Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάποιος να κάνει τη βρώμικη δουλειά

Του Νικόλα Ζηργάνου

Με νωπή τη δικομματική συναίνεση στο Κογκρέσο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική στρατηγική στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους», ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε χθες στην Τάμπα της Φλόριντα, στην αεροπορική βάσης Μακντίλ, έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για να συζητήσει με τους στρατηγούς το επιχειρησιακό σχέδιο κατά των εξτρεμιστών σουνιτών. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε σε ομιλία του προς τους ένστολους της βάσης πως δεν θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται, ή θα πάνε, στο Ιράκ σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών του «Ισλαμικού κράτους».

Η κατηγορηματική αυτή δήλωση του Ομπάμα ήρθε μόλις λίγη ώρα μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο του Αμερικανού επιτελάρχη, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μάχες επί του ιρακινού εδάφους αμερικανικά στρατεύματα. Είναι ακόμη μια ένδειξη της ασάφειας που χαρακτηρίζει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, η οποία περιέχει συνεχείς παλινδρομήσεις, συχνές αλλαγές, αντικρουόμενες πρωτοβουλίες, με μόνη σταθερά την αμετακίνητη επιθυμία της Ουάσινγκτον να μη βρίσκεται στην ανάγκη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η υπερδύναμη θέλει να αποσυρθεί από την περιοχή, αλλά δεν την αφήνουν, γι’ αυτό και θα βάλει άλλους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Σαράντα χώρες ανέφερε ο Ομπάμα πως θα συνδράμουν (με διαφορετικό τρόπο η καθεμία και όχι απαραίτητα στρατιωτικά) στη συμμαχία κατά του Χαλιφάτου, ενώ ο ιρακινός στρατός άρχισε χθες την εκστρατεία ανακατάληψης τριών μεγάλων αστικών κέντρων κοντά στη Βαγδάτη με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη. Σύμφωνα με το ιρακινό επιτελείο, πάνω από 50 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα.

Πάντως, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Μάθιου Ολσεν, δήλωσαν χθες στο Κογκρέσο πως η υποστήριξη προς το «Ισλαμικό κράτος» αυξήθηκε μετά την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών κατά των εξτρεμιστών σουνιτών. Ο αριθμός των εθελοντών που κατατάσσονται στο «Ισλαμικό κράτος» έχει αυξηθεί, όπως και τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης, υποστήριξαν οι δύο αξιωματούχοι. Ο Ολσεν τόνισε πως τα ημερήσια έσοδα του «Ισλαμικού κράτους» -μόνο από την πώληση πετρελαίου στη μαύρη αγορά- ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο δολάρια και πως ο αριθμός των μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέρχεται πλέον στους 31.000 άνδρες.

Η αύξηση της επιρροής των εξτρεμιστών μουσουλμάνων οφείλεται επίσης στην πολύ καλά σχεδιασμένη προπαγάνδα που κάνουν, σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Χθες κυκλοφόρησε στο ίντερνετ νέα βιντεοσκοπημένη «υπερπαραγωγή» με χολιγουντιανά εφέ και πλάνα από χαρούμενους Ευρωπαίους εθελοντές μαχητές που βγάζουν selfies σε πολυτελείς βίλες στη Συρία, τρώγοντας πίτσα. Στο βίντεο διατυπώνονται πρώτη φορά σαφείς απειλές κατά του Λευκού Οίκου και προβάλλονται εικόνες από εκτελέσεις αιχμαλώτων. Στο «έργο», που είναι όλο στα αγγλικά και έχει τίτλο «Ο πόλεμος μόλις άρχισε», διατυπώνονται επίσης απειλές πως οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ζωντανοί.

Πηγή Efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτός που κάνει τις βρωμοδουλειές παγκοσμίως, βρήκε τρόπο να ΜΗΝ αποσυρθεί από το Ιράκ, αλλά να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]