν στον Βενιζέλο ενόψει της απόφασης του ΟΗΕ για τα υπερχρεωμένα κράτη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του πριν από την απόφαση του ΟΗΕ για το χρέος, αλλά αυτή έπεσε στο κενό

Γράφει η Αναστασία Γιαμαλή

Συνεργασία με την Ελλάδα για την προώθηση της πρωτοβουλίας της στον ΟΗΕ για την προστασία των χρεωμένων χωρών είχε προτείνει στην Ελλάδα η Αργεντινή, αλλά η κυβέρνηση (της Ελλάδας) επέλεξε να ταχθεί αλληλέγγυα με τους κερδοσκόπους! Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Τίμερμαν, απέστειλε –όπως λένε οι πληροφορίες στα τέλη Αυγούστου- επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία έπεσε στο κενό!!!

Η επιστολή Τίμερμαν
Η επιστολή Τίμερμαν, που εστάλη σε όλες τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ, ενημέρωνε σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος προτού αυτό τεθεί σε ψηφοφορία.

«Σας γράφω σχετικά με ένα σχέδιο ψηφίσμτος με τίτλο «Προς την κατεύθυνση μίας Πολυμερούς Σύμβασης για τη δημιουργία ενός Νομικού Κανονιστικού Πλαισίου για τις διαδικασίες Αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους», που είχε παρουσιαστεί από την Ομάδα των 77 και την Κίνα και αυτή τη στιγμή τελεί υπό διαπραγμάτευση στα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρεται στην εισαγωγή της επιστολής.

«Η υιοθέτηση μίας Πολυμερούς Σύμβασης θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα, σταθερότητα και προβλεψιμότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς να επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη μετά το 2015 Αναπτυξιακή Ατζέντα «εξηγεί για να πείσει και τους πιο δύσπιστους για τη νέα δυναμική που θα αποκτήσουν οι αναδιαρθρώσεις ή διαπραγματεύσεις των εθνικών χρεών.

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε», συνεχίζει ο Αργεντινός ΥΠΕΞ, «η δημιουργία ενός υγιούς νομικού πλαισίου για την ομαλή αναδιάρθρωση των εθνικών χρεών είναι μία διαδικασία που έχει καθυστερήσει καιρό και μία ιστορική διεκδίκηση που βάζει μπροστά η διεθνής κοινότητα σε μία σειρά εγγράφων της τελευταίας δεκαετίας, από τη Συναίνεση του Μόντερεϊ και τη Διακήρυξη της Ντόχα για την ανάπτυξη, μέχρι τα διάφορα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, εκθέσεις του γενικού γραμματέα και πολλά άλλα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών».

«Με αυτή την έννοια», καταλήγει η επιστολή, «η κυβέρνηση της Αργεντινής θεωρεί τη μελλοντική Σύμβαση προτεραιότητα για τις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες και πιστεύει με σθένος πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι ο ιδανικός τόπος για να προβεί σε μία εις βάθος συζήτηση για αυτό το σημαντικό θέμα».

Στην ουσία το ψήφισμα θα αποτελούσε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των χωρών που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους καθώς θα απέτρεπε τις εξελίξεις όπως η πρόσφατη προσπάθεια αμερικανικού fund – όρνεου να μπλοκάρει δικαστικά τη συμφωνία που πέτυχε η Αργεντινή με τους πιστωτές της για τη ρύθμιση του χρέους της.

Η απόφαση 68/304 και η προκλητική απαξίωσή της από την κυβέρνηση
Η αδιαφορία της κυβέρνησης και η απαξιωτική αντιμετώπιση της πρωτοβουλίας είναι προκλητική. Αρχικά απείχε από την ψηφοφορία στη συνέχεια απαξίωσε τη σημασία της απόφασης.

Η απόφαση 68/304 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όμως, που ελήφθη με πρωτοβουλία της Αργεντινής, είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς αναγνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους, δεν ματαιώνεται και ούτε εμποδίζεται από άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως α επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια – κοράκια.

Άλλωστε, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Γ.Σ. του ΟΗΕ Terri Robl εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχτούν τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου -γι αυτό και καταψήφισαν- καθώς σήμερα υπάρχουν ΜΚΟ, κεφαλαιαγορές και το ΔΝΤ γι αυτή τη δουλειά.

«Είναι μία ιστορική απόφαση. Εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε έναν κόσμο πιο ισορροπημένο, πιο δίκαιο, με περισσότερα περιστέρια και λιγότερα όρνεα», έγραφε η θριαμβευτική ανάρτηση στη σελίδα της Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ στο Facebook.

Η απόφαση πέρασε με «ναι» από 124 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία και σχεδόν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, γνωστές ως G77. Με 41 χώρες να επιλέγουν να απόσχουν, ανάμεσά τους οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και με 11 «όχι» από τις Αυστραλία, Καναδά, Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία.

Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα ψήφισμα ηθικής διάστασης, καθώς θέτει χρονοδιάγραμμα μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οπότε θα ξανατεθεί το πλαίσιο το οποίο οι χώρες – μέλη θα μπορούν να συνδιαμορφώσουν και να συμβάλουν στη σύνταξη της Σύμβασης.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ευχολόγιο χωρίς καμία νομική αξία», η κυβέρνηση επεχείρησε να την απαξιώσει και να δικαιολογήσει την αποχή της.
Κύκλοι του ΥΠΕΞ την ίδια στιγμή υποστήριζαν πως οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν «καμία απολύτως νομική ισχύ».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στις πραγματικές του διαστάσεις έβαλε το ζήτημα ο κ. Ήσυχος, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, τονίζοντας πως με την απόφαση «οι υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη κέρδισαν μία μεγάλη μάχη». Η στάση της κυβέρνησης, συνεχίζει ο κ. Ήσυχος, αποδεικνύει «με τον πιο εμφανή τρόπο την εθελόδουλη πρόσδεση της δικομματικής κυβέρνησης και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας στα συμφέροντα των δανειστών, οι οποίοι χειραγωγούν απροκάλυπτα κάθε κίνηση, κάθε θετική προοπτική για την Ελλάδα, καταπνίγοντάς την εν τη γενέσει της».

Στην Κομισιόν πάει το θέμα ο Δ. Παπαδημούλης
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να πληροφορηθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ψήφισμα του ΟΗΕ υπέρ της αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών.
Αφού σημείωσε τη στάση των κρατών – μελών της ΕΕ, «τα οποία δυστυχώς αρνήθηκαν τη θετική ψήφο», ρώτησε την Κομισιόν «πως κρίνει το Ψήφισμα του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ενός διεθνούς νομικού πλαισίου αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους», καθώς και «με ποιους τρόπους σκοπεύει η Ένωση να συμμετάσχει στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν».

Πηγή «Αυγή της Κυριακής»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]