Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τζιχάντ 5 αστέρων

Με κόλπα της Δύσης οι τζιχαντιστές «ψαρεύουν» μαχητές από όλο τον κόσμο
Υπόσχονται έναν επί της γης παράδεισο σε δυτικούς της μεσαίας τάξης

Μπορεί να κατηγορούν τη «δυτική παρακμή», όμως ακόμη και οι πιο φανατικοί τζιχαντιστές χρησιμοποιούν όλα τα διαφημιστικά κόλπα της Δύσης για ψάρεμα πελατείας. Το πρώην ΙΚΙΛ (ISIS), που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Ι.Κ., αυτοδιαφημίζεται ως… «τζιχάντ 5 αστέρων» και αξιοποιεί σύγχρονα «όπλα» όπως το Twitter για να προσελκύσει νεαρούς ομοϊδεάτες. Με συνέπεια ο πυρετός ανησυχίας σε Ευρώπη – Αμερική να κορυφώνεται.

Οι τζιχαντιστές, εκτός από σκηνοθετημένα βίντεο προσηλυτισμού ή selfies με κομμένα κεφάλια για επίδειξη ισχύος, ανεβάζουν πλέον στο ίντερνετ ακόμα και φωτογραφίες που τους δείχνουν να απολαμβάνουν διάφορες δυτικές «πολυτέλειες», όπως γνωστά αναψυκτικά, ποτά Red Bull, λιχουδιές, smartphones. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, έκαναν και καμπάνια στο Twitter με παρόμοιες «ελκυστικές» φωτογραφίες – δολώματα και με το hashtag «Τζιχάντ 5 αστέρων».

Στην πόλη Ράκα στη βόρεια Συρία συρρέουν «μαχητές» από παντού, από Αφγανιστάν μέχρι και Σουηδία, συχνά οικογενειακώς! Πού διαμένουν; Στα σπίτια όσων σφαγιάστηκαν ή εκδιώχθηκαν από την περιοχή. Οι τζιχαντιστές που καταφθάνουν από τη Δύση παίρνουν κανονικότατα μέρος στις καθημερινές θηριωδίες.

Οι Δυτικοί που εντάσσονται στο ΙΚ είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμοι στο κομμάτι των απαγωγών, αφού μιλάνε αγγλικά ή άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως έχουν αναφέρει και πρώην όμηροι. Αναλαμβάνουν τις αποστολές e-mail στις οικογένειες των ομήρων, αφού οι απαγωγές έχουν εξελιχθεί στη σημαντικότερη πηγή εισόδων.

Η χαρτογράφηση των τζιχαντιστών
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των τζιχαντιστών διαρκώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τα επίσημα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, τουλάχιστον 12-13.000 τζιχαντιστές παίρνουν μέρος στην επέλαση του ΙΚ. Συνολικά από 81 χώρες κι ενώ οι περίπου 2.500 – 3.000 εξ αυτών προέρχονται από τη Δύση. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Από την Ιορδανία προέρχονται 2.089 μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Άλλες χώρες προέλευσης: Από Τυνησία 3.000, Λίβανο 890, Τσετσενία 186, Μαρόκο 1.500, Τουρκία 400, Λιβύη 556, Σαουδική Αραβία 2.500, Αίγυπτο 358 κ.α. Στην Τυνησία υπολογίζεται ότι υπάρχουν και 8.000 άνδρες ακόμη που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό το ΙΚ.

Όσον αφορά τους Δυτικούς, από τη Γαλλία προέρχονται τουλάχιστον 700 τζιχαντιστές. Κι ακόμα: Βρετανία 400, Γερμανία 270, Βέλγιο 250, Ολλανδία 120, Δανία 100, Αυστρία 60, Νορβηγία 50, Σουηδία 30, Ιρλανδία 30 ΗΠΑ 70, Αυστραλία 250. Επίσης, αρκετά δημοσιεύματα κάνουν λόγο πια και για πυρήνες στα Βαλκάνια.

Η Βρετανία θεωρείται το επιτελικό κέντρο των ευρωπαϊκών δικτύων των τζιχαντιστών. Το ότι τα αγγλικά είναι γλώσσα παγκόσμια κατανοητή είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα γι αυτό. Μάλιστα το ΙΚ ήδη κυκλοφόρησε δύο τεύχη του «Dabiq», του πολυτελούς αγγλόφωνου περιοδικού του.

Το προφίλ τους και η… ανεργία
Η πλειονότητα των μαχητών που προέρχονται από τη Δύση είναι άνδρες κάτω των 40 ετών. Οι γυναίκες από δυτικές χώρες σε Συρία, Ιράκ υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες και συμμετέχουν σε μάχες.
Το ΙΚ κερδίζει «πιστούς» από τη Δύση με τη φιλοδοξία του να εξαπλώσει το χαλιφάτο παγκοσμίως, τη φανατική εμμονή του με το νόμο της σαρίας και κυρίως με τις πέρα από κάθε φαντασία θηριωδίες του. Από το ΙΚ κυκλοφορεί ντοκιμαντέρ που διαφημίσει τις δράσεις του, περιλαμβάνοντας στο φρικιαστικό «μενού» από λαϊκά δικαστήρια μέχρι «σωφρονιστικούς» βασανισμούς και αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις, ακρωτηριασμούς…

Τα κίνητρα όσων δυτικών πηγαίνουν να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ διαφέρουν όσο και τα διαβατήριά τους, αν και προσελκύονται πια οι πιο ακραίοι και επικίνδυνοι. Το ΙΚ συχνά πληρώνει τους «μαχητές» του κι αυτό κάνει αρκετούς αναλυτές να πιστεύουν ότι παίζει ρόλο και η αυξανόμενη ανεργία στην Ευρώπη για τη στρατολόγηση μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Δύση.

Από μεσαία τάξη και πανεπιστήμια
Η φτώχεια, όμως, δεν αποτελεί ικανή εξήγηση, αφού πολλοί από αυτούς προέρχονται από τη μεσαία τάξη, ενώ δεν είναι λίγοι και οι απόφοιτοι πανεπιστημίων.
- Οι «εισαγόμενοι» τζιχαντιστές ήταν συνήθως κοινά αποδεκτοί από το περιβάλλον όπου ζούσαν πριν καταταγούν στο ΙΚ, συχνά έχοντας φυσιολογικές δουλειές και περίγυρο. Δεν ήταν περιθωριακοί και κοινωνικά απομονωμένοι
- Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς είναι άνθρωποι που ουσιαστικά απολαμβάνουν την ακραία βία, πρακτικά ψυχοπαθείς που βρίσκουν την μεγάλη ευκαιρία να επιδοθούν σε κτηνωδίες ασύδοτα και χωρίς το φόβο του νόμου
- Ο μεγαλύτερος αριθμός νεαρών Δυτικών, όμως, που καταφθάνει σε Συρία – Ιράκ, θεωρείται ότι είναι άτομα που επιθυμούν να αποδράσουν από την ανία και να βρουν μία ταυτότητα! Νεαροί με αδιέξοδες δουλειές, μονότονη καθημερινότητα, που γοητεύονται από την αδελφότητα, την έξαψη ενός σκοπού, τα όπλα, κ.λ.π.

Χαλάρωση και «Τζιχάντ Εξπρές»
Οι εικόνες, μάλιστα, που διοχετεύει στα κοινωνικά δίκτυα το ΙΚ, με μαχητές που χαλαρώνουν, τρώνε γλυκά και βουτάνε σε πισίνες, παρουσιάζουν τη ζωή του τζιχαντιστή σαν… φοιτητικές διακοπές, χωρίς ίσως το αλκοόλ. Για όποιον αποφασίσει να λάβει μέρος στην απίστευτη θηριωδία, το να φτάσει στη Συρία είναι σχετικά εύκολο. Το μόνο που χρειάζεται ένας εκκολαπτόμενος σφαγέας είναι ένα εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, οι περισσότεροι παίρνουν μία από τις εσωτερικές πτήσεις για τις πόλεις στα σύνορα με Συρία (Κιλίς, Ρεϊχανλί, Ακτσάκαλε). Έχει τόσο παραγίνει πια, ώστε οι ντόπιοι ονομάζουν αυτές τις πτήσεις «Τζιχάντ Εξπρές».

Οι νεοφερμένοι μένουν κρυμμένοι σε κρησφύγετα πριν τους περάσουν λαθραία ή «ξεγελάνε» τους τουρκικό συνοριακό έλεγχο με πλαστές συριακές ταυτότητες. Οι περισσότεροι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ όπλο, αλλά εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα αμέσως μόλις περάσουν στη Συρία. Οι «επιστροφή» δεν είναι τόσο απλή, ωστόσο είναι αυτό ακριβώς που οι δυτικές κυβερνήσεις τρέμουν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι Ευρωπαίοι που σήμερα μάχονται με το ΙΚ θα γίνουν οι αυριανοί δολοφόνοι στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου και της Αμερικής.

Πηγή εφημ. «Το Ποντίκι»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]