Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ουκρανία: Αναγνώριση ειδικού καθεστώτος προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας

Νόμο για «ειδικό καθεστώς» σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και πρόωρες δημοτικές εκλογές προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας

Την ψήφιση νόμου που να αναγνωρίζει το «ειδικό καθεστώς» στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ και την κήρυξη πρόωρων εκλογών στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία υπεγράφη στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Παρασκευή μετά τις διαβουλεύσεις της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ. Η κατάπαυση του πυρός βασίστηκε στην πρόταση επτά σημείων του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τη συνεννόηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Στην αποκέντρωση της εξουσίας, με ψήφιση νόμου για «ειδικό καθεστώς» από το ουκρανικό κοινοβούλιο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ, οι εκπρόσωποι από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών. Η εκεχειρία εφαρμόστηκε την ίδια ημέρα, με τη συμφωνία της διεθνούς παρακολούθησης για την εφαρμογή της, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την διάνοιξη διόδων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια; και αποκατάστασης των ζημιών στις βασικές κοινωνικές υποδομές της περιοχής.

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές επικράτησε ηρεμία, πολλοί κάτοικοι όμως, τόσο στο Ντονιέτσκ όσο και στη Μαριούπολη παραμένουν επιφυλακτικοί για την τήρηση της εκεχειρίας. Λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας.
Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός κατήγγειλαν χθες οι αυτονομιστές και πόλη του Ντονιέτσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτοφυλακής «η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις».

Να αναγνωρίσει τις «παράνομες ένοπλες δυνάμεις» το Κίεβο και να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι και ο στρατός ζητούν οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ

Την άμεση διευκρίνηση και αναγνώριση της δραστηριότητας «παρανόμων ενόπλων δυνάμεων» από το Κίεβο και την παράλληλη απομάκρυνση του στρατού της Ουκρανίας και της Εθνικής Φρουράς από τα εδάφη της περιοχής ζητούν οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ. Στα πλαίσια της συμφωνίας εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη την Παρασκευή, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) Ιγκόρ Πλοτνίσκι δήλωσε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti:
«Οσον αφορά στο θέμα της απόσυρσης των παράνομων ένοπλων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων, καθώς και των στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού, θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιούς ακριβώς προσδιορίζουμε μισθοφόρους και παράνομες ομάδες. Εμείς πιστεύουμε ότι η ίδια η Εθνική Φρουρά είναι παράνομη ένοπλη ομάδα. Οι μισθοφόροι μαχητές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το Λουγκάνσκ, τον Ντονιέτσκ, την Ουκρανία και ολόκληρη της Ευρώπη. Εάν το Κίεβο συμφωνεί και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

  

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]