Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος θα επικρατήσει στον σουνιτικό εμφύλιο;

Η Αλ Κάιντα αγωνίζεται να επικρατήσει επί του φανατικότερου Ισλαμικού Κράτους

Η πρόσφατη έκκληση της Αλ Κάιντα για τζιχάντ (ιερό πόλεμο) στην Ινδία είναι η τελευταία ένδειξη του πώς η ακραία σουνιτική τρομοκρατική ομάδα που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν πασχίζει να επικρατήσει επί του, επίσης σουνιτικού, Ισλαμικού Κράτους (IS), μιας ακόμη πιο φανατικής οργάνωσης ισλαμιστών, που έχει καταλάβει μεγάλα εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ.

Γράφει η Μητροπούλου Ειρήνη 

Το IS ξεπήδησε από την Αλ Κάιντα, αλλά αποσχίστηκε το 2013 και μοιάζει να έχει επισκιάσει πλέον τους τζιχαντιστές της παλαιάς φρουράς. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οργανώσεων δείχνει την αυξανόμενη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους, που απειλεί να ξεπεράσει την Αλ Κάιντα ως κυρίαρχη φωνή στο παγκόσμιο εξτρεμιστικό κίνημα των σουνιτών μουσουλμάνων.

Για τη Δύση ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 100 Αμερικανοί και περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολεμούν στις τάξεις του IS. Αυτοί οι ριζοσπαστικοποιημένοι ξένοι προσήλυτοι έχουν αποκτήσει εκπαίδευση και εμπειρία στον τζιχάντ και μπορεί να επιστρέψουν στις χώρες τους έτοιμοι και πρόθυμοι για πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η Αλ Κάιντα στρέφεται τώρα στην Ασία

Αλλά η άνοδος του IS έχει θορυβήσει, ίσως περισσότερο από όλους, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κυκλοφόρησε, την περασμένη Πέμπτη, μια βιντεοκασέτα όπου ζητάει «από τους αδελφούς μας στη Μιανμάρ, το Κασμίρ, το Ισλαμαμπάντ και το Μπανγκλαντές» να προσχωρήσουν στην οργάνωσή του. «Εμείς δεν σας ξεχνάμε και θα σας απελευθερώσουμε από την αδικία και την καταπίεση» λέει ο Αλ Ζαουάχρι, με στόχο να ενισχύσει τη δύναμη της Αλ Κάιντα στην Ασία τώρα που μειώνεται η επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Φαίνεται ότι ο σκληρός ανταγωνισμός με το IS την έχει καταβάλει. Παρ' όλο που η Αλ Κάιντα ήταν πίσω από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η αίγλη και η επιρροή της φθίνουν σήμερα. Οι βραχίονές της στη Βόρεια Αφρική και την Υεμένη παραμένουν ισχυροί, αλλά η κεντρική ηγεσία της έχει αποδυναμωθεί αφότου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν, σε αμερικανική έφοδο στο Πακιστάν, το 2011.

Οι μαχητές του IS κυριάρχησαν φέτος στη διεθνή σκηνή με μια προέλαση-αστραπή με την οποία έχουν φτάσει από το Χαλέπι, στις μεσογειακές ακτές της Συρίας, μέχρι τα περίχωρα της Βαγδάτης. Η κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον Ιούνιο, τους έκανε να φαίνονται ακαταμάχητοι και οδήγησε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει στρατιωτική δράση με 120 επιλεκτικούς βομβαρδισμούς, που δεν φαίνεται πάντως να έχουν αποτέλεσμα.

Το Ισλαμικό Κράτος και η μηχανή προπαγάνδας

Με άγρια βαρβαρότητα, που φάνηκε από τη σφαγή εκατοντάδων ιρακινών στρατιωτών και από τα βίντεο που δείχνουν τον αποκεφαλισμό δύο αμερικανών δημοσιογράφων, το IS προσπαθεί να εκφοβίσει τους εχθρούς και να προσελκύσει νεοσύλλεκτους και χρήματα. Κατά γενική ομολογία, αυτή η οργάνωση έχει την πιο εξελιγμένη μηχανή προπαγάνδας από κάθε άλλη εξτρεμιστική ομάδα, επισκιάζοντας την Αλ Κάιντα. Σε επίπεδο ιδεολογίας και πρακτικής το IS είναι πιο θηριώδες, με ακόμη πιο αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της Σαρίας και πιο αδίστακτη τακτική.

Η ηγεσία του φαίνεται να μην έχει δισταγμούς και να πιστεύει ότι ο στόχος για την ίδρυση σύγχρονου χαλιφάτου αγιάζει όλα τα μέσα. Ο «ιερός πόλεμός» τους έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και στρατιές προσφύγων, ενώ 1,2 εκατ. άνθρωποι εξαναγκάζονται να ζουν μέσα στον τρόμο και στο σκοτάδι της πιο αδιάλλακτης εκδοχής του σουνιτικού Ισλάμ.

Επιπλέον, με χρήματα κυρίως από πλούσιους σουνίτες σπόνσορες, στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα, το IS έχει γίνει η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως. Λέγεται ότι έχει 2 δισ. δολάρια στο ταμείο, πολύ περισσότερα από τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Οι αντάρτες του βγάζουν επίσης πολλά από ναρκωτικά, λύτρα από απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από το πετρέλαιο της Βόρειας Συρίας σε εδάφη που ελέγχουν από το 2012, ενώ με την επέκταση στο Ιράκ έπεσαν στα χέρια τους και άλλες πηγές μαύρου χρυσού.

Πηγή "Το Βήμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]