Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματική αντεπίθεση Πούτιν για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τη Δύση να πιέσει το Κίεβο, προκειμένου να ξεκινήσει το διάλογο με τις Νοτιοανατολικές περιφέρειες. Παρουσίασε δε, τον δικό του «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Στις 29 Αυγούστου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμετείχε στο πανρωσικό Φόρουμ Νεολαίας «Seliger-2014». Η RBTH παρουσιάζει στους αναγνώστες της τα κύρια σημεία της ομιλίας του ρώσου ηγέτη, στη συζήτηση με τους νέους απ’ όλη τη Ρωσία που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Για την αδυναμία του Κιέβου να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία
«Η θέση των Δυτικών είναι για μένα ξεκάθαρη: Ναι, θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά προς το παρόν θα πρέπει να αφήσουμε τον ουκρανικό Στρατό να πυροβολεί. Ίσως, να καταφέρει γρήγορα να βάλει τα πράγματα εκεί σε κάποια τάξη», είπε ο Πούτιν. «Αυτό το σενάριο δεν «βγαίνει» και είναι απαραίτητο αυτό να γίνει κατανοητό», τόνισε ο πρόεδρος. «Και θα πρέπει να πιεστούν οι ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν ουσιαστικό διάλογο, όχι απλά για τεχνικά ζητήματα, τα οποία είναι φυσικά εξαιρετικά σημαντικά, αλλά επί της ουσίας. Να διαπραγματευθούν πάνω σε όλες τις πτυχές του προβλήματος», υπογράμμισε.
Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε για τα δικαιώματα που θα έχουν οι πολίτες στις Νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο των σύγχρονων πολιτισμένων κανόνων, κανονισμών και συνθηκών, και όλα αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να διαμορφωθούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και να κατοχυρωθούν νομοθετικά. «Αυτό θα πρέπει να είναι το θέμα της συζήτησης», πιστεύει. «Είναι σημαντικό να συμφωνήσουν επί της ουσίας, αλλά στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να φτάσουν σε συμφωνία, αυτό είναι το πρόβλημα», είπε με πικρία ο ρώσος πρόεδρος.

Για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους απομάκρυνσης ουκρανών στρατιωτικών στο Ντονμπάς
Ο επικεφαλής του κράτους σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Απευθύνθηκα στους αντάρτες του Ντονμπάς για να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τη εμπόλεμη ζώνη», είπε. «Αλλά η ηγεσία του ουκρανικού Στρατού αποφάσισε να μην επιτρέψει στους περικυκλωμένους να απομακρυνθούν από το «καζάνι που βράζει». Αντίθετα, κάνει προσπάθειες να απωθήσει τις δυνάμεις των ανταρτών και διαφυγής απ’ τον κλοιό με μάχες», σημείωσε ο Πούτιν. «Νομίζω, ότι αυτό είναι ένα κολοσσιαίο λάθος και θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Σχετικά με την κράτηση ρώσων στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας
Μιλώντας για τους ρώσους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ουκρανία, ο Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το περιστατικό θα λήξει. «Με τον Πετρό Ποροσένκο μιλήσαμε γι’ αυτό το θέμα και με διαβεβαίωσε, ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν πίσω στη Ρωσία, όπως ακριβώς σε ανάλογες περιπτώσεις έχουμε επιστρέψει και επιστρέφουμε μέχρι σήμερα στρατιωτικούς των ουκρανικών ΕΔ», δήλωσε. «Αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα», συμπλήρωσε. Υπενθύμισε, ότι στρατιώτες και στελέχη του ουκρανικού Στρατού κατ’ επανάληψη και σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό έχουν βρεθεί στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Σε αυτή την περιοχή, δεν υπάρχουν σημάνσεις που να οριοθετούν τα σύνορα», εξήγησε ο επικεφαλής του κράτους.

Σχετικά με την Κριμαία
Ο πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο εμφύλιος πόλεμος θα κάλυπτε και την Κριμαία, αν δεν είχε ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, έπρεπε να γίνει η αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, η οποία είχε παραβιαστεί με την παράνομη μεταβίβαση της Κριμαίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΣΣΔ, η απόφαση έπρεπε να ληφθεί από τα Ανώτατα Σοβιέτ (Κοινοβούλια) των Δημοκρατιών, αλλά όλα αποφασίστηκαν τελικά από τα Προεδρεία (των Ανωτάτων Σοβιέτ).
Εν προκειμένω, ο Πούτιν αναμένει, ότι η διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας θα είναι μια «μακρόχρονη και επίπονη» διαδικασία. Σημείωσε όμως, ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση», τότε τέτοια ζητήματα μπορούν να επιλυθούν γρήγορα, όπως έγινε στην περίπτωση του Κοσόβου.

Για την επιλογή της Ουκρανίας σχετικά με τη μορφή κρατικής οργάνωσης   
Ο Πούτιν, έθιξε επίσης το ζήτημα της επιλογής μοντέλου κρατικής οργάνωσης από την Ουκρανία. «Οι ουκρανοί εταίροι μας για κάποιο λόγο, δεν ξέρω γιατί, φοβούνται την ομοσπονδία. Είναι δική τους επιλογή και εμείς, εννοείται, σε καμία περίπτωση δεν θα αναμειχτούμε», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αρκετές οι χώρες του κόσμου που έχουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης: Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Γερμανία κ.ο.κ. «Το νόημα, η ουσία είναι, να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους, που ζουν σε διαφορετικές περιοχές και οι οποίες έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες (εθνικές, ιστορικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές), να ζήσουν το ίδιο καλά και δημιουργικά όπου και να κατοικούν», εξήγησε.

Για νέες κυρώσεις: Ας πρυτανεύσει η λογική...
Στην κοινή λογική ελπίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά στα σχέδια της Ε.Ε. για επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στη Μόσχα. Οπως δήλωσε σήμερα από το Γιακούτσκ, όπου βρίσκεται σε περιοδεία, ο πρόεδρος Πούτιν εύχεται να πρυτανεύσει η κοινή λογική, ώστε ούτε η Ρωσία ούτε οι δυτικοί εταίροι να υποστούν άλλες συνέπειες από τις κυρώσεις και τα αμοιβαία ρωσικά αντίποινα.

 «Το Κίεβο αρνείται να προχωρήσει σε διάλογο»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι αρχές του Κιέβου αρνούνται ουσιαστικά να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. «Πιστεύω πως ο πραγματικός λόγος που βλέπουμε κινήσεις προς την εκτόνωση της κρίσης είναι γιατί οι σημερινές αρχές του Κιέβου δεν θέλουν να ανοίξουν έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Και εννοώ έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο Πούτιν.
Μιλώντας για τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής, ο ρώσος πρόεδρος είπε πως σκοπός των επιχειρήσεων των αυτονομιστών είναι να αποτρέψουν τον ουκρανικό στρατό από τις συνεχείς επιθέσεις κατά αμάχων και τους βομβαρδισμούς που σχεδόν καθημερινά προκαλούν πυρκαγιές στις κατοικημένες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ρώσου προέδρου στο Μουσείο Μαμούθ του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Αμόσοφ, ο ρεπόρτερ του BBC «πολιόρκησε» τον πρόεδρο Πούτιν για να σχολιάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Θα σας πως τι πιστεύω... Συντελείται μια τραγωδία... Ποιός είναι ο σκοπός και ποιό το νόημα της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου που επιχειρείται σήμερα στα ανατολικά; Και τι προκάλεσε την όξυνση της αντιπαράθεσης; Η αιματοχυσία κορυφώθηκε από τη στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να πολιορκούν και να επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα οφείλει να είναι η διάσωση των αθώων πολιτών και αυτό είναι κάτι που, “δυστυχώς”, όπως τόνισε, “φαίνεται να το ξεχνούν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης”.
Πηγή RBTH

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]