Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Νεκρή σε 6 μήνες η Ελλάδα» αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

Μελέτη σοκ γερμανικού ινστιτούτου για το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία εκλεινε τις κάνουλες του φυσικού αερίου

Γράφει ο Γιώργος Τραπεζιώτης

Αραγε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το ρωσικό φυσικό αέριο; Πρακτικά τι θα σήμαινε για τις χώρες της Ευρώπης, αν η Μόσχα αποφάσιζε σήμερα να διακόψει την παροχή ενέργειας προς τη γηραιά ήπειρο, αντιδρώντας στις οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση για τη στάση της στην ουκρανική κρίση; Και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την Ελλάδα;
Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη που έκανε για το θέμα και δημοσίευσε χθες το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας του πανεπιστημίου της Κολονίας, οι απαντήσεις είναι μάλλον δυσάρεστες.

«Ενα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά τον φετινό χειμώνα, το οποίο θα είχε διάρκεια περισσότερο από έξι μήνες, θα προκαλούσε σοβαρή μείωση των ενεργειακών αποθεματικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Γερμανοί επιστήμονες που προέβησαν στην προσομοίωση -μέσω υπολογιστών- της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και υπολόγισαν τις συνέπειες της διακοπής της για έναν, τρεις, έξι και εννιά μήνες.

«Θύμα» από τον πρώτο μήνα κιόλας θα ήταν η Φινλανδία, η οποία εξαρτάται 100% από το ρωσικό αέριο, ενώ στο πρώτο τρίμηνο της διακοπής της ροής του αερίου θα προκαλούνταν η κατά 50% μείωση των αποθεματικών της χώρας. Ενα τρίμηνο ρωσικό εμπάργκο στην ενέργεια θα είχε σοβαρές επιπτώσεις επίσης τόσο στην Πολωνία όσο και στην Τουρκία, ενώ, αν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να κόψει την παροχή για διάστημα έξι μηνών, στα «ενεργειακά θύματα» θα συμπεριλαμβάνονταν και οι Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα, οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και η Εσθονία!

«Οι επιζώντες»

Οι μόνες χώρες που θα άντεχαν ακόμη και σε ένα εννιάμηνο εμπάργκο θα ήταν οι Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν δικά τους ενεργειακά αποθεματικά.
Προστατευμένες από τον χειμώνα που πλησιάζει θα ήταν ακόμη χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία, καθώς είτε εισάγουν από άλλες γειτονικές χώρες ενέργεια είτε είναι συνδεδεμένες με τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί επιστήμονες δεν παραλείπουν να τονίσουν το γεγονός ότι «και η Ρωσία» θα πλήρωνε (οικονομικά) το τίμημα μιας τέτοιας απόφασης, καθώς θα έχανε έσοδα περίπου 4,5 δισ. ευρώ για κάθε μήνα εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Και ο Μανιάτης καθησυχάζει τον κόσμο με ευχολόγια!

Την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και η οποία αφορά τη δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Ο υπουργός δήλωσε «αισιόδοξος» για το γεγονός ότι τελικά θα βρεθεί μια κοινή λύση για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι, αν και «η Ελλάδα προμηθεύεται το 60% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία (...) δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την οικονομία μας ή για τα νοικοκυριά, αν η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τις ενεργειακές της στρόφιγγες».

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Μακάρι, προτιμούμε την ευθανασία γιατί 5 χρόνια τώρα μας έχουν με μηχανική υποστήριξη οι Ευρωπαίοι και μας αφαιρούν ένε ένα τα ζωτικά όργανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπερβολη ειναι στη Βαλκανικη φυση μας. Κι εγω δυσκολευομαι ΠΟΛΥ. Εκοψα οτι μπορουσα για να τα βγαλω περα κι ακομα δεν το καταφερα. Μπαινω μεσα. Θυμωνω και βριζω αλλα σκεφτομαι το "και μη χειροτερα" και το βουλωνω. Και ποιο ειναι αυτο; να μην εχουμε καθολου πετρελαιο, βενζινη ουτε για δειγμα ακομα και για να παρουμε τα βουνα αμα ηχησουν τιποτα σειρηνες και ολη τη βδομαδα με μετρημενο νερο και παξιμαδι. Μη φαινεται απιθανο αυτο. Αρκει μια κινηση και ολα να ανατραπουν και να μπουμε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τριτοκοσμικες καταστασεις. Δειτε το χαλασμο γυρω μας.....Δε μιλω καθολου δε για ελλειψη φαρμακων και περιθαλψης....
    Για να μην προσθεσω οτι εχουμε κιολας προειδοποιηθει για πολλα που ερχονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πολλούς δεν υπάρχουν χειρότερα. Πέρσι δεν είχαν πετρέλαιο, έκαναν ουρές στα συσσίτια γιατί δεν είχαν παξιμάδι, στα κοινωνικά ιατρεία προμηθεύονται τα φάρμακά τους. Στο όνομα της ισονομίας, ας γίνει για όλους!

      Διαγραφή
  3. Δεν ειναι λυση να ψοφησει η κατσικα του γειτονα, σκοπος ειναι να μπορουμε ναχουμε ολοι γαλα εστω κι απο λιγο για αρχη....
    Τυχαινει να εχω ΠΛΗΡΗ γνωση των συσσιτιων. Και των ανθρωπων που εφτασαν ως εκει. Πολλοι ειχαν μαγαζια που σταματησαν τελειως οι πωλησεις τους πχ αυτοκινητα, αλλοι ειχαν παρε δωσε με οικοδομες-λιγοτεροι αυτοι γιατι κανουν επισκευες-αλλοι με καταστημα ενδυσης η υποδησης-οσοι ηταν με ενοικιο τοκλεισαν-αλλοι απολυθηκαν απο ιδιωτες, ΟΛΟΙ ομως ειχαν ενα κοινο γνωρισμα: ειχαν ξανοιχτει σε χρεη, δανεια, καρτες κλπ. Δεν τους κατηγορω γιατι ετσι ηταν η εποχη αλλα την ιδια εποχη καποιοι αλλοι απλωνονταν μεχρι εκει που εφτανε το παπλωμα τους και εστω κι αν τωρα στενευονται, καταφερνουν και επιζουν. Περιμενουν ολοι βεβαια καλυτερες μερες και γι αυτο επεσημανα το και μη χειροτερα, Κανεις δεν ξερει μεχρι που μπορει να φτασει η κατρακυλα μας και τι αμαρτιες πληρωνουμε σα λαος. Για τις επιπολαιοτητες μας, για τις ξιπασιες μας και αλλα τετοια ωραια του αξεπεραστου νεοελληνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επαρχια ειδηση δεν εχει παρει απο κριση. Τη αναμασα επειδη το λενε ολοι. Στριμωχτηκαν λιγο αλλα εχουν πολλα αντισταθμιστικα. Χωραφια, τουρισμο, χειρωνακτικες εργασιες και αυταρκεια σε τροφιμα, πουλανε λαδι, καλαμποκι, σταρι, φρουτα και καπως τη βγαζουν.
    Εκεινοι που την πληρωσαν και τη πληρωνουν βαρβατα, ειναι ο υπαλληλοκοσμος του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τομεα οπου υπηρξαν οι περισσοτερες απολυσεις και οσοι παραμενουν ειναι σκλαβοι σε γαλερες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]