Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απειλή των δυτικών... τζιχαντιστών

Περίπου 11.000 ξένοι μαχητές έχουν εισρεύσει στην Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της. Από το 2001, περίπου 20.000 «εξωγενείς» αντάρτες, κυρίως τζιχαντιστές, έχουν μετακινηθεί σε ζώνες πολέμου. Οι φόβοι της δύσης για επιθέσεις στην Ευρώπη.

Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η ISIS στρατολογεί μαχητές όχι μόνον από αραβικές χώρες, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έρευνα του King´s College του Λονδίνου, στις τάξεις των τζιχαντιστών δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 3.000 υπήκοοι χωρών της Δύσης. Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για νεαρούς άνδρες, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που έχουν μεγαλώσει σε ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.

Στα πρόσωπα των ομοϊδεατών τους βλέπουν άτομα που προσφέρονται να τους βοηθήσουν, να τους σταθούν ως «οικογένεια» και κυρίως, να τους καθοδηγήσουν.

Αυτό που φοβούνται όμως περισσότερο οι αρχές ασφαλείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι να αξιοποιήσουν οι ακραίοι ισλαμιστές που επιστρέφουν από την Εγγύς Ανατολή, την εμπειρία που απέκτησαν εκεί για μελλοντικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Για πολλούς παρατηρητές, οι εκτιμώμενοι 11.000 ξένοι μαχητές που έχουν εισρεύσει στην Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια μιας αυξανόμενης τάσης προς διεθνικές συγκρούσεις. Και κατά μια έννοια, έχουν δίκιο.

Από το 2001, περίπου 20.000 εξωγενείς αντάρτες, κυρίως τζιχαντιστές, έχουν μετακινηθεί σε ζώνες πολέμου από το Αφγανιστάν ως το Ιράκ και τη Νιγηρία είτε για να πάρουν μέρος σε τοπικές ομάδες ανταρτών είτε για να δημιουργήσουν ερείσματα για την αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να αναχαιτίσουν αυτήν την «περιαγωγή» μαχητών και εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα στην προσπάθειά τους να τους επανεντάξουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Οι φόβοι αυτοί δεν είναι έωλοι: η επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε από έναν μαχητή που είχε εκπαιδευτεί από την ISIS. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης, ένας Βρετανός τζιχαντιστής διακηρύσσει ότι η ISIS «δεν καταλαβαίνει από σύνορα» και θα παλέψει «οπουδήποτε θελήσει να μας στείλει ο σεΐχης μας ». Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ο Abu Bakr al-Baghdadi, ο επικεφαλής της ISIS, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «σύντομα θα είμαστε σε άμεση αντιπαράθεση» και συνέχισε λέγοντας «προσέξτε μας, γιατί είμαστε κοντά σας, παρακολουθώντας».

Πριν λίγους μήνες, η ISIS εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση απειλώντας να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια συνέντευξη στα τέλη Ιουνίου στο Reuters, ο Gilles de Kerchove, συντονιστής τής αντιτρομοκρατικής δράσης τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι είναι «πολύ πιθανό ότι η ISIS ... ετοιμάζεται, εκπαιδεύεται και κατευθύνει κάποιους από τους ξένους μαχητές να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη».

Το φαινόμενο όμως των "δυτικών τζιχαντιστών" δεν είναι καινούργιο. Ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι γερμανικές αρχές είχαν καταγράψει περιπτώσεις γερμανών ισλαμιστών οι οποίοι πήγαν στην Τσετσενία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμιστών τρομοκρατών εναντίον της Ρωσίας. Με τον πόλεμο του Αφγανιστάν αργότερα αυξήθηκε ο αριθμός των γερμανών «εθελοντών».

Σήμερα, από τη Γερμανία υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400 νεαροί έφυγαν ήδη για τη Συρία ή το Ιράκ για να πολεμήσουν για χάρη του «ισλαμικού κράτους». Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, πέντε τζιχαντιστές από τη Γερμανία, έχουν διαπράξει ήδη επιθέσεις αυτοκτονίας στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου εκτιμά ότι περισσότεροι από 500 βρετανοί μουσουλμάνοι στελεχώνουν τις γραμμές της οργάνωσης IS, είναι φανατικοί και μετατρέπονται σε αδίστακτους δολοφόνους από τη βάρβαρη εκπαίδευση των τρομοκρατών.

Πηγή Euro2day

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]