Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ρίσκα που ενέχει για τον Ομπάμα η επέμβαση στη Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος βλέπει την δημοτικότητα του να σημειώνει σημαντική πτώση

Με τις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση μέρος του Κογκρέσου να πλησιάζουν και την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη αρχίσει, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βλέπει την δημοτικότητα του να σημειώνει σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες. Η πτώση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί αν ο αμερικανός πρόεδρος δεν φροντίσει να αποφύγει όλους εκείνους τους _ εσωτερικούς και εξωτερικούς _ κινδύνους που ενέχει η απόφασή του να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Ο νέος πόλεμος που φαίνεται να ξεκινά ο Ομπάμα μπορεί να αποδειχθεί αρκούντως προβληματικός τόσο για τον ίδιο όσο και για το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με το Reuters. Αν εμφανιστούν επιπλοκές στη στρατιωτική επέμβαση, τότε τα ποσοστά αποδοχής του από τον αμερικανικό λαό μπορεί να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά από το 40% που βρίσκονται σήμερα. Οι Ρεπουμπλικανοί περιμένουν να αδράξουν την ευκαιρία σε ένα πιθανό στραβοπάτημα του προέδρου.

Από μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στις 12 Σεπτεμβρίου προκύπτει πως το 64% των ερωτηθέντων εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, το 21% είναι αντίθετο ενώ το 16% δεν έχει άποψη. Ωστόσο, σε πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times/CBS News στις 17 Σεπτεμβρίου, το 48% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τον τρόπο που ο Ομπάμα αντιμετωπίζει την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το 39% τον εγκρίνει και το 13% δεν έχει άποψη.

Που ακριβώς όμως εδράζεται το ρίσκο για τον πρόεδρο; Ο Ομπάμα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος μπορεί να έχει την υποστήριξη του Κογκρέσου στην πρότασή του για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών της Συρίας που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, όμως αυτή η υποστήριξη δεν είναι για τη διενέργεια πολέμου. Αφορά απλώς μια έγκριση για ένα πρόγραμμα εξοπλισμού των σύρων ανταρτών για τους επόμενους δυο μήνες.

«Η προεδρία του Ομπάμα οικοδομήθηκε πάνω στην αποχώρηση από εμπόλεμες ζώνες όχι στην έναρξη νέων πολέμων. Οπότε η απόφασή του να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία εμπεριέχει ένα εύλογο ρίσκο. Ωστόσο διαθέτει σημαντικό λαϊκό έρεισμα. Θεωρώ πως πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική έκβαση της επέμβασης», επισημαίνει ο Τζέιμς Γκολντγκάιερ, πρύτανης στο School of International Service του American University στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα, που πριν από ένα χρόνο απέφυγε να εμπλακεί σε έναν πόλεμο στη Συρία, αναγκάζεται πλέον να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα λόγω της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους. Το κακό είναι πως πλέον θα καταλήξει να είναι αυτό που προσπάθησε πάση θυσία να αποφύγει: θα γίνει ένας πρόεδρος που σέρνει την Αμερική σε πολέμους.

Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα ο αμερικανός πρόεδρος είναι να διαπραγματευτεί μια ασφαλή διέξοδο στη Μέση Ανατολή. Και να εμποδίσει τον Μπασάρ αλ Ασαντ να αναμειχθεί στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους _ αν και είναι αμφίβολο ότι ο σύρος πρόεδρος θα θελήσει να αναμειχθεί δεδομένου ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί.

Επίσης, ο Ομπάμα πρέπει να διασφαλίσει πως ο νέος ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι δεν θα περιθωριοποιήσει τους σουνίτες και, το σημαντικότερο, να φροντίσει ώστε οι σύροι αντάρτες να κρατήσουν τον έλεγχο των περιοχών εκείνων που θα εκκαθαριστούν από τις αεροπορικές επιδρομές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]