Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: 28 εναντίον της Ρωσίας

Με διάσταση απόψεων των μελών της Συμμαχίας για το θέμα της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική που θα λειτουργεί ως "ομπρέλα" στα επεκτατικά σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Το κλίμα της διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του γ.γ της Συμμαχίας, Άντερς φον Ράσμουσεν, ο οποίος έσπευσε να τονίσει λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ότι, στα ανατολικά της Ουκρανίας, η Ρωσία κάνει επίθεση στη χώρα.

"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Ράσμουσεν δίνοντας μία πρώτη γεύση για την εικόνα που έχει το ΝΑΤΟ για τα επεκτατικά σχέδια του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σχέδια του Ρώσου προέδρου για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται ότι διαθέτει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες.

Στην "ατζέντα" της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε το πρωί παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα όπως η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία όπου προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, το θέμα που θα έχει περίοπτη θέση είναι τα μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, τα οποία διχάζουν τα μέλη του την ώρα που Κάμερον και Ομπάμα ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης. Προσκεκλημένος για συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου είναι και ο ουκρανός πρόεδρος ο οποίος θα έχει συναντήσεις με ηγέτες πολλών χωρών την ώρα που το σκηνικό διαβουλεύσεων για εκεχειρία στα ανατολικά της Ουκρανίας παραμένει θολό. Ο Πέτρο Ποροσένκο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον Γάλλο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό. Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Πάντως,η στάση της ρωσικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα αποφασιστούν, στην κορυφή των οποίων είναι η κατάρτιση ενός νατοϊκού σχεδιου Άμεσης Ετοιμότητας, σύμφωνα με το οποίο οι στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός λίγων ημερών. Το Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας, που θα επιτρέπει κινητοποίηση αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών ακόμη και μέσα σε δύο ημέρες, φαίνεται να βρίσκει θετική υποδοχή στα μέλη της Συμμαχίας.

Αντιθέτως,το φλέγον θέμα της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην βορειοανατολική Ευρώπη βρίσκει διχασμένα τα μέλη της Συμμαχίας. Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής- Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία- έχουν ζητήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επανειλημμένα τη μόνιμη εγκατάσταση περισσότερων μονάδων της Συμμαχίας ως αποτρεπτικό μέσο προς τη Ρωσία. Ορισμένα όμως μέλη της Συμμαχίας είναι αρνητικά σε κάτι τέτοιο, επικαλούμενα το υπέρογκο κόστος αλλά και ότι αυτό θα σήμαινε την απομάκρυνση από τη συμφωνία του 1997 με τη Μόσχα, η οποία απέκλειε εγκατάσταση σημαντικής ισχύος στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Ευρώπη.

Την ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής, δημοσιεύεται επίσης στους βρετανικούς "Times" κοινό άρθρο του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντέιβιντ Κάμερον, στο οποίο υπογραμμίζεται η κοινή στάση των δύο χωρών απέναντι στη στάση της Μόσχας. «Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους», γράφουν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Με τη Ρωσία να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάννη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

Ομπάμα - Κάμερον για τους τζιχαντιστές: Δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στους βάρβαρους δολοφόνους
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται με κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία σχετικά με τη κρίση στην Ουκρανία, αλλά και απέναντι στην αντιμετώπιση των τζιχανιστών μετά και τις δύο εκτελέσεις αμερικανών δημοσιογράφων on camera, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα «The Times».

Ειδικότερα, για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία, οι δυο ηγέτες γράφουν: «Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους».

«Με τη Ρωσία, να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάνη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

Το άρθρο των δυο ηγετών, που τιτλοφορείται: «Δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στους βάρβαρους δολοφόνους» και δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι η συμμαχία θα πρέπει να θεσπίσει μια «μόνιμη» παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία να υποστηρίζεται από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, ικανές «να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον κόσμο πολύ γρήγορα».
Οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον καλούν επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι «η συλλογική μας αποφασιστικότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ».

Οι Ομπάμα και Κάμερον αναφέρουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. «Αν οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι θα μας αποδυναμώσουν οι απειλές τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο λάθος. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική δεν θα πτοηθούν από τους βάρβαρους δολοφόνους», αναφέρουν οι δυο ηγέτες σχετικά με τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]