Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η νέα αλβανική διοικητική διαίρεση και το σχέδιο «Νέα Χιμάρα»

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Κυριολεκτικά την επομένη της απόδοσης στην Αλβανία του καθεστώτος του υποψηφίου προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτους, με τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες του Έλληνα αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου, η Αλβανική κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Έφερε στο κοινοβούλιο τον νόμο περί της νέας διοικητικής διαίρεσης με διευρυμένους δήμους, κάτι σαν τον δικό μας «Καλλικράτη». Αμέσως έγινε ξεκάθαρο πως μέσα από τον νόμο αυτόν στόχος είναι και ο πολιτικός εκμηδενισμός του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Συγκεκριμένα ο δήμος της Χιμάρας ενώνεται με την επαρχία Λουκόβου, κάτι αποδεκτό παρά τα τρία μουσουλμανικά χωριά που περιέχει, αλλά και με την επαρχία Βράνισας όπου το σύνολο του πληθυσμού είναι Λιάπηδες Μουσουλμάνοι. Ακόμα στα ελληνοαλβανικά σύνορα δημιουργείται δήμος Τσαμουριάς ο οποίος περιλαμβάνει μεν χωριά Τσάμηδων αλλά και τα χωριά Μουρσί, Τζάρα, Βρύνα, Σκάλα και Τσιφλίκι με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Επίσης η Τσούκα εντάσσεται στον δήμο Αγίων Σαράντα. Φανερός σκοπός των μεθοδεύσεων αυτών είναι περιοχές με ελληνικό πληθυσμό να μην μπορούν να εκλέξουν Έλληνες δημάρχους.

Φυσικά οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στην Χιμάρα, στην Δερβιτσάνη, στους Αγίους Σαράντα και αλλού. Βγήκαν δελτία τύπου και ανακοινώσεις, ο Πύρρος Δήμας πραγματοποίησε παρέμβαση και επίσκεψη στην γενέτειρά του Χιμάρα. Ενημερώθηκαν ξένοι παράγοντες, επιστολές εστάλησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Είχαμε ακόμα και άφιξη στην Χιμάρα απεσταλμένου του State Department.

O κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Αλβανό ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι και του έθεσε το θέμα για να πάρει ως απάντηση ότι «Η νέα διοικητική διαίρεση είναι εσωτερικό θέμα της Αλβανίας». Και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος συναντήθηκε στην Ουαλία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και του έθεσε το θέμα πήρε μία απόλυτα αρνητική απάντηση. Αυτή ήταν λοιπόν η αλβανική απάντηση στις ελληνικές προσπάθειες να βοηθήσει την Αλβανία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και η μητέρα πατρίδα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ενδιαφέρεται. Εξ άλλου η ευρωπαϊκή συνθήκη πλαίσιο περί μειονοτικών δικαιωμάτων, την οποία έχει υπογράψει και αποδεχτεί η Αλβανία αναφέρεται στην διοικητική αυτοτέλεια που πρέπει να παρέχεται στην μειονότητα.

Στην αλβανική βουλή όπου έφθασε το νομοσχέδιο για ψήφιση το Δημοκρατικό Κόμμα απείχε. Έντεκα Έλληνες ομογενείς βουλευτές εκλεγμένοι σε διάφορα κόμματα υπήρχαν στην αίθουσα, Με την ψήφο τους μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, διάλεξαν όμως την προσωπική τους καριέρα και όχι το εθνικό ελληνικό συμφέρον. Σαν μοναχικός λύκος ο Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ έδωσε την άνιση μάχη του μέσα σε ένα καθαρά ανθελληνικό κοινοβούλιο και μόνο ένα παρόν ακούστηκε από τον επίσης ομογενή Βαγγέλη Τάβο.

Με αλαζονικό ύφος ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του:
«Ασφαλώς και υπάρχουν Έλληνες στην Χιμάρα, όπως υπάρχουν στο Δυρράχιο και στα Τίρανα. Αυτό δεν σημαίνει πως παντού θα πρέπει να κάνουμε μειονοτικούς δήμους. Η διοικητική διαίρεση όσο αφορά την Χιμάρα θα προχωρήσει όπως προβλέπει ο νόμος. Με τον τρόπο αυτόν θα λύσουμε ένα θέμα που ταλανίζει το αλβανικό κράτος τα τελευταία χρόνια, αλλά και κατά το παρελθόν, πριν τον πόλεμο, οπότε και τότε ένας άλλος Μπολάνος μας είχε δημιουργήσει το ίδιο πρόβλημα».
Αναλύοντας τα λόγια του Αλβανού πρωθυπουργού βλέπουμε πως ο ίδιος θεωρεί την Χιμάρα όχι σαν μια ελληνική περιοχή όπου διαβιεί γηγενής και μόνο, πληθυσμός που ανήκει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα αλλά κάποιοι
Έλληνες όπως πχ στα Τίρανα. Ακόμα τους διαχρονικούς αγώνες των Χιμαριωτών για τα δικαιώματά τους, ως μέρος του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τους βλέπει σαν πρόβλημα που ταλανίζει το αλβανικό κράτος και το οποίο είναι ευκαιρία με την νέα διοικητική διαίρεση να λυθεί.

Έτσι καταλαβαίνουμε καλλίτερα πως στις συναντήσεις Ελλήνων και Αλβανών αξιωματούχων, όταν οι Αλβανοί αναφέρονται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας εννοούν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που εννοούν οι Έλληνες συνομιλητές τους

Το νομοσχέδιο για την νέα διοικητική διαίρεση ψηφίστηκε και στην συνέχεια σύμφωνα με τον νόμο απεστάλλει στον πρόεδρο της δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι για έγκριση. Ο Αλβανός πρόεδρος όμως επέστρεψε τον νόμο
στο κοινοβούλιο ως μη αποδεκτό. Όμως ο Έντι Ράμα ξανάφερε το νομοσχέδιο πάλι στο κοινοβούλιο όπου και πάλι υπερψηφίστηκε.

Τώρα το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση είναι το συνταγματικό δικαστήριο.

Η συνέχεια των σχεδίων του Έντι Ράμα φάνηκε αμέσως μετά. Ο Αλβανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση και συνεργασία με τον βουλευτή του, Κώτσιο Κοκδήμα. Ο κ. Κοκδήμας, μεγιστάνας, μεγαλοεργολάβος και ιδιοκτήτης Μ.Μ.Ε, είναι μεν Έλληνας ομογενής από το χωριό Κηπαρό της Χιμάρας, όμως πρόκειται για αρνησιπάτριδα που θεωρεί εαυτόν Αλβανό. Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί σε συνέχεια της νέας διοικητικής διαίρεσης ονομάζεται «Νέα Χιμάρα». Συγκεκριμένα ο Έντι Ράμα γράφει στο Twitter «Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για την παράκτια ζώνη της «Νέας Χιμάρας» και την αποκατάσταση των όμορφων χωριών της βάση νέου προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη της «Αναγεννημένης Χιμάρας» από την νέα διοικητική διαίρεση».

Θεωρείται βέβαιο, παρά τα αναγραφόμενα για διεθνή διαγωνισμό πως τα συμβόλαια των έργων θα τα πάρει όλα ο Κοκδήμας. Ανάμεσα στα έργα προβλέπεται στον όρμο του Παλέρμο (Πάνορμος), έξη χιλιόμετρα νότια της Χιμάρας, η δημιουργία πόλεως με πολιόροφα κτήρια όπου θα εγκατασταθούν έποικοι Αλβανοί για να στελεχώσουν τις τουριστικές μπίζνες Ράμα - Κοκδήμα και να μεταβάλλουν την όμορφη ελληνική Χιμάρα σε παρελθόν και κάποιους κατά μερικά δισεκατομμύρια πλουσιότερους.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα είναι έγκλημα κατά του Ελληνισμού, γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση των πάντων για να μην μπορέσει να υλοποιηθεί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]