Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γραμμές άμυνας εν όψει ήττας χαράζει πλέον η κυβέρνηση

Ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία τις εκλογές και ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για να μην τις πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Είναι πλέον πασιφανές: τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο εταίρος του Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συνειδητοποιήσει ότι, αν γίνουν εκλογές, είναι πιθανότατο στα όρια της βεβαιότητας η ΝΔ να έρθει δεύτερο κόμμα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που σημαίνει απομάκρυνσή τους από την εξουσία. Επ' αυτού αντικειμενικά συμφωνούν. Διαφέρουν, όμως, ουσιωδώς ως προς το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή. Ο Αντ. Σαμαράς έχει την άποψη ότι με τίποτα δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για κανέναν λόγο. Τουλάχιστον έτσι θα παραμείνει πρωθυπουργός για ενάμιση χρόνο ακόμη, πράγμα που συνιστά τον μέγιστο στόχο του. Χώρια που μετά από ενάμιση χρόνο, κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποια πολιτική κατάσταση θα επικρατεί στη χώρα και την Ευρώπη.

Ετσι, λοιπόν, αν και μονίμως απών από τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στο καφενείο της Βουλής, μάζεψε όσους βουλευτές της ΝΔ βρήκε και τους είπε δύο πράγματα. «Δεν πιστεύω πως θα έχουμε εκλογές. Βγάλτε τες από το μυαλό σας!», ήταν το πρώτο. Το δεύτερο αφορούσε την προσπάθειά του να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι «αν του δοθεί ποτέ η ευκαιρία -που δεν θα του δοθεί- να κυβερνήσει, τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ!». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πιο ρεαλιστής. Εκτιμά προφανώς ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπότρεπτη και γι' αυτό περνά κατευθείαν στο δεύτερο στάδιο - πώς δηλαδή μπορεί να εμποδιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα έχει νικήσει στις εκλογές!

Η πρότασή του είναι απλή και απολύτως εφικτή: να καταργήσει η Βουλή τις επιπλέον 50 έδρες που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα - δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά! Με την κίνηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσει αυτοδυναμία πρέπει να πάρει σχεδόν... 50% των ψήφων!!! Πολύ σωστά ο Ευ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι αυτή η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα περάσει «με τα τσαρούχια» από τη Βουλή. Θα εφαρμοστεί μάλιστα η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών σε αυτές τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, για τον απλούστατο λόγο ότι θα ψηφίσουν με χέρια και με πόδια την κατάργηση του μπόνους όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αφού θα πάρουν όλα περισσότερες έδρες με το ίδιο ποσοστό, διαμοιράζοντας μεταξύ τους τις επιπλέον 50 έδρες του πρώτου κόμματος! Ανόητα είναι όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν την κατάργηση του μπόνους; Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το ότι θα γίνει ρεζίλι αν δεν υπερψηφίσει την κατάργηση, δεν έχει καμία δυνατότητα να την εμποδίσει ή να επιβάλει τους όρους του για την αποδοχή της. Εχει μόνο 71 βουλευτές! Αντε να μαζέψει άλλους δέκα ή και είκοσι ακόμη, αν υποθέσουμε ότι αποφασίσει να μην υπερψηφίσει την κατάργηση. Πάλι θα υπερβούν τους 200 οι βουλευτές που θα την ψηφίσουν!

Μπορεί να είπε στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας ότι «πρέπει να πληρώσουν τον εκλογικό νόμο που έφτιαξαν» το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ότι «πρέπει να πάμε σε εκλογές με αυτόν τον εκλογικό νόμο». Μπορεί να είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης ότι «είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής» και πως ΣΥΡΙΖΑ θα την υπερψηφίσει υπό τον όρο της «πολιτικής δέσμευσης των κομμάτων που θα την υπερψηφίσουν ότι θα αποτελεί στοιχείο της συνταγματικής αναθεώρησης» - δηλαδή ότι θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η διενέργεια εκλογών με απλή αναλογική.

Αυτά όμως είναι λόγια του αέρα. Κανένα όπλο δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιβάλει τους όρους του. Δεν αποκλείεται έτσι καθόλου, ποιών την ανάγκην φιλοτιμίαν, όπως λέγαμε παλαιότερα, να αναγκαστεί να συναινέσει στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αφού η μάχη είναι χαμένη εκ των προτέρων. Στο θέμα αυτό, το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αλλάζει εκ βάθρων το πολιτικό τοπίο. Με δεδομένο τον μέχρι στιγμής κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, αποκλείεται να υπάρξει σύντομα Βουλή που να θελήσει να καταργήσει την απλή αναλογική. Επομένως τίθεται το ερώτημα: το κατεστημένο της χώρας μας θα επιτρέψει να καθιερωθεί η απλή αναλογική μόνο και μόνο για να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρως απαξιωθεί και φυσικά αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση; Δεν θα το επιτρέψει, φοβάται δικαίως ο Αντώνης Σαμαράς. Κάτι θα ξέρει.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]