Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μανιάτης συνεχίζει τους άκαρπους διαγωνισμούς του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου

Προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με σχεδιασμό και αποφάσεις που δεν θα προσελκύσει κανέναν επενδυτή

Γράφει ο Λελιάτσος Παναγιώτης

Σήμερα που ο Ελληνικός λαός αναζητά λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και εναποθέτει ένα μέρος της επίλυσης αυτών στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας η κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ακόμη μια φορά την προχειρότητα και την ανικανότητα να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό Εθνικό θέμα.

Με απόφαση του αρμοδίου υπουργού ΥΠΕΚΑ με ΑΔΑ: Υ ΝΠΕ0-ΤΔΛ και ημερομηνία 31/7/2014 προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε (20) είκοσι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.

Οι όροι του εν λόγω διαγωνισμού σύμφωνα με τις αποφάσεις του κυρίου Μανιάτη αποδεικνύουν εμπράκτως πως οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες προσέλκυσης πετρελαϊκών εταιρειών παρά μονάχα εξυπηρετεί τους εγχώριους εμπόρους πετρελαίου και αυτούς που δεν θέλουν η χώρα να γίνει πετρελαϊκή δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη των ενεργειακών κρατών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού ο σχεδιασμός και το μέγεθος των οικοπέδων προς διάθεση είναι τέτοια τα οποία δεν θα προσελκύσουν κανέναν σοβαρό επενδυτή. Το μίσθωμα το οποίο καθόρισε το ΥΠΕΚΑ συνδέεται με το λόγο R/C, όπου R είναι τα σωρευτικά ακαθάριστα έσοδα και C τα σωρευτικά έξοδα, αυτό από μόνο του αποτρέπει τον οποιοδήποτε επενδύτη να έρθει στην χώρα ειδικά σε μικρά οικόπεδα βάσει του σχεδιασμού που δημοσίευσε το εν λόγω υπουργείο και αποδεικνύει εμπράκτως πως οι κύριοι του υπουργείου ή δεν ξέρουν την αγορά η τεχνηέντως αποτρέπουν την προσέλκυση επενδυτών.
Επίσης ορίζει το αρμόδιο υπουργείο σε ειδικό φόρο εισοδήματος επί των κερδών ποσοστό 20% προς το Ελληνικό δημόσιο και 5% σε περιφερειακό φόρο αγνοώντας πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που ο R είναι μεγαλύτερος από το 1. Να θυμίσουμε πως η σύμβαση παραχώρησης των κοιτασμάτων του πρίνου δεν προβλέπει φόρο στην περίπτωση που η ημερήσια εξόρυξη δεν ξεπερνά τα 2000 βαρέλια την ημέρα.

Επίσης σύμφωνα πάντα με την δημοσίευση της προκήρυξης του ΥΠΕΚΑ κατά τη μετάβαση από τη μια Φάση στην επόμενη και κατά το στάδιο ερευνών, ο μισθωτής υποχρεούται να αποδεσμεύει ποσοστό μεταξύ 20% και 50% της αρχικής συμβατικής περιοχής και στο τέλος της τελευταίας φάσης να αποδεσμεύεται όλη η περιοχή ερευνών αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη προσέλκυση επενδυτών σε μικρά οικόπεδα όπως το οικόπεδο 1.

Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κύριος Μανιάτης και το αρμόδιο υπουργείο και σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη του διαγωνισμού βάσει ποιων διαδικασιών εκπονήθηκαν στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ποιο ήταν το κόστος και βάσει ποιου διαγωνισμού εκπονήθηκαν.

Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κύριος Μανιάτης ποιος φορέας θα κάνει την αξιολόγηση των προτάσεων open door που θα κατατεθούν όταν ο αρμόδιος φορέας που συστάθηκε ΕΔΕΥ δεν έχει στελεχωθεί εδώ και 3 έτη και με φωτογραφικό διαγωνισμό προσλάβατε ιδιωτική εταιρεία η οποία θα αναλάβει την παραχώρηση και θα την πληρώνει ο Ελληνικός λαός ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κύριος μανιάτης γιατί επιβάλλει όλες τις εταιρείες να αγοράσουν με ακριβό τίμημα τα σεισμικά δεδομένα και επίσης επιβάλλει την αγορά έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ της Έκθεσης Ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του 2014 “New Exploration Opportunities – Offshore Western Greece and South Crete.

Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κύριος Μανιάτης και το αρμόδιο υπουργείο γιατί πρέπει οι αιτούντες να προτείνουν ένα ετήσιο ποσό 80.000 € για εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη προς το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκεται στην επίβλεψη του τομέα υδρογονανθράκων κατά τη φάση ερευνών και την φάση εκμετάλλευσης και όχι των Ελληνικών πανεπιστημίων τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν την έρευνα και την τεχνική επίβλεψη των εν λόγω διαδικασιών.

Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κύριος Μανιάτης γιατί στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν έβαλε κριτήριο επιλογής προσωπικού ως ποσόστωση Έλληνες εργαζομένους και ειδικά από τις περιοχές εξόρυξης. Δεν αναζητάτε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Για όλα αυτά αποδεικνύεται εμπράκτως πως η κυβέρνηση ακόμη μια φορά λειτουργεί αναποτελεσματικά με προχειρότητα και σίγουρα καμιά σοβαρή εταιρεία δεν θα έρθει να επενδύσει στη χώρα. Μήπως αυτό επιδιώκει;

Αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας κα Ανάπτυξης
Ανεξάρτητοι Έλληνες


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]