Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ελληνορωσικός χειμώνας

Γράφει η Κύρα Αδάμ

Τρία απανωτά, αρνητικά και καθοριστικά χτυπήματα έχει υποστεί η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Αυτά είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ρωσικές αγορές, ο ορατός κίνδυνος να μην φτάσει το χειμώνα το φυσικό αέριο στους ελληνικούς αγωγούς και, φυσικά, οι αυξανόμενες πτωχεύσεις ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, που πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό.

Η Αθήνα υποτάχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα στις ειλημμένες αποφάσεις του Βερολίνου και του Παρισιού να χτυπήσουν καίρια τη ρωσική οικονομία, ως «τιμωρία» της Μόσχας για την ανάμιξή της στην απόσχιση της ρωσόφωνης Κριμαίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Με τη σειρά του, ο κατά τα άλλα αποθνήσκων γαλλογερμανικός άξονας υποτάχθηκε πλήρως στις αμερικανικές απαιτήσεις, που με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει οικονομικά τη Μόσχα, στερώντας από τον Ιούνιο την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές των ρωσικών τραπεζών και από τις αρχές Σεπτεμβρίου την πρόσβαση και των υπό κρατικό έλεγχο γιγαντιαίων εταιρειών ρωσικού πετρελαίου, όπως η Rosneft, πιθανώς και των ρωσικών αμυντικών εταιρειών.

Είναι άγνωστο ακόμη γιατί η παραπαίουσα οικονομία της Ε.Ε. δέχτηκε αβίαστα να δώσει η ίδια τέτοια φοβερά χτυπήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι όμως εμφανέστατη η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να σταματήσει την ενεργειακή «επέλαση» της Μόσχας όχι στην Ε.Ε., αλλά στην ενεργοβόρα Ανατολή, πρωτίστως στην Κίνα, στερώντας τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου –για την ώρα- την απαραίτητα ρευστότητα από διεθνείς αγορές. Επιπλέον η Ουάσιγκτον φτύνει τον κόρφο της από τώρα, ώστε η Μόσχα να μην βάλει χέρι στα κατ’ εκτίμηση 14 τρις. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κριμαία (σ.σ. η ρωσική απάντηση ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι το σχέδιο POWER of Siberia, για τροφοδότηση της Κίνας με ρωσικό φυσικό αέριο ύψους 38 δις. Κυβικών μέτρων ετησίως, θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια).

Μέσα σε αυτή τη σύγκρουση γιγάντων, που βρίσκεται η Αθήνα και η περίφημη ελληνορωσική ειδική φιλία και συνεργασία;
Μα, κάτω από το χώμα, σε χειμερία νάρκη. Φυσικά η Αθήνα δεν μπορούσε να εμποδίσει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ευρωατλαντικές αποφάσεις. Θα μπορούσε όμως –και το δικαιούται πλήρως, αφού δέχεται βαριά πλήγματα στην παραπαίουσα οικονομία της- να ενώσει σθεναρά τη φωνή της με αυτές της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου, εναντίον των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Δεν το έκανε ή, αν το έκανε, δεν το άκουσε ούτε ο μόνιμος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλεςε.

Κατά τα άλλα, επισήμως, η ΔΕΠΑ έχει αποθέματα μόνο για 20 ημέρες, αν η Μόσχα κόψει τη ροή φυσικού αερίου ως αντίποινα, ενώ θα τρέχει να εξασφαλίσει αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου με τιμές αυξημένες για τον καταναλωτή, που κατά τα άλλα πρέπει να χαίρεται για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 λεπτά!!!

Πηγή «Ελευθεροτυπία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]