Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχείς οι ήττες του ουκρανικού στρατού από τους φιλορώσους

Κερδίζουν έδαφος οι φιλορώσοι στην Ουκρανία
Ρωσικά πυρά καταγγέλλει το Κίεβο

Την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αντάρτες μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τις ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών, εν αναμονή των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία με αίτημα την «άμεση εκεχειρία». Για ευθεία και ανοικτή επίθεση της Ρωσίας κάνει λόγο ο Ποροσένκο, ενώ ο Πούτιν κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «κλείνουν τα μάτια».

Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις, που διήρκεσαν όλη τη νύχτα, ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε και το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Λουγκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, κατελήφθη από τους φιλορώσους, εξαιτίας των πυρών «του ρωσικού στρατού», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού Αντρέι Λισένκο.

«Με δεδομένη την ακρίβεια των πυρών πρόκειται για επαγγελματίες πυροβολητές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας», σημείωσε ο Λισένκο, ενώ πρόσθεσε ότι επτά ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού επεσήμανε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επτά ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο αεροδρόμιο και παρατήρησαν μεγάλη ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων βορείως και νοτίως του Λουγκάνσκ, πίσω από τις ουκρανικές γραμμές.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, δεν υπάρχουν λιγότερα από τέσσερα ρωσικά τάγματα στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο ίδιος. Κάθε τάγμα αποτελείται από 400 άνδρες, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ μια ρωσική ΜΚΟ εκτίμησε ότι έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες και πολλές εκατοντάδες έχουν προφανώς σκοτωθεί στις μάχες στη χώρα αυτή.

«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών από 10.000 έως και 15.000 στρατιώτες έχουν σταλεί εκεί», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής μητέρων των ρώσων στρατιωτών Βαλεντίνα Μελνίκοβα.

Στη χώρα ενδέχεται να είναι ανεπτυγμένοι αυτή τη στιγμή 7.000 με 8.000 ρώσοι στρατιώτες, πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις πληροφορίες που έχουν δώσει οι οικογένειες, οι γιοι ή οι σύζυγοι των οποίων εστάλησαν για γυμνάσια και στη συνέχεια χάθηκε η επαφή μαζί τους.

«Οι ρώσοι διοικητές διεξάγουν μια μυστική ειδική αποστολή», εκτίμησε η Μελνίκοβα.

Σύμφωνα με ρώσους υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 200 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.

Αμεση εκεχειρία ζητά ο Λαβρόφ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι σημερινές συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Στις συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στο Μινσκ, πρωτεύουοσα της Λευκορωσίας, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών.

Και παρόλο που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατηγορεί η Ρωσία για «ευθεία και ανοικτή επίθεση» εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία έχει μεταβάλει ριζικά εις βάρος του Κιέβου την ισορροποία στο πεδίο της σύγκρουσης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Ποροσένκο προανήγγειλε επίσης αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το Σάββατο να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργασθεί νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, έπειτα από τη διατύπωση κατηγοριών κατά της Ρωσίας για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. 

Πούτιν προς Δύση: Κλείνετε τα μάτια
Εντωμεταξύ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι «κλείνουν τα μάτια» στις στρατιωτικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων που βάλλουν κατά αμάχων. Χθες, ο Πούτιν είχε θέσει για πρώτη φορά θέμα «κρατικής υπόστασης» στην περιοχή.

«Πλήττουν ευθέως κατοικημένες συνοικίες», δήλωσε ο Πούτιν, «και δυστυχώς, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές, προτιμούν να το αγνοούν», συνέχισε κατηγορώντας παράλληλα το Κίεβο ότι αρνείται την έναρξη «πολιτικού διαλόγου» με τους αυτονομιστές του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Απευθυνόμενος στη Δύση και αναφερόμενος στην επεξεργασία σχεδίου επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική».

«Ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και ότι θα ενεργήσουμε κατά κανονικό και σύγχρονο τρόπο, και ότι, ούτε εμείς, ούτε οι εταίροι μας, θα υποστούν το κόστος αυτών των αμοιβαίων χτυπημάτων», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]