Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πυρ στους άγριους του Ισλάμ από τον Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος κήρυξε τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου

Τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους κήρυξε –και επισήμως- χθες μέσω του διαγγέλματός του ο Μπάρακ Ομπάμα, ελάχιστες ώρες πριν από την 13η «μαύρη» επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Έναν πόλεμο, τον οποίο όμως είναι πολύ πιθανό να κληθεί να διεξάγει τελικά έχοντας ελάχιστους συμμάχους στο πλευρό του, καθώς χθες η μία μετά την άλλη οι άλλες μεγάλες δυνάμεις –όπως και οι πιο περιφερειακές- γυρνούσαν την πλάτη για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, στα αμερικανικά σχέδια συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό, ο Μπάρακ Ομπάμα έδειξε αποφασισμένος. Διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση κατά των τζιχαντιστών εκτός από το Ιράκ, και στη Συρία, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «κανένα ασφαλές καταφύγιο» για τους τρομοκράτες.

Την ανακοίνωση της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών χαιρέτισε χθες η Βαγδάτη, ενώ την ικανοποίησή τους για τα αμερικανικά σχέδια εξέφρασαν και αξιωματούχοι του Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να αναληφθεί παράλληλη δράση και κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ωστόσο, τα πράγματα για τους αμερικανούς δεν θα είναι εύκολα. Αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσαν «χονδροειδή παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου, δήλωνε χθες ο Αλεξάντερ Λουκάσεβιτςμ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ και η Δαμασκός προειδοποιούσε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στη χώρα θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στις ΗΠΑ εμφανίστηκε το Πεκίνο, ενώ η Τεχεράνη εξέφρασε τις αμφιβολίες της «για τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια» ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ξεκάθαροι ως προς τις προθέσεις τους ήταν οι Γερμανοί, οι οποίοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Μόνο οι Βρετανοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.

Παρ’ όλα αυτά, χθες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, συνέχιζε, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την προσπάθεια αλίευσης συμμάχων, ενώ σήμερα, σύμφωνα με το CNN Turk, αναμένεται να βρεθεί στην Άγκυρα. Όπως δήλωνε όμως χθες τούρκος αξιωματούχος, ούτε η χώρα του διατίθεται να συμμετάσχει στις ένοπλες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]