Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην Αρκτική

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή μια μόνιμης στρατιωτικής βάσης για το βόρειο στόλο στην Αρκτική, στα Νέα Νησιά Σιβηρία, αναφέρει ο ρωσικός τύπος στο σύνολο του.

«Ο κύριος στόχος της αποστολής των πολεμικών πλοίων του Βορείου Στόλου στην Αρκτική είναι, η μετακίνηση προσωπικού, εξοπλισμού και ομάδων εργασίας του Βορείου Στόλου, που από φέτος θα κατασκευάσουν βάση στα Νέα Νησιά Σιβηρίας », δήλωσε ο διοικητής του Βορείου Στόλου, ναύαρχος Vladimir Korolev, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας.

Στα Νέα νησιά της Σιβηρίας κατέπλευσε από το λιμάνι του Severomorsk στολίσκος ρωσικών πολεμικών πλοίων, με επικεφαλής το ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Levchenko», τα μεγάλα αποβατικά « Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος» και «Kondopoga», το πλοίο εφοδιασμού «Sergey Osipov», και τα ρυμουλκά « Pamir» και «Αλέξανδρος Πούσκιν». Στην όλη επιχείρηση συμμετάσχουν με πτήσεις τους αεροσκάφη και ελικόπτερα της ναυτικής αεροπορίας του Βορείου Στόλου.

Αυτή είναι η τρίτη αποστολή μεγάλης κλίμακας προσωπικού και μέσων του Βορείου Στόλου στην Αρκτική, τα τελευταία χρόνια. Το 2012, οι πεζοναύτες του Βορείου Στόλου πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αμφίβια απόβαση στην αρκτική ακτή.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει και να ενισχύσει τις στρατιωτικές βάσεις της στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης και της αποκατάστασης των παλαιών στρατιωτικών υποδομών, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις των άλλων χωρών στην περιοχή.

«Πολλοί που αντιλαμβάνονται τις δραστηριότητές μας είναι επιφυλακτικοί, και φοβισμένοι από αυτή τη δραστηριότητα. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι ενεργούμε αποκλειστικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και έτσι πρόκειται να λειτουργήσουμε και στο μέλλον», δήλωσε ο Β. Πούτιν στις 28 Αυγούστου, μιλώντας σε φόρουμ νεολαίας με την επωνυμία "Seliger-2014".

Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά John Baird σε συνέντευξη του στην δανική εφημερίδα Berlingsk, εξέφρασε την ανησυχία του για την «συσσώρευση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Αρκτικής, δηλώνοντας παράλληλα ότι «η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας».

Υπολογίζεται πως στην Αρκτική βρίσκεται το 25% των ενεργειακών πηγών του πλανήτη που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Το λιώσιμο των πάγων δίνει πρόσβαση στις μεγάλε πολυεθνικές εταιρείες σ' αυτές τις πηγές.

Επίσης πιστεύεται στο βυθό της Αρκτικής υπάρχουν πολύτιμοι λίθοι (π.χ. διαμάντια), αλλά και άλλος ορυκτός πλούτος, έτοιμος προς εκμετάλλευση.

Δημιουργούνται νέοι θαλάσσιοι δρόμοι, που συντομεύουν αποστάσεις για τη μεταφορά κάθε είδους εμπορευμάτων.

Δημιουργείται πρόσβαση σε πλούσιες, σχεδόν παρθένες, περιοχές για την αλιεία.

Οι χώρες που άμεσα εμπλέκονται πλέον, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στη νέα αυτή αντιπαράθεση είναι: Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία.

«Αυτή η διαδρομή (Βόρειο παγωμένο πέρασμα) είναι σημαντική από στρατιωτική άποψη, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών υποβρυχίων αποτελεί για το ρωσικό ναυτικό το μόνο που χρειάζεται για να βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα λιμάνια των ΗΠΑ, πράγμα που αποτελεί ήττα για αυτές (ΗΠΑ)», δηλώνει ο εμπειρογνώμονας Philippe Mego.

Έτσι, η Αρκτική παραμένει μια περιοχή ισχυρής έντασης και ανταγωνισμού , ο οποίος , δεν έχει υποχωρήσει καθόλου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]