Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η Ελλάδα αρνείται την ΑΟΖ; Από φόβο…

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Πριν από 10 χρόνια, ο μακαρίτης Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ και από τότε το νησί δίνει μαθήματα στην Ελλάδα γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα.

Ετσι, πριν από λίγες ημέρες έδειξε τον δρόμο στη «Μητέρα Πατρίδα» προχωρώντας σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τη συνεκμετάλλευση των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα των δύο κρατών. Με λίγα λόγια, εάν λοιπόν ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη διαχωριστική γραμμή των δύο ΑΟΖ, θα μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν από κοινού προς όφελος των λαών και των δύο χωρών.

Είναι ήδη γνωστό ότι τα νότια σύνορα των κυπριακών οικοπέδων 4, 5, 10, 11 και 12 αγγίζουν την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται η σωστή συνεκμετάλλευση σε επικαλυπτόμενες περιοχές των ΑΟΖ δύο κρατών, όπως είναι το ορθό και δίκαιο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Αντιθέτως, οι Τούρκοι, επιμένουν για χρόνια να πιέζουν για διαμοιρασμό του Αιγαίου Πελάγους με την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ο πιο ειδικός για θέματα ΑΟΖ που διαθέτει η χώρα μας, έχει γράψει ότι είναι οι Αμερικανοί αυτοί που ζητούν συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και μάλιστα από το 1975! Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε απέσυραν αυτό το σχέδιο. Και ενώ δεν ζητούν συνεκμετάλλευση σε περιοχές, όπου οι ΑΟΖ των δύο κρατών συνορεύουν, κάτι που θα ήταν λογικό, αντιθέτως εισηγούνται να υπάρξει συνεκμετάλλευση σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Η αμερικανική θέση είναι εντελώς λανθασμένη και απαράδεκτη, αν και έχουμε ενδείξεις ότι σιγα-σιγά αλλάζει…

Η Κύπρος, βέβαια, αντιλαμβάνεται τη συνεκμετάλλευση εντελώς διαφορετικά, και καλώς πράττει. Ετσι έχει κάνει ήδη μια σωστή συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στα σύνορα των δύο ΑΟΖ τους, και τώρα υπέγραψε αυτήν την εξαιρετική συμφωνία με την Αίγυπτο, που διαπραγματεύθηκε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, ένας εξαιρετικός τεχνοκράτης με σημαντικές επαφές στο εξωτερικό και ειδικά στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με τη φιλικά, πλέον, προσκείμενη Αίγυπτο για να μπορέσει να αξιοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα κοιτάσματα που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Ως γνωστον ο Αιγύπτιος ηγέτης Σίσι, ακούει το όνομα Ερντογάν και οργίζεται, διότι ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας στήριζε οικονομικά και καθοδηγούσε τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”.

Η Αθήνα προσέλαβε τον Σόλωνα Κασίνη για να τη βοηθήσει, λόγω της τεράστιας εμπειρίας του για τέτοιου είδους οριοθετήσεις αλλά, δυστυχώς, δεν τον έχει αξιοποιήσει. Δεν τον έχει δει ούτε μία φορά ο υπεύθυνος υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Γιατί; Αλλά αυτό δεν με εκπλήσσει, αφού το ίδιο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αγνοεί τον υποψήφιο βουλευτή του και «πατέρα» της ελληνικής ΑΟΖ, που εδώ και χρόνια μας δίδαξε την αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Έχει η Ελλάδα δικαίωμα να ασχοληθεί με την ΑΟΖ της; Εκπλήσσομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]