Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΑΤΟ – Ρωσία, μία δύσκολη σχέση

Δύο ανήσυχοι εταίροι με ιστορικό καχυποψίας στις μεταξύ τους σχέσεις, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, υπογράφουν συμφωνίες συνεργασίας και σύμφωνα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Κορυφαία στιγμή για την επόμενη ημέρα στον ψυχροπολεμικό διχασμό ήταν η υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας το 1997.

Παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις, ωστόσο, αναλυτές επιμένουν ότι η Ρωσία και η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικοί σύμμαχοι.

Ο λόρδος Ισμέι, άλλωστε, ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (1952), είχε δώσει ένα ρεαλιστικό ορισμό στη Συμμαχία ήδη από τη δεκαετία του ’60. Σκοπός της είχε πει είναι «να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω»…

Ψυχρότητα
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ψυχρές πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, είτε με την αντιπυραυλική ασπίδα, την οποία η Μόσχα θεωρεί ότι θα στραφεί εναντίον της, είτε με τη διεύρυνση προς Ανατολάς, που περιλαμβάνει χώρες, οι οποίες ανήκαν στην επιρροή της Μόσχας.

Συγκεκριμένες ενέργειες έχουν φέρει πολλές φορές τη σχέση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στα πρόθυρα της ρήξης.
Το ΝΑΤΟ κατασκευάζει αντιπυραυλικές βάσεις στη Ρουμανία, στην Τσεχία και την Πολωνία, ενώ στο τέλος του 2013 η Ρωσία απάντησε αναπτύσσοντας πυραύλους στο Καλίνιγκραντ.

Το 1999 η Μόσχα –βασικός εταίρος της Σερβίας- διέκοψε τη στρατιωτική της συνεργασία μ το ΝΑΤΟ, μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο σύντομος πόλεμος στη Γεωργία το 2008 όξυνε για μία ακόμη φορά τα πνεύματα. Λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, γεωργιανές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία επιτιθέμενες εναντίον της Νότιας Οσετίας και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών η Ρωσία αναγνώρισε ως αυτόνομες τις δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Πηγή «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]