Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΣΑ του ΟΗΕ: Νομικά μέτρα εναντίον όσων υποστηρίζουν τον Ισλαμικό Στρατό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσε από όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού να καταστήσουν ποινικώς κολάσιμο αδίκημα για τους υπηκόους τους, το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, να στρατολογούν άλλους προς αυτό ή να χρηματοδοτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις, μια κίνηση η οποία οφείλεται κυρίως στη τρομοκρατική δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνεδρίασή του, στην οποία προέδρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η χώρα του προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα, υιοθετήθηκε ομόφωνα μια απόφαση το κείμενο της οποίας κατήρτισε η Ουάσινγκτον και η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «προλαμβάνουν και να καταστέλουν» τη στρατολόγηση καθώς και τη μετάβαση στο εξωτερικό εξτρεμιστών μαχητών για να πολεμήσουν.

Η απόφαση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους και του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, του Μετώπου αλ Νόσρα. Περίπου 12.000 μαχητές από 70 και πλέον χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων, υπολογίζουν ειδικοί.

Στη συνεδρίαση ήταν επίσης παρόντες, εκπροσωπώντας τις χώρες τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε καταδικάσει πριν από λίγο τη «βάρβαρη» εκτέλεση του Γάλλου ομήρου, Εβρέ Γκουρντέλ από τους τζιχαντιστές στην Αλγερία.

«Είμαστε μαζί σας και με τον γαλλικό λαό τώρα που αντιμετωπίζετε μια τρομερή απώλεια και που στέκεστε όρθιοι ενάντια στον τρόμο για να υπερασπιστείτε την ελευθερία», είπε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογό του.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη βάσει του άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα 193 κράτη-μέλη του και δίνει την εξουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ελέγχει την εφαρμογή της και σε διαφορετική περίπτωση να την επιβάλει, μέσω οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διά της ισχύος.

Η απόφαση στοχοθετεί γενικά μαχητές που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνει πάντως την εντολή χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ομπάμα οικοδομεί έναν διεθνή συνασπισμό με στόχο «να καταστραφεί» το ΙΚ, μια οργάνωση που έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ και έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον υπηκόων διαφόρων κρατών. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ηγούνται της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών στο ιρακινό και το συριακό έδαφος.

Ο Ομπάμα είπε νωρίτερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπογραμμίσει την ευθύνη των κρατών να αντιμετωπίζουν τους βίαιους εξτρεμιστές. «Αλλά οι αποφάσεις πρέπει να ακολουθούνται από απτές δεσμεύσεις, ώστε να λογοδοτούμε όταν αποτυγχάνουμε», τόνισε. «Την επόμενη χρονιά πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα στέρεα βήματα που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες στις χώρες μας», πρόσθεσε.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός πως «οι ξένοι τρομοκράτες αυξάνουν την ένταση και τη διάρκεια των συγκρούσεων και τις καθιστούν όλο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ επίσης μπορεί να εγείρουν σοβαρές απειλές για τις χώρες από όπου προέρχονται, τις χώρες από όπου περνούν και τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]