Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θα αρνηθεί να δώσει άδεια στις ΗΠΑ για πολεμικές αποστολές κατά των τζιχαντιστών!

Υπό τον φόβο επίθεσης των τζιχαντιστών κατά  της Τουρκίας ή με την σκέψη πιθανής μελλοντικής οικονομικής ή άλλης συνεργασίας με το Ισλαμικό Κράτος, η Άγκυρα "επιφυλάσσεται" και δεν θέλει να δώσει τις βάσεις της για αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών...

Απόδοση «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»
Πηγή Daily Star


Η Τουρκία θα αρνηθεί να επιτρέψει στην υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία να επιτεθεί σε τζιχαντιστές στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία από τουρκικές αεροπορικές βάσεις της, ούτε τουρκικές δυνάμεις θα πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών, δήλωσε τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, σήμερα, Πέμπτη.
«Η Τουρκία δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ένοπλη δραστηριότητα, αλλά θα επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είπε (υπό τον όρο της ανωνυμίας), ο αξιωματούχος.

Η απόφαση απηχεί την άρνηση της χώρας να καταστεί δυνατόν στις ΗΠΑ να σταθμεύσει αμερικανικά στρατεύματα (πληροφορίες αναφέρουν αριθμό 60.000 αμερικανών στρατιωτών!), όπως έγινε το 2003 για να εισβάλουν στο Ιράκ από το Βορρά, η οποία απόφαση στάθηκε τότε αφορμή στην πυροδότηση μιας σειράς «κρίσεων» μεταξύ των δύο συμμάχων.
Η Άγκυρα, τότε, αρνήθηκε στην Ουάσινγκτον την άδεια για χρησιμοποίηση αεροπορικών βάσεών της για να επιτεθούν οι ΗΠΑ στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τον ίδιο τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο, η Τουρκία σήμερα έχει βρεθεί «καίγεται» από τις κριτικές ορισμένων αναλυτών για την έμμεση ενθάρρυνση που παρείχε στο σχηματισμό του ISIS (Ισλαμικού Κράτους), λόγω της υποστήριξης που παρείχε σε ισλαμιστές αντιπάλους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, επειδή υπήρχε κίνδυνος να χάσει τον έλεγχο της των συνόρων της.
Η Άγκυρα εξακολουθεί και σήμερα να αρνείται κατηγορηματικά αυτή την στρατηγική της που έχει αποτύχει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετέβη στην Σαουδική Αραβία για να συμμετέχει στις συνομιλίες και να δώσει τον «ρυθμό» μέσα από την υποστήριξη 10 βασικών Αραβικών εθνών, αφού ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, στην οποία θα περιλαμβάνονται και αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Μετά από μια εκ των αστραπή επιχείρηση, οι τζιχαντιστές μαχητές ελέγχουν τώρα μία μεγάλη έκταση του Ιράκ αλλά και ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Η Τουρκία βλέπει τώρα τον εαυτό της να μετατρέπεται σε θύμα του Ισλαμικού Κράτους και των ισλαμιστών μαχητών που εξακολουθούν να κρατάνε 49 Τούρκους πολίτες ως ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών αλλά και παιδιών, που απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη στο Ιράκ στις 11 Ιουνίου.
Ως εκ τούτου, η Άγκυρα είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ισχυρότερο ρόλο στο συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών, αφού υπάρχει εμφανής φόβος της Τουρκίας πως θα επιδεινωθεί η κατάσταση ομηρίας των πολιτών της.
«Τα χέρια μας είναι δεμένα λόγω των ομήρων", δήλωσε το στέλεχος του AFP.

Η Τουρκία μπορεί να ανοίξει την στρατιωτική βάση Incirlik, στο νότο, για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις οι οποίες θα διεξάγονται υπό αμερικανική ηγεσία λειτουργία, ενώ σύμφωνα με την επίσημες πηγές τονίστηκε ότι η βάση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές.
«Η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε πολεμική αποστολή, ούτε να προμηθεύει όπλα», είπε ο κυβερνητικός (ανώνυμος) πληροφοριοδότης.

Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα σε μια συμμαχία 10 χωρών, οι οποίες συμφώνησαν, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Newport, να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο John Kerry πρόκειται να σταματήσει στην Τουρκία την Παρασκευή, σύμφωνα με την επίσημες τουρκικές πληροφορίες, όμως η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου (προφανώς για λόγους ασφαλείας), που έρχεται ως μέρος περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σχόλιο ιστολογίου: Η ισορροπία τρόμου, που επιλέγει να ακολουθήσει μέσα από μία άκρως επικίνδυνη στρατηγική, ενδέχεται να την εξαναγκάσει να μεταστραφεί απότομα και με μεγάλη ένταση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, εάν αυτοί οι σχεδιασμοί της δεν ευοδωθούν...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]